Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

led zeppelin

Događaji
2006. Čitatelji Total Guitar izabrali su solo iz ‘Stairway to Heaven’ za najbolji svih vremena. Legendarna solaža Jimmyja Pagea iz Led Zeppelin našla se na listi ispred Van Halen, Queen, Jimija Hendrixa i The Eagles.

1969. Marvin Gaye je dobio singl na britanskom broju jedan s ‘I Heard It Through the Grapevine’. Pjesmu su ranije snimili The Miracles te Gladys Knight & The Pips, a nakon Gayea zapažene verzije imali su Creedence Clearwater Revival sa svojom 11-minutnom verzijom te noviji izvođači poput Kaiser Chiefs.
1980. The Police su postali prvi zapadnjački pop bend koji je svirao u Indiji unazad desetak godina. Britanski trio održao je nastup u gradu Bombayju (Mumbai).
1985. Radijske stanice diljem Južnoafričke Republike prestale su emitirati pjesme Stevieja Wondera nakon što se prilikom primanja Oscara zahvalio Nelsonu Mandeli, južnoafričkom borcu za ljudska prava te tada zatvoreniku, a kasnije predsjedniku te države.
1988. Morrissey, bivši pjevač The Smiths, nastavio je nizati uspjehe sa solo albumom ‘Viva Hate’, koji je zasjeo na čelno mjesto britanske ljestvice albuma.
1994. Soundgardenov ‘Superunknown’ debitirao je na prvom mjestu američke ljestvice albuma. Album je do danas prodan u gotovo 4 milijuna primjeraka samo u SAD-u.
2000. Grupa Santana, predvođena istoimenim gitaristom, dobila je album na britanskom broju jedan sa ‘Supernatural’. Album je bendu priskrbio čak osam Grammyja.

2000. Phil Collins je primio Oscar u kategoriji ‘Best Original Song’ za pjesmu ‘You’ll Be in My Heart’ iz animiranog filma ‘Tarzan’.

Rođeni:
1944. Diana Ernestine Earle Ross, američka pjevačica, producentica i glumica. Profesionalni uzlet započeo joj je kad je prevodila žensku vokalnu grupu The Supremes, koja je tijekom 60-ih postala jedna od najuspješnijih grupa ikada i to ostala. Diana je napustila grupu 1970. i započela solo karijeru, koja je ostala upamćena po hitovima ‘Ain’t No Mountain High Enough’, ‘Theme From Mahogany’, ‘Upside Down’ i ‘Endless Love’. Najuspješnija je glazbenica svih vremena, a Billboard ju je proglasio ‘zabavljačicom stoljeća’. Diana je ukupno prodala preko 100 milijuna primjeraka svojih albuma (računajući karijeru u The Supremes). Godine 2012. primila je Grammy za životno djelo.
1948. Steven Tyler, rođen kao Steven Victor Tallarico, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač hard rock sastava Aerosmith. Praktički je čitavu karijeru proveo u ovom bendu, suosnovavši ga 1970. Poznat je po velikom rasponu glasa i živim nastupima, ali i po avanturama s opijatima i ženama. Magazin Hit Parader ga je svrstao na treće mjesto liste najboljih heavy metal pjevača svih vremena, a član je Rock and Roll Hall of Fame (s Aerosmith) i Songwriters Hall of Fame (s gitaristom benda Joeom Perryjem).