Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jim-Morrison

Događaji
1969. Jim Morrison se predao FBI-ju u Los Angelesu. Bio je tražen zbog šest različitih prekršaja počinjenih tijekom kontroverznog nastupa u Miamiju mjesec dana ranije. Pušten je uz jamčevinu od 2000 dolara.

1961. Doo-wop grupa The Marcels postigla je uspjeh karijere kad joj se obrada ‘Blue Moon’ našla na vrhu američke ljestvice singlova. Singl je prodan u preko milijun primjeraka, a pjesma kasnije uvrštena među ‘500 pjesama koje su oblikovale rock’n’roll’.

1971. The Temptations su dobili svoj drugi singl na američkom broju jedan s ‘Just My Imagination (Running Away With Me)’. U Britaniji je singl stigao do osmog mjesta.

1993. ‘Songs of Faith and Devotion’ Depeche Modea popeo se na vrh britanske ljestvice albuma. Bio je to posljednji album Alana Wildera s bendom.

2008. Mariah Carey nadmašila je Elvisa u broju singlova na vrhu američke ljestvice. ‘Touch My Body’ postao je njen 18. broj jedan, dok ih je Elvis skupio 17, a Beatlesi su ostali nedodirljivi s njih 20.

Rođeni:

1922./24. Doris Day, rođena kao Doris Mary Ann Kappelhoff, američka pjevačica, glumica i aktivistica. Iako je htjela postati pjevačica, prometna nezgoda u prvi je plan stavila njen pjevački talent. Umjetničko ime dobila je prema svojoj obradi pjesme ‘Day After Day’. Godine 1945. postigla je svoj prvi hit, ‘Sentimental Journey’, no uskoro je postala poznatija po svojoj filmskoj karijeri. Obje karijere dosegle su joj vrhunac istodobno: filmom ‘The Man Who Knew Too Much’ te pjesmom u njemu, ‘Que Sera, Sera’ iz 1956. godine. Kasnih 60-ih počela je voditi The Doris Day Show kako bi se izvukla iz bankrota, a sudski slučaj trajao je sve do sredine 80-ih (u dugovima ju je ostavio bivši muž). Zanimanje za nju povremeno je raslo kroz 90-e i 2000-e, naročito kada se njena ‘Perhaps, Perhaps, Perhaps’ našla u nekoliko filmova i serija te kada je 2008. dobila Grammy za životno djelo. Posljednji album, ‘My Heart’, izdala je 2011. godine.

Day Doris

Doris Day

1943. Richard George Manuel, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist, pjevač i povremeni bubnjar sastava The Band. Preminuo je 1986. godine.
1968. Sebastian Bach, rođen kao Sebastian Philip Bierk, kanadski pjevač, najpoznatiji kao član skupine Skid Row od 1987. do 1996. godine.

1985. Leona Louise Lewis, britanska glazbenica i aktivistica. Karijeru je počela nakon pobjede u britanskom izdanju The X Factor-a, a njen prvi album ‘Spirit’ iz 2007. dosegao je vrh britanske i američke ljestvice. Izdala je otada još tri studijska albuma.