Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

acdc1980. Brian Johnson ušao je na mjesto pjevača u bend AC/DC, zamijenivši pokojnog Bona Scotta. Prvi album grupe s Johnsonom bio je superuspješni Back in Black iz iste godine, danas drugi najprodavaniji album svih vremena.

1963. ‘Foot Tapper’ bio je peti i posljednji singl na britanskom broju jedan grupe The Shadows. Pjesma se danas koristi kao jingle britanske radijske emisije ‘Sounds of the 60s’.
1966. Mick Jagger je zadobio osam šavova nakon što je pogođen stolicom tijekom nastupa Rolling Stonesa u Marseilleu.
1973. Dr Hook and the Medicine Show su završili na naslovnici magazina Rolling Stone nakon uspjeha njihove pjesme ‘The Cover of Rolling Stone’. Pjesma se zbog tematike nije puštala na britanskim radio postajama poput BBC-ja.
1975. ‘Lady Marmalade’ ženske grupe Labelle je zasjeo na čelno mjesto američke ljestvice singlova. All Saints su s obradom pjesme bili na britanskom broju jedan 1998., a obrađena je i za soundtrack filma ‘Moulin Rouge’. Rolling Stone je pjesmu postavio na 479. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

1981. Rockabilly pjevač Shakin’ Stevens našao se na britanskom broju jedan sa singlom ‘This Ole House’, obradom pjesme Rosemary Clooney. Stevens je imao još tri singla na vrhu britanske ljestvice.
1986. Falco je postao prvi austrijski izvođač sa singlom na vrhu američke ljestvice. ‘Rock Me Amadeus’ bio je broj jedan i u Britaniji. Najuspješniji austrijski pop glazbenik svih vremena preminuo je 1998. s navršenih 40 godina života.

2007. Bono Vox, pjevač grupe U2, primio je počasnu vitešku titulu britanske krune na ceremoniji u Dublinu. Bono ipak nije dobio titulu ‘Sir’ jer nije britanski državljanin. Točno godinu ranije ‘Sir’ je postao velški pjevač Tom Jones.

Rođeni:
1943. Vangelis, rođen kao Evangelos Odysseas Papathanassiou, grčki skladatelj, najpoznatiji kao autor soundtracka za film ‘Chariots of Fire’ (‘Vatrene kočije’).
1947. Robert Troy ‘Bobby’ Kimball, američki pjevač, najpoznatiji kao član grupe Toto.
1959. Perry Farrell, rođen kao Perry Bernstein, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Jane’s Addiction. Također je bio frontman skupina Porno for Pyros i Satellite Party. Tvorac je festivala Loolapalooza u Chicagu te jedini glazbenik koji je nastupio na svim izdanjima Coachella festivala.