Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Elvis-Presley-Graceland

Događaji
1957. Elvis Presley kupio je imanje Graceland u saveznoj državi Tennessee za 102 500 dolara. Imanje je ime dobilo po graditeljevoj kćeri Grace. Nakon to je Elvis umro i pokopan na imanju, Graceland je postao ‘meka’ za sve ljubitelje popularne glazbe. Opjevao ga je, među ostalim, Paul Simon u pjesmi i albumu ‘Graceland’ iz 1986. Od privatnih zdanja, danas bilježi najviše posjeta godišnje u SAD-u nakon Bijele kuće.

1966. Bubnjar grupe The Who Keith Moon u tajnosti se oženio svojom djevojkom Kim Kerrigan. Par se rastao 1975., a Kim se kasnije udala za Iana McLagana iz The Faces, s kojim je ostala do svoje smrti 2006.
1968. The Bee Gees su debitirali na američkoj televiziji pojavivši se u The Ed Sullivan Show-u.
1984. ‘Jump’ Van Halena dospjela je na vrh američke ljestvice singlova. Bio je to jedini singl na broju jedan u njihovoj karijeri. Gitaristički solo Eddieja Van Halena u pjesmi zapravo su dvije snimke spojene u jedno, stoga je Eddie taj solo proglasio ‘najdražim kojeg nikad nije napisao’.
2004. Bivši pjevač The Kinksa Ray Davies primio je odličje od engleske kraljice za svoje zasluge u glazbi.
2005. Bivši pjevač Led Zeppelina Robert Plant primio je Grammy za životno djelo.
2006. The Smiths su dobili 5 milijuna dolara od organizatora Coachella festivala za ponovno okupljanje i nastup. Slavna grupa raspala se 1987. godine.

Rođeni:
1919. Nat King Cole, rođen kao Nathaniel Adams Coles 1919., američki glazbenik. Bio je jazz i R&B pijanist i pjevač svjetskog glasa. Najpoznatiji je po singlu ‘Route 66’ iz 1946. godine. Glumio je na filmu i televiziji, a vodio je ‘The Nat King Cole Show’. Otac je glazbenice Natalie Cole. Preminuo je od posljedica raka pluća u dobi od 45 godina. Dio je sljedećih ‘Kuća slavnih’: Alabama Music, Alabama Jazz, Down Beat Jazz, Latin Songwriters i Rock and Roll Hall of Fame. Posthumno je dobio Grammy za životno djelo 1990. godine.
1941. Paul Lorin Kantner, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist grupe Jefferson Airplane. Primljen je u Rock And Roll Hall of Fame 1996. godine kao član Jefferson Airplane. Preminuo je 2016. godine.
1967. William Patrick ‘Billy’ Corgan Jr., američki glazbenik, pjesnik i producent, najpoznatiji kao osnivač, pjevač, gitarist i jedini stalni član grupe The Smashing Pumpkins. Postigao je svjetsku slavu sredinom devedesetih s albumima ‘Siamese Dream’ i ‘Mellon Collie and the Infinite Sadness’. Između dvije inkarnacije Smashing Pumpkinsa Corgan je djelovao u sastavu Zwan.
1975. Justin David Hawkins, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač hard rock grupe The Darkness.
1990. Andrew Hozier-Bryne, irski kantautor, slavnom po hitu ‘Take Me to the Church’, prvotno izdanim 2013. godine.

Umrli:
1990. Ric Grech, rođen 1946. kao Richard Roman Grechko, britanski glazbenik, basist sastava Family, Traffic, Blind Faith i Ginger Baker’s Air Force. Prestao se baviti glazbom 1977., a preminuo je 1990. od posljedica zatajenja jetre.
2010. Alex Chilton, rođen kao William Alexander Chilton 1950., američki glazbenik, najpoznatiji kao član The Box Tops i Big Star. Sin jazz glazbenika prvi je trenutak slave okusio s 16 godina, kad je objavljen hit-singl The Box Topsa, ‘The Letter’ (kasnije ga je obradio i Joe Cocker). Početni uspjeh nije se ponovio te su se The Box Tops raspali 1970., a Chilton započinje samostalnu karijeru koja je trajala samo godinu dana, do osnutka grupe Big Star. Grupa, koja je također bila kratka vijeka, sa svoja je tri albuma imala slabu prođu, no dobila je kultnu sljedbu među glazbenicima 80-ih godina poput R.E.M. i The Replacements. Chilton je ponovno okupio Big Star s promjenjenom postavom 1993., a ostali su na okupu s prekidima do 2010. i Chiltonove smrti u dobi od 59 godina.