Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

stevie-wonder

1973. Steview Wonder došao je na 1. mjesto američke liste singlova hitom "You Are The Sunshine Of My Life". Bio je to njegov treći broj 1 za koji je osvojio Grammya u kategoriji najbolje muške vokalne pop izvedbe. Pjesma je drugi singl s albuma "Talking Book".

1973. Paul Simon je objavio singl "Kodachrome". Pjesmu je nazvao po Kodakovom 35mm filmu. Pjesma je došla na 2. mjesto liste singlova u Americi dok u Britaniji nije objavljena kao singl jer je BBC odbio emitirati ime proizvoda.

1976. Keith Richards je doživio prometnu nesreću blizu Newport Pagnella nakon što je zaspao za upravljačem automobila. Policija je u automobilu pronašla marihuanu i kokain zbog čega je slavni gitarist kažnjen.

1978. Dire Straits su objavili prvi veliki singl "Sultans Of Swing". Pjesmu su snimili s budžetom od 120 funti.

1978.  Electro pioniri Kraftwerk su izdali svoj sedmi studijski album, ''The Man-Machine''. Album je izvršio presudan utjecaj na post-punk, new wave i synth-pop pokrete koji su upravo tada počeli bujati. Izbacio je hitove ''The Model'' (obradili Rammstein), ''Neon Lights'' (obradili OMD, Simple Minds i U2) i ''The Robots''.Dosegao je deveto mjesto britanske ljestvice tek 1982., četiri godine nakon objave.

1979. Supertramp su došli na broj 1 američke liste albuma izdanjem "Breakfast In America", svojim jedinim američkim brojem 1. Album je uključivao tri velika Billboard hit singla: "The Logical Song", "Goodbye Stranger" i "Take The Long Way Home".

supertramp

1981. Sting je proglašen tekstopiscem godine na 26. po redu godišnjoj dodjeli Ivor Novello nagrada.

1984. Bob Marley i njegovi Wailersi započeli su 12-tjedno stolovanje na broju 1 britanske liste albuma kompilacijom "Legend", kojom se obilježila 3. godišnjica smrti Boba Marleya.

1990. Madonna je dosegla broj 1 američke liste singlova pjesmom Vogue. Na listi je ostala tri tjedna. Pjesma, koja je isprva trebala biti B-strana, bila je 8. američki i 7. britanski broj 1 singl za Madonnu.

2010. "Stairway To Heaven" proglašena je najomiljenijom britanskom rock pjesmom prema istraživanju radio postaje Absolute Classic Rock.

Rođeni

1945. Peter Dennis Blandford "Pete" Townshend, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, gitarist, autor pjesama i povremeni pjevač grupe The Who. Jedan je od heroja ''Britanske invazije'' zahvaljujući plodnoj karijeri s The Who, naročito kroz 60-e i rane 70-e. Najviše je, uz bubnjara Keitha Moona, doprinjeo destruktivnom načinu sviranja uz često razbijanje instrumenata i opreme na pozornici, što su kopirali mnogi hard rock i heavy metal glazbenici. Atribuira mu se i uvođenje velikih i moćnih razglasa u živu rock glazbu, čime se rock konačno mogao preseliti iz malih dvorana na stadione. Svojim je stilom sviranja gitare Townshend iznimno utjecao na hard rock, heavy metal te punk (na potonje svojim ranijim radovima). Dobitnik je nebrojenih priznanja za svoju glazbu: dobitnik je nagrade za životno djelo Grammy, The George and Ira Gershwin (s Rogerom Daltreyjem, pjevačem The Who) te Brit Award. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame s The Who 1990. godine. Izdao je i sedam samostalnih albuma te svirao na albumima Davida Bowieja, Micka Jaggera i Eltona Johna. Rolling Stone ga je proglasio desetim najboljim gitaristom svih vremena.

pete

Pete Townshend

1949. Dusty Hill, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist grupe ZZ Top.

1948. Grace Jones, američka pjevačica i glumica. Odrasla je u New Yorku. Karijeru je počela kao model na Manhattanu. 1977. godine potpisala je ugovor s kućom "Island", a iste godine imala je dance hit svojim debitantskim singlom "I Need A Man". Godine 1981. časopis "New Musical Express" proglasio je njen "Warm Leatherette" albumom godine. Sredinom osamdesetih glumila je u filmovima "Conan The Destroyer" i "A View to a Kill" što je predstavljalo dobru reklamu i pomoglo albumu "Slave to the Rhythm". Njezin najuspješniji glazbeni album bila je kompilacija "Island Life" iz 1986. godine.

1952. Joey Ramone, rođen kao Jeffrey Hyman, najpoznatiji kao pjevač The Ramones. Preminuo je 2001. godine.

1954. Philip Rudd, australski bubnjar, najpoznatiji kao član grupe AC/DC. Bend je napustio 1983. godine.

1970. Stuart Cable, velški bubnjar, najpoznatiji kao član grupe Stereophonics. Preminuo je 2010. godine.

1972. Jenny Berggren, švedska pjevačica i tekstopisac, najpoznatija kao članica grupe Ace Of Base.

1992. Sam Smith, britanski pjevač i tekstopisac. Njegov debi album ''In the Lonely Hour'' bio je broj jedan na britanskoj ljestvici, a imao je i četiri singla na vrhu britanske ljestvice.