Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tupac NDD2012. Na Coachella festivalu ‘nastupio’ je hologram pokojnog repera Tupaca Shakura, koji je ‘izveo’ dvije pjesme prije naglog nestajanja. ‘Hologram’ je zapravo bio kombinacija ogledala, stakla i kompjuterskih animacija.

1972. Singl Roberte Flack ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ zasjeo je na vrh američke ljestvice. Pjesmu je 1957. godine napisao glazbenik Ewan McColl, a Robertina izvedba nagrađena je Grammyjem za snimku i pjesmu godine.

1987. Queen su nagrađeni nagradom Ivor Novello za izvanredan doprinos britanskoj glazbi. Ceremonija se, 32. po redu, održala u Londonu.
1989. Drugi album danas slabo poznate škotske grupe Deacon Blue, ‘When the World Knows Your Name’, stigao je do vrha britanske ljestvice. Grupa je ime uzela prema pjesmi Steely Dana, ‘Deacon Blues’.
1989. ‘She Drives Me Crazy’ Fine Young Cannibalsa bila je singl broj jedan u SAD-u. Skinuta je s uspješnog albuma ‘The Raw & the Cooked’ iz 1988. godine.

2006. Elton John prodao je 10 000 komada svoje odjeće, prikupivši tako 700 000 dolara za borbu protiv AIDS-a.

Rođeni:
1894. Bessie Smith, američka blues pjevačica. ‘Kraljica (vladarica) bluesa’ smatra se najvećom pjevačicom svoje ere, a karijeru je počela s nepunih 20 godina. Njena popularnost rasla je kroz 20-e i 30-e, a posebno uspješne bile su njene verzije ‘Downhearted Blues’, ‘Baby Won’t You Please Come Home’ i ‘The St. Louis Blues’. Podlegla je ozljedama zadobivenim u prometnoj nesreći 1937. godine.
1965. Linda Perry, američka glazbenica i producentica, najpoznatija kao predvodnica sastava 4 Non Blondes. Surađivala je i s Christinom Aguilerom, Gwen Stefani, Adamom Lambertom, Grace Slick, Kelly Osbourne i Courtney Love.

bessie

Bessie Smith

1980. Patrick James Carney, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar dua The Black Keys. Bavi se i glazbenim projektom Drummer.

Umrli:
2001. Joey Ramone, rođen kao Jeffrey Ross Hyman 1951., američki glazbenik najpoznatiji kao pjevač punk pionira The Ramones. Prvi bend bio mu je glam sastav Sniper, a dvije godine kasnije suosnovao je The Ramones i s njima ostao do raspada grupe 1996. godine. Preminuo je od raka limfnih čvorova 2001. godine. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame kao član Ramonesa, a mnogi glazbenici su mu posvetili svoje pjesme, među kojima i U2 (‘The Miracle of Joey Ramone’).