Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Metallica 1981

Događaji
1982. Metallica je održala svoj prvi nastup u karijeri. Nastupili su u Radio City klubu u Anaheimu, Kalifornija.

1972. ‘Tapestry’ Carole King nagrađen je Grammyjem za album godine. Nagradu za najboljeg novog izvođača dobila je Carly Simon.
1981. Eric Clapton je završio u bolnici nakon što su mu nastali ulceri u trbuhu, rezultat njegove dugogodišnje ovisnosti o alkoholu. Slavni gitarist zamalo je umro, a ‘van stroja’ je bio punih sedam mjeseci, zbog čega je morao otkazati 47 datuma svoje svjetske turneje.
1999. Stereophonics su svojim drugim albumom, ‘Performance and Cocktails’, zasjeli na čelno mjesto britanske ljestvice albuma. Do danas je to drugi najprodavaniji album Velšana s prodana 2,5 milijuna primjeraka.
2005. U Rock and Roll Hall of Fame ušli su R&B i soul legenda Percy Sledge, irski velikani U2, R&B sastav The O’Jays, blueser Buddy Guy i novovalci The Pretenders.
2008. Stone Temple Pilots najavili su posljednju zajedničku turneju, radi koje su se okupili nakon šest godina.
2011. Objavljeni su novi članovi Rock and Roll Hall of Fame: kantautori Tom Waits i Neil Diamond, ‘kum shock rocka’ Alice Cooper te ‘starija garda’ Dr. John, Darlene Love i Leon Russell.

Rođeni:
1933. Quincy Delight Jones, Jr., američki producent, skladatelj, poduzetnik i humanitarac. Amerikanac kamerunskog porijekla dobitnik je čak 27 Grammyja za razne zasluge u glazbi, među ostalim je dobitnik Grammyja za životno djelo. Istaknuo se kao jazz trubač u ranoj mladosti, a uskoro je počeo skladati i pisati pjesme za druge, uključujući Saru Vaughan, Dinu Washington, Counta Basieja, Dukea Ellingtona, Genea Krupu i Rayja Charlesa. Idućih nekoliko desetljeća radio je glazbu za mnoge filmove te nastavio skladati za brojne glazbene velikane, a komercijalni vrhunac dosegao je producirajući albume Michaela Jacksona ‘Off the Wall’, ‘Thriller’ i ‘Bad’. Godine 2013. inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame.