Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

purple rain prince

Događaji:
1985. Prince je primio Oscar za soundtrack filma ‘Purple Rain’ u kategoriji ‘Best Original Score’.

1964. Beatlesi su prvi puta nastupili u najslavnijoj britanskoj glazbenoj emisiji, ‘Top of the Pops’. Odsvirali su ‘Can’t Buy Me Love’ i ‘You Can’t Do That’, B-stranu prvonavedenog singla. U 42-godišnjoj povijesti emisije čast da odsviraju dvije pjesme u jednoj epizodi pripala je samo Beatlesima i grupi The Jam 18 godina kasnije, koji su također odsvirali dvije strane svog tada ‘svježeg’ singla (‘A Town Called Malice’/‘Precious’).
1967. The Turtles su zabilježili uspjeh karijere kad im je singl ‘Happy Together’ zasjeo na vrh američke ljestvice. Pjesma je do danas bila dijelom brojnih filmova, serija i TV oglasa, primjerice onog za pivo Heineken prije nekoliko godina.
1972. America su imali singl na američkom broju jedan s ‘Horse With No Name’. Pjesma je dala ime i jednoj epizodi popularne TV serije ‘Breaking Bad’.
1986. Guns’n’Roses su potpisali diskografski ugovor s Geffen Records. Suradnja se ovoj kući isplatila, budući da su Gunsi do danas prodali preko 100 milijuna albuma diljem svijeta.
1989. Madonna je dobila svoj šesti singl na broju jedan. ‘Like A Prayer’ je bio i na vrhu američke ljestvice, a pratio ga jedan od najkontroverznijih glazbenih spotova ikada.
2000. Boy band N’Sync postavili su svjetski rekord u brzini prodaja ulaznica za turneju, prodavši ih milijun u samo jednom danu.

2019. Scott Walker, jedan od najzanimljivijih i najinovativnijih autora i izvođača suvremene popularne glazbe, čovjek koji je svojim radom inspirirao veličine poput Davida Bowieja i Nicka Cavea.

Rođen kao Noel Scott Engel, Walker je šezdesetih bio svojim predivnim baritonom najistaknutija figura američkog pop-sastava The Walker Brothers, koji su s hitovima poput "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" i "Make It Easy on Yourself" svojedobno parirali i Beatlesima, u čiju su rodnu Englesku tada i preselili. Scott Walker je 1967. objavio svoj prvi samostalni album, iznimni "Scott", za kojim su uslijedila tri sjajna, ali i sve zahtjevnija albuma kojima se korak po korak odmicao od konvencija popularne glazbe. Izuzetni reinterpret pjesama Jacquesa Brela i Tima Hardina sve je više i sam skladao, što je kulminiralo 1969. na remek-djelu "Scott 4". Međutim, pjesme poput Bergmanovim "Sedmim pečatom" nadahnute "The Seventh Seal" ili "The Old Man's Back Again" inspirirane sovjetskom invazijom na ondašnju Čehoslovačku bile su prevelik zalogaj za publiku naviknutu na nebeske melodije The Walker Brothersa pa se Walker počeo povlačiti, snimajući sve blijeđe albume.

Nije pomoglo ni ponovno okupljanje The Walker Brothers sredinom sedamdesetih. Usprkos zanimljivim novim albumima, primljenim iznimno dobro od kritike, značajniji uspjeh je izostao i činilo se kako se Scott Walker posve povlači u osamu.

U kreativnu se formu vratio 1984. sa sjajnim, eksperimentalnim popom ozračenim albumom "Climate of the Hunter", nakon kojeg u iznimno sporom ritmu snima tri albuma izrazito eksperimentalne forme, odmičući se sve dalje ne samo od žanrovskih kanona već i od uobičajenog poimanja pjesme kao forme. "Tilt" (1995.), "The Drift" (2006.) i "Bish Bosch" (2012.) ostaje zastrašujuće odvažna i stilski opora trilogija, testament jednog od najpovučenijih i najdarovitijih glazbenika najšire zajednice popularne kulture. Pred kraj života, 2014. je pomogao metal bendu Sunn O))) snimiti album "Soused", glasom nadopunivši guste glazbene teksture još jednog izrazito eksperimentalnog albuma.

"Kroz pola stoljeća, genij čovjeka rođenog kao Noel Scott Engel obogaćivao je živote tisućama", oglasila se Walkerova diskografska kuća 4AD povodom Walkerove smrti. Odlazak ovog velikog, samozatajnog glazbenika i umjetnika novi je tako prilog tužnoj listi preminulih velikana u zadnjih nekoliko godina, ali i poziv da se vratimo i vraćamo pjesmama The Walker Brothers te cijelom nizu iznimnih samostalnih albuma s kojima je i u kojima i sama pop-glazba sazrijevala i mijenjala svoje zakonitosti i forme.

Rođeni:
1934. John Joseph ‘Johnny’ Burnette, američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, pjevač i gitarist rockabilly sastava The Rock and Roll Trio. U sastavu su još bili njegov brat Dorsey Burnette i Paul Burlinson. Ostali su slavni kao autori utjecajnih pjesama ‘Train Kept A-Rollin’ (obradili je The Yardbirds, Led Zeppelin i Aerosmith), ‘Dreamin’ i ‘You’re Sixteen’. Johnny Burnette se utopio se s 30 godina nakon nesreće na jezeru. The Rock and Roll Trio uvršten je u Rockabilly Hall of Fame.
1942. Aretha Louise Franklin, američka pjevačica. Počela je kao gospel pjevačica da bi nakon potpisa ugovora s Columbia Records počela snimati svjetovnu glazbu. Ostvarila je uspjeh tek odlaskom pod okrilje Atlantic Recordsa, kada je počela nizati hit singlove poput ‘Respect’, ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman)’ i ‘Think’. Ubrzo joj je nadjeven nadimak ‘Kraljica soula’. Aretha je jedna od pjevačica s najvećim brojem prodanih albuma te pjevačica s najviše pjesama i albuma na svjetskim ljestvicama. Članica je svih značajnijih ‘kuća slave’ u SAD-u te dobitnica 18 Grammyja. Rolling Stone ju je proglasio najvećim pjevačem svih vremena.
1947. Sir Elton Hercules John, rođen kao Reginald Kenneth Dwight, britanski glazbenik, producent i povremeni glumac. Velike glazbene uspjehe postiže od početka 70-ih i singla ‘Your Song’. Među uratcima iz te dekade ističe se album ‘Goodbye Yellow Brick Road’ iz 1973., njegov najslavniji do danas. Singl s tog albuma, ‘Candle in the Wind’, je 1997. reizdan nakon pogibije princeze Diane te je postao najprodavaniji singl svih vremena. Na gotovo svim albumima surađivao je s tekstopiscem Berniejem Taupinom. Elton je u karijeri prodao preko 300 milijuna albuma, osvojio šest Grammyja, postao članom Rock and Roll Hall of Fame te dobio titulu ‘Sir’ 1998. godine. Rolling Stone ga je svrstao na 49. mjesto najutjecajnijih glazbenika svih vremena.
1988. Ryan Lewis, američki glazbenik, DJ i producent, najpoznatiji kao dio dua Macklemore & Lewis.