Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Please Please Me

1963. The Beatlesi su počeli svoj 30-tjedni boravak na britanskoj listi albuma debitantskim izdanjem "Please Pleas Me" čime su postali bend s najduljim uzastopnim boravkom na broju 1 u povijesti.

Događaji

1967. The Bee Gees su debitirali u emisiji "The Top Of The Pops" gdje su izveli "New York Mining Disaster".

1970. soundtrack filma "Woodstock" objavljen je u SAD-u. U dva tjedna dosegao je zlatnu nakladu.

woodstock soundtrack

Omot soundtracka filma "Woodstock"

1972. John Lennon se pojavio u emisiji "Dick Cavett Show" na američkoj televiziji te je ustvrdio da je pod nadzorom FBI-a.

1974. članovi Led Zeppelin posjetili su koncert Elvisa Presleya u Forumu u Los Angelesu. Nakon slabijeg početka koncerta Elvis je zaustavio svirku i u šali rekao: "Samo malo, ako možemo krenuti zajedno, zato što imamo Led Zeppelin u publici, ajmo onda pokazati da znamo što radimo". Poslije koncerta članovi Led Zeppelina upoznali su Elvisa te su u backstageu proveli s njim više od 2 sata, a Elvis ih je zatražio autograme za svoju kćer Lisu Marie.

1978. na kraju njihove "News Of The World" turneje, u kojoj su održali 46 koncerata, Queen su održali tri rasprodana koncerta u Wembley Areni u Londonu.

1981. objavljen je ''Computer World'', osmi studijski album grupe Kraftwerk. Izbacio je četiri singla, među kojima i ''Computer World'' te ''Computer Love'', koju su Coldplay semplirali za svoj hit ''Talk''. Magazin Slant ga je proglasio 25., a Pitchfork 44. najboljim albumom 80-ih, dok ga je Rolling Stone imenovao desetim najboljim electro albumom svih vremena.

1991. Roxette su postigli svoj prvi broj 1 na američkoj listi singlova hitom "Joyride". Pjesmu je inspirirao intervju koji je dao Paul McCartney, a u kojem je kazao kako je pisanje pjesama s Lenonnom kao "joyride".

2011. prodana je jedna od najrjeđih rock majica u povijesti za iznos od 10.000 dolara, što je najveći iznos ikad plaćen za raritetnu majicu. Majicu grupe Led Zeppelin iz 1979. godine na e-bayu je prodao Kyle Ermatinger iz Stormcrow Vintagea.

Rođeni

1888. Irving Berlin, američki skladatelj i tekstopisac koji se smatra jednim od najvećih tekstopisaca u američkoj povijesti. Bio je skladatelj mnogih pop, scenskih i filmskih hitova. Kao dijete emigrirao je iz Sibira u New York. Bio je skladatelj pjesama "White Christmas", "There's No Business Like Show Business" i "Let's Face The Music And Dance". Preminuo je 22. rujna 1989. u dobi od 101 godine.

1941. Eric Victor Burdon, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupa The Animals i War. Rolling Stone ga je proglasio 57. najboljim pjevačem svih vremena.

Eric Burdon

Eric Burdon, Radar Festival Varaždin - 12.7.2009., foto: Dragutin Andrić, arhiva SoundGuardian.com

1943. Les Chadwick, basist britanske beat skupine Gerry And The Pacemakers 1963. imao singl na britanskom broju 1, "How Do You Do It".

1947. Butch Trucks, bubnjar grupe The Allman Brothers Band.

1953. Đorđe Balašević, srbijanski je kantautor, pjesnik i glumac poznat po svojim baladama i povijesnim pjesmama. Bio je članska grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. započeo je solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Preminuo je 19. veljače 2021.

Đorđe Balašević

Đorđe Balašević, Arena Zagreb - 26.12.2016., foto: Dragutin Andrić, arhiva SoundGuardian.com

1955. Gary Langan, član grupe Art Of Noise.

1966. Christoph "Doom" Schneider, bubnjar njemačkog industrial metal benda Rammstein. Pet njihovih albuma je doseglo 1. mjesto njemačke ljestvice albuma.

1983. Holly Valance, australska pjevačica, glumica i manekenka, koja je 2002. imala singl na britanskom i australskom broju 1, "Kiss Kiss".

1986. Kieren Webster, basist i pjevač škotskog indie rock sastava The View, koji je 2007. imao album na britanskom broju 1, "Hats Off To The Buskers".

 

Umrli

1981. Robert Nesta ‘Bob’ Marley (r. 1945.), jamajčanski glazbenik. Karijeru je započeo u The Wailers, jednom od prvih reggae sastava u svijetu. Nakon 11 godina s grupom, 1974. započinje iznimno uspješnu samostalnu karijeru koja kulminira albumom ‘Exodus’ iz 1977. Do svoje smrti dosegao je već planetarnu popularnost, no velika glazbena ostavština, poruke mira i vjerski principi učinili su ga još slavnijim. Preminuo je 1981. godine nakon što je odbio operaciju inficirane noge, a tada je već imao i razvijen rak u tijelu. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame, dobio Grammy za životno djelo te brojna druga priznanja za svoje glazbene i humanitarne zasluge. Magazin Time je njegov album ‘Exodus’ proglasio albumom stoljeća, a BBC pjesmu ‘One Love’ pjesmom tisućljeća. Njegova djeca Ziggy i Damian Marley također su priznati glazbenici.

2003. David Noel Redding (r. 1945.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist The Jimi Hendrix Experience.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima