Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

michael jackson

Događaji
1991. Michael Jackson je potpisao novi ugovor sa Sonyjem vrijedan 65 milijuna dolara. Bio je to najveći ugovor u povijesti glazbenog biznisa.

1960. Elvis je napravio prve studijske snimke od otpusta iz američke vojske. Ujedno su posljednji put s njim u studiju bili čuveni gitarist Scotty Moore i basist Bill Black. Točno godinu dana kasnije, Elvis je već imao peti singl u 1960-ima na američkom broju jedan (‘Surrender’).
1965. U Londonu su zajedničku turneju započeli danas slavni američki glazbenici Stevie Wonder, The Miracles, Martha and the Vandellas, The Supremes i The Temptations.
1969. na Gibraltaru su se vjenčali John Lennon i Yoko Ono. Vjerojatno najslavniji glazbeni bračni par ikad u braku je ostao sve do atentata na Lennona 1980. godine.
1971. Janis Joplin se s pjesmom ‘Me and Bobby McGee’ Krisa Kristoferssona našla na vrhu američke ljestvice singlova. Bio je to drugi posthumni broj jedan na toj ljestvici od njenog začetka (prvi je bio ‘Sittin’ on the Dock of the Bay’ Otisa Reddinga). Rolling Stone je Janisinu izvedbu proglasio 148. najboljom pjesmom svih vremena.
1977. T-Rex su održali svoj posljednji nastup u karijeri u engleskom Portsmouthu.
1982. Joan Jett and the Blackhearts osvojili su vrh američke ljestvice singlova s ‘I Love Rock’n’Roll’. Pjesmu su izvorno skladali i snimili Amerikanci Arrows 1975. godine.
1991. Conor, četverogodišnji sin Erica Claptona, poginuo je nakon pada s balkona u stanu prijatelja njegove majke Lori Del Santo. Tragedija je inspirirala Claptona da napiše svoj kasniji hit ‘Tears in Heaven’.

2020. preminuo je Kenny Rogers. Kenny Rogers rođen je u Teksasu 21. kolovoza 1938. Bio je američki country umjetnik, fotograf, glazbeni producent, pisac pjesama, glumac i privrednik.

Glazbenu karijeru započeo je u sastavu The First Edition, a kada se sastav razišao 1976., započinje uspješnu solo karijeru.

Poznat je, između ostaloga, po pjesmama The Gambler, Lady, Lucille te glasovitom duetu "Islands in the Stream" s Dolly Parton iz 1983.

Član je Country Music Hall of Famea, imao je 24 pjesme na broju jedan te je tri puta nagrađen nagradom Grammy.

Rogers je također sudjelovao u glazbenom projektu USA for Africa koda je snimljena pjesma "We Are The World".

Rogers je najavio umirovljenje 2016. godine te je krenuo na oproštajnu turneju, koju je morao ranije završiti zbog zdravstvenih problema.

kr

Kenny Rogers, foto: Piper Ferguson

Rođeni:
1936. Lee Scratch Perry, rođen kao Rainford Hugh Perry, jamajčanski reggae glazbenik i producent. Smatra se začetnikom dub glazbe. Poznat je i po suradnji s Bobom Marleyjem i The Wailersima.
1950. Carl Frederick Kendall Palmer, britanski bubnjar, najpoznatiji kao član Emerson, Lake & Palmer. Svirao je i u The Crazy World of Arthur Brown, Atomic Rooster i Asia. Rolling Stone ga je svrstao među deset najboljih bubnjara svih vremena.
1951. Jimmie Lawrence Vaughan, američki glazbenik. Najpoznatiji je kao gitarist The Faboulous Thinderbirds te po samostalnoj karijeri, a brat je preminulog Stevieja Rayja Vaughana.
1972. Alexander Paul Kapranos Huntley, škotski glazbenik, najpoznatiji kao frontman benda Franz Ferdinand.
1976. Chester Charles Bennington, američki glazbenik i glumac, najpoznatiji kao pjevač sastava Linkin Park (preminuo - 20.7.2017.).