Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LIZA MINNELLI

Događaji
1973. Liza Minelli dobila je Oscara za svoju ulogu u glazbenom filmu ‘Cabaret’ ispred Diane Ross i njene uloge u ‘Lady Sings the Blues’.

1957. ‘Que Sera, Sera’ iz filma ‘The Man Who Knew Too Much’ osvojila je Oscar za najbolju originalnu pjesmu iz filma. U filmu su glumili Doris Day i James Stewart, a Dorisina verzija izdana je i kao singl, koji je bio broj jedan u Britaniji i broj dva na američkoj ljestvici singlova.
1965. Jeff Beck pridružio se The Yardbirds kao zamjena za Erica Claptona, koji je ubrzo osnovao Cream.
1979. Eric Clapton je oženio bivšu ženu svog prijatelja Georgea Harrisona, Pattie Boyd. Harrison je prisustvovao ceremoniji te se prijateljstvo dvojice glazbenika održalo, no bračna sreća Erica i Pattie je potrajala tek deset godina.
1982. Bivši basist Small Faces Ronnie Lane završio je u bolnici gdje mu je dijagnosticirana multipla skleroza. Od te bolesti je preminuo 15 godina kasnije.

1991. Objavljen je ‘Spiderland’, drugi i posljednji album grupe Slint. Isprva gotovo neprimjećen, s godinama je stekao kultni status te znatno utjecao na stvaranje podžanrova post- i math-rock te sastave poput Mogwai, Godspeed You! Black Emperor i Explosions in the Sky. PJ Harvey je izjavila kako joj je to najdraži album, a Lou Barlow (Dinosaur Jr.) je rekao kako je u svoje vrijeme album zvučao ‘kao nova vrsta glazbe’.
2006. Graceland, imanje Elvisa Presleyja, označeno je kao nacionalni povijesni lokalitet u SAD-u.

Rođeni:
1924. Sarah Lois Vaughan, američka pjevačica. Pjevala je primarno jazz, a njen glas i stav priskrbili su joj nadimke ‘Sassy’, ‘The Divine One’ i ‘Sailor’. Počela je pjevati u crkvenom zboru, a ubrzo je ilegalno nastupala u barovima i klubovima, sve dok je nisu zamijetili slavni Earl Hines i Billy Eckstine, pod kojima je Sarah počela profesionalnu karijeru. Iako je bila vrlo uspješna kroz 40-e, 50-e i 60-e, najveći uspjeh postigla je svojom verzijom pjesme ‘Send in the Clowns’ iz 1981. godine. Zdravlje joj se naglo pogoršalo 1989. te je preminula godinu dana kasnije.
1950. Anthony George ‘Tony’ Banks, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i klavijaturist grupe Genesis. MusicRadar ga je proglasio 11. najboljim klavijaturistom svih vremena.
1959. Andrew Charles Farriss, australski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist, back vokal i glavni skladatelj pop-rock sastava INXS.
1970. (1969.) Mariah Carey, američka pjevačica, producentica i glumica. Nizala je uspjehe od samog početka svoje karijere s albumom ‘Mariah Carey’ iz 1990. Još joj je pet albuma bilo na američkom broju jedan, kao i čak 18 singlova, od kojih ‘One Sweet Day’ drži rekord po duljini zadržavanja na vrhu američke ljestvice singlova. Do danas je prodano preko 200 milijuna primjeraka njenih albuma.

mc1975. Stacy Ann ‘Fergie’ Ferguson, američka pjevačica, glumica, modna dizajnerica i TV voditeljica, najpoznatija kao članica The Black Eyed Peas.
1988. Jessie J, rođena kao Jessica Ellen Cornish, britanska pjevačica. Najveći uspjeh postigla je singlovima ‘Price Tag’ i ‘Domino’, a sudjelovala je i u showu ‘The Voice UK’ kao sudac i mentor.

Umrli:
2000. Ian Robins Dury (r. 1942.), britanski glazbenik i glumac, najpoznatiji kao frontman Ian Dury & the Blockheads. Sastav je bio jedan od prevodnika britanskog novog vala sa singlovima ‘Sex, Drugs & Rock’n’Roll’ i ‘Hit Me With Your Rhythm Stick’, a znatno su utjecali na tada novi žanr, punk. Preminuo je u dobi od 57 godina.