Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2014. hit grupe The Pulp, "Common People" su slušatelji BBC Radio 6 proglasili najboljom britpop himnom, pobijedivši Oasis, Blur i Suede za naslov. Glasalo je više od 30.000 ljudi. Druga pjesma je bila "Bittersweet Symphony" grupe The Verve, a treća i četvrta pjesme Oasis-a "Don't Look Back In Anger" i "Wonderwall".

Događaji

1954. u Pythian Temple studiju u New Yorku snimljen je jedan od definirajućih rock pjesama, ‘Rock Around the Clock’ Billyja Haleyja and His Comets. Manje je poznato kako su autori pjesme Max Freedman i James Myers te da su je prvi snimili Sonny Dae and His Knights.

1969. The 5th Dimension su imali singl na američkom broju jedan, ‘Aquarius/Let The Sunshine In’. Singl je u Britaniji dosegao 11. mjesto. Obje pjesme napisane su za mjuzikl ‘Kosa’ iz 1967. godine. Singl je grupi priskrbio dva Grammyja.

1973. glazbeni film ‘That’ll Be Day’ je doživio premijeru u Londonu. Nazvan po pjesmi Buddyja Hollyja, film je doživio uglavnom negativne kritike, no soundtrack filma dospio je do vrha britanske ljestvice albuma iste godine. Glavnu ulogu je imao David Essex, a glumili su i glazbenici poput Ringa Starra i Keitha Moona.

1975. David Bowie najavio je po drugi put svoju mirovinu, kazavši kako ‘nema više rock and rolla za njega’. Bowie ju je prekinuo već naredne godine albumom ‘Station to Station’.

1984. Bajaga i Instruktori održali su u zagrebačkom Kulušiću prvi koncert u karijeri.

1997. R Kelly se našao na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘I Believe I Can Fly’. Pjesmu je popularizirao i film ‘Space Jam’. Singl je u SAD-u stigao do drugog mjesta.

2000. Metallica je podnijela tužbu protiv internetskog servisa Napster te tri američka sveučilišta, pokušavajući se boriti protiv povrede autorskih prava na svoju glazbu. Tužbe još nekolicine izvođača dovele su naposljetku do gašenja Napstera, jednog od prvih servisa za besplatno skidanje glazbe u mp3 formatu.

2005. izašao je ‘Alligator’, treći studijski album grupe The National. Na njemu se nalaze poznate pjesme grupe ‘Abel’ i ‘Mr. November’. Uncut i Planet Sound su ga proglasili drugim najboljima albumom godine.

Rođeni

1940. Herbert Jeffrey ‘Herbie’ Hancock, američki jazz glazbenik. Poznat je kao začetnik ‘post-bopa’, inkorporirajući funk i soul u jazz glazbu, ponajprije korištenjem sintisajzera i sinkopiranih ritmova. Proslavilo ga je članstvo u Miles Davis Quintet. Njegov album ‘River: The Joni Letters’ jedan je od dva jazz albuma koji su dosad osvojili Grammy za album godine. UN-ov je ambasador dobre volje.

1944. John Kay, rođen kao Joachim Fritz Krauledat, američko-kanadski glazbenik njemačkog porijekla, najpoznatiji kao pjevač i gitarist hard rock sastava Steppenwolf.

1956. Alexander Briley, pjevač američke disko grupe The Village People. Imali su hit singlove "Macho Man", "In The Navy", "Go West" i američki broj 2 iz 1978. "YMCA". Ime grupe odnosi se na njujorški Greenwich Village, u to vrijeme poznato po velikoj gay populaciji

1958. William Alfred ‘Will’ Sergeant, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i jedini stalni član post punk grupe Echo and the Bunnymen.

1967. Sarah Cracknell, britanska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica benda Saint Etienne.

1980. Bryan McFadden pjevač irske pop grupe Westlife koji su postigli 14 broj 1 singlova u Velikoj Britaniji i prodali preko 50 milijuna albuma širom svijeta. Unatoč njihovom svjetskom uspjehu, Westlife se nikada nije uspio probiti na američko tržište, postigavši 2000. samo jedan hit, "Swear It Again".

1987. Brendon Urie pjevač američkog rock benda Panic! At The Disco. 2008. su imali album na australskom broju 1 i američkom i britanskom broju 2, "Pretty.Odd".



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu