Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

martin luther king

Događaji
1968. U njujorškom The New Generation klubu okupila se glazbena krema na cjelovečernjem jamu kako bi odala počast toga dana poginulom Martinu Lutheru Kingu. Nastupili su Jimi Hendrix, B.B. King, Buddy Guy, Joni Mitchell, Al Kooper i Ted Nugent.

1964. The Beatles su držali prvih pet pozicija na američkoj ljestvici singlova, nešto što nikome nije uspjelo prije niti poslije. Ti singlovi su redom bili: ‘Can’t Buy Me Love’, ‘Love Me Do’, ‘Roll Over Beethoven’, ‘I Want to Hold Your Hand’ i ‘Please Please Me’.

1970. ‘Déjà vu’ Crosbyja, Stillsa, Nasha i Younga popeo se na vrh američke ljestvice. Izbacio je tri uspješna singla: ‘Teach Your Children’, ‘Our House’ i ‘Woodstock’.

1996. Take That su na nizozemskom The Ivo Niehe Show održali svoj posljednji nastup i prvoj inkarnaciji grupe. Ponovno su nastupili točno deset godina kasnije.

2008. Pop zvijezda Beyonce Knowles i reper i producent Jay-Z stupili su u brak. Među uzvanicima su bili i glazbenici Chris Martin i Kelly Rowland.

Rođeni:

1913. Muddy Waters, rođen kao McKinley Morganfield, američki blues glazbenik. ‘Oca chicago bluesa’ otkrio je Alan Lomax na plantaži u Mississippiju te ga snimio, a to mu je dalo priliku da započne profesionalnu karijeru. Najveći uspjeh doživio je snimajući za Aristocrat Records Leonarda Chessa, dok mu je pjesme pisao legendarni Willie Dixon, a na usnoj harmonici pratio Little Walter. Među najpoznatijim pjesmama su mu ‘Hoochie Coochie Man’, ‘I’m Ready’, ‘Mannish Boy’, ‘Got My Mojo Working’, ‘Rollin’ Stone’, ‘I Can’t Be Satisfied’, ‘You Shook Me’ i ‘I Just Want to Make Love to You’. Preminuo je 1982. godine. Izvršio je presudan utjecaj na generacije blues i rock glazbenika, naročito na aktere ‘Britanske invazije’. Dio je Blues i Rock and Roll Hall of Fame, dobitnik Grammyja za životno djelo te još pet njih, a četiri njegove pjesme uvrštene su među 500 pjesama ‘koje su oblikovale rock and roll’.

muddy

Muddy Waters, foto: Facebook.com

1952. Robert William Gary Moore, sjevernoirski glazbenik. Početnu slavu postigao je kao gitarist bendova Skid Row (nema veze s američkim sastavom iz 80-ih) i Thin Lizzy. Godine 1973. započeo je samostalnu karijeru kojoj se potpuno posvetio od 1979. Snimio je čak 20 albuma, a najviše se pamti njegova pjesma ‘Still Got the Blues for You’ iz 1990. Preminuo je od posljedica srčanog udara u snu, a imao je 58 godina. Izvršio je velik utjecaj na gitariste poput Randyja Rhoadsa, Kirka Hammetta, Joea Bonnamasse i Paula Gilberta.