Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cbs

Događaji
1956. CBS je počeo emitirati prvu nacionalnu radio emisiju posvećenu rock’n’rollu pod nazivom ‘Rock and Roll Dance Party’. Vodio ju je slavni DJ Alan Freed.

1962. U Ealing Jazz klubu u Londonu upoznali su se Brian Jones, Mick Jagger i Keith Richards. Iste godine osnovali su The Rolling Stones.
1979. The Doobie Brothers jedini su put bili na vrhu američke ljestvice albuma, a to im je omogućio uspješni ‘Minute By Minute’. Na njemu se našao Grammyjem ovjenčan hit ‘What a Fool Believes’.

1985. Wham! su postali prvi zapadni pop glazbenici koji su svirali u Kini. Nastupili su u Pekingu.
1988. Alice Cooper gotovo se objesio tijekom isprobavanja užadi namijenjenih za točku tijekom koncerta. Spasio ga je roadie.
1997. Liam Gallagher iz Oasis oženio je Patsy Kensit u Londonu. Par se rastao tri godine kasnije.
2002. Gareth Gates, natjecatelj UK Pop Idola, našao se na prvom mjestu britanske ljestvice singlova s ‘Unchained Melody’. Bio je to već sedmi put da se ta pjesma, svaki put u drugoj verziji, našla u top 40 te ljestvice.

Rođeni:
1915. Billie Holiday, rođena kao Eleanora Fagan, američka jazz glazbenica. Poznata i kao ‘Lady Day’, jedna je od najvećih jazz pjevačica svih vremena. Karijeru je počela s 18 godina, kad je napravila svoje prve snimke s producentom Johnom Hammondom. Nekoliko godina kasnije dosegla je nacionalnu popularnost nastupajući s Countom Basiejem. Idućih deset godina bilo je najuspješnije za Billie, a ispunila ih je hitovima ‘Summertime’, ‘Strange Fruit’, ‘Embraceable You’, ‘Lover Man’ i mnogim drugima. Autobiografija i album ‘Lady Sings the Blues’ također su pridonijeli nastavku njene popularnosti (kasnije je snimljen i istoimeni film s Dianom Ross u ulozi Billie). Preminula je od posljedica ciroze jetre 1959. godine. Posthumno je inaugurirana u Rock and Roll Hall of Fame i još nekoliko jazz institucija te dobila Grammy za životno djelo, a VH1 ju je proglasio šestom najvećom ženom rock glazbe.

1947. Florian Schneider-Esleben, njemački glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač grupe Kraftwerk 1970. i njen član do 2008. godine.
1948. John William Oates, američki glazbenik, najpoznatiji kao dio dvojca Hall & Oates.

Umrli:
1981. Christopher ‘Kit’ Sebastian Lambert (r. 1935.), britanski producent i menadžer, najpoznatiji kao osnivač Track Records, producent glazbe Jimija Hendrixa, Johna Lennona i Yoko Ono te Arthura Browna te menadžer grupe The Who, zajedno s Chrisom Stampom.
1994. Lee Brilleaux, rođen kao Lee John Collinson 1952., britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač pub rock benda Dr. Feelgood.

2013. Jeremy Andrew ‘Andy’ Johns, britanski producent i inženjer zvuka, najpoznatiji kao producent albuma ‘Highway’ i ‘Heartbreaker’ grupe Free, ‘Marquee Moon’ Televisiona, ‘The Extremist’ i ‘Time Machine’ Joea Satrianija te inžinjer na albumima ‘Disposable’ The Deviantsa, ‘Blind Faith’ istoimene grupe, svih studijskih albuma Led Zeppelina osim prvog, ‘Sticky Fingers’, ‘Exile on Main St.’, ‘Goats Head Soup’ i ‘It’s Only Rock and Roll’ Rolling Stonesa te ‘Crossroads’ i ‘Eric Clapton’ Erica Claptona.