Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Paul McCartney

Događaji
1997. Paul McCartney je dobio titulu ‘Sir’ na svečanosti u Buckinghamskoj palači.

1965. Tom Jones je dobio prvi singl na britanskom broju jedan i prvi u top 40 te ljestvice s ‘It’s Not Unusual’. Do kraja desetljeća imao je još 15 hitova na toj ljestvici.
1970. Jazz rock kolektiv Blood, Sweat & Tears nominiran je za tada rekordnih 11 Grammyja, no osvojio je ‘samo’ tri, od kojih je jedan bio za album godine (eponimni).

1970. Objavljen je prvijenac supergrupe Crosby, Stills, Nash & Young, ‘Déjà vu’. Prva trojica su već snimili jedan zajednički album, a ovaj je objavljen na dan uručivanja Grammyja trojcu za najbolje nove izvođače. Album je izbacio tri zapažena singla: ‘Woodstock’, ‘Teach Your Children’ i ‘Carry On’. Rolling Stone ga je 2003. proglasio 147. najboljim albumom svih vremena.
1971. Jim Morrison se doselio u Pariz, u kojem je živio do svoje tragične smrti početkom srpnja iste godine.
1972. ‘Harvest’ Neila Younga je dospjela na vrhove ljestvica s obje strane Atlantika. Izbacio je dva hit singla, ‘Heart of Gold’ i ‘Old Man’. Bio je najprodavaniji album u SAD-u te godine. Q ga je proglasio 64. najboljim albumom svih vremena, a Chart u svojoj anketi drugim najboljim kanadskim albumom ikada.
1972. Harry Nilsson je imao singl na britanskom broju jedan, ‘Without You’. Pjesmu su prvo snimili Badfinger dvije godine ranije, a bila je i hit za Mariah Carey 1994. godine.
1977. The Slits, prvi potpuno ženski punk sastav, ostvario je svoj debitantski nastup. Nastupile su kao predgrupa The Clashu u londonskom klubu Roxy.
1978. ‘Wuthering Heights’, debitantski singl Kate Bush, zasjeo je na čelno mjesto britanske ljestvice. Ime je dobio po slavnom romanu Emily Bronte.
1993. Oasis su u Liverpoolu snimili svoje prve demo snimke, među njima ‘Rock and Roll Star’, ‘Columbia’ i ‘Fade Away’.

1996. Objavljen je osmi studijski album Michaela Rothera (ex-Neu!), ‘Esperanza’. Radi se o kritički najprihvaćenijem albumu Rothera te albumu koji je svojim zvukom najavio mnoge podžanrove elektronske glazbe koji su postali popularni u 21. stoljeću. Snimljen je u vlastitom Michaelovom studiju Random.
1996. Frontmen Pulpa Jarvis Cocker pušten je iz policijske postaje nakon što je uhićen zbog dolaska na pozornicu za vrijeme nastupa Michaela Jacksona tijekom dodjele Brit Awards.
Rođeni:
1950. Robert Keith ‘Bobby’ McFerrin, Jr., američki pjevač. Najpoznatiji je po hitu ‘Don’t Worry Be Happy’ iz 1988. godine. Dobitnik je deset Grammyja. Surađivao je s poznatim glazbenicima poput Chicka Coree, Joea Zawinula i Herbieja Hancocka.
1964. Vinnie Paul, rođen kao Vincent Paul Abbott, američki bubnjar, najpoznatiji kao suosnivač i član metal grupe Pantera. Bio je i članom Damageplana, a trenutno svira u supergrupi Hellyeah.
1979. Joel Madden (rođen kao Joel Rueben Combs), pjevač, i Benji Madden (rođen kao Benjamin Levi Madden), gitarist i back vokal grupe Good Charlotte. Zajedno surađuju i u projektu The Madden Brothers.