Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Marianne-Faithfull-in-June-1965

Događaji

1964. Marianne Faithful snimila je pjesmu Micka Jaggera i Keitha Richardsa "As Tears Go By" na kojoj su joj gostovali budući članovi grupe Led Zeppelin: Jimmy Page na gitari i John Paul Jones na basu.

1966. The Rolling Stones su došli na prvo mjesto britanske liste singlova hitom "Paint It, Black". Bio im je to šesti UK broj 1 singl. Pjesma se prvotno zvala "Paint It Black", bez zareza, a Keith Richards je kazao kako je odluka diskografske kuće Decca da se u naziv pjesme doda zarez.

1966. The Beatles su snimili "Yellow Submarine" u Abbey Road studiu.

1969. John Lennon i Yoko Ono započeli su osmodnevni protest u krevetu kako bi promovirali mir u svijetu. Protest su održali u hotelu La Reine Elizabeth u Montrealu u Kanadi. U hotelskoj sobi su snimili i pjesmu "Give Peace A Chance" (glas Petule Clark može se čuti u refrenu), a pjesma je autorski potpisana kao djelo Lennona i McCartneya, iako McCartney nije imao nikakve veze s pjesmom.

1990. Po prvi puta u povijesti prvih pet pozicija američke liste singlova držale su žene. Na prvom mjestu bila je Madonna s pjesmom "Vogue", na drugom mjestu bila je grupa Heart, treće mjesto držala je Sinead O'Connor, na četvrtoj poziciji bile su Wilson Phillips dok je na petoj poziciji bila Janet Jackson.

1994. Michael Jackson je oženio Lisu Marie Presley, kćer Elvisa Presleya. Par se razveo već iduće godine.

1995. The Rolling Stones su održali dva poluakustična koncerta u Paradisu u Amsterdamu. Keith Richards je kasnije kazao kako su ta dva koncerta najbolji koncerti koje su Stonesi ikad održali.

Rođeni

1920. Peggy Lee, američka pjevačica i glumica.

1926. Miles Davis, rođen kao Miles Dewey Davis III, američki trubač i skladatelj. Smatran je jazz velikanom i jednim od najvećih glazbenika 20. stoljeća. Truba mu je bila prvi instrument, koji je počeo svirati s 13 godina. Pet godina kasnije se preselio u New York, upoznao idola Charlieja Parkera i postao dio tadašnje njujorške jazz scene. Najveću slavu doživio je predvodeći Miles Davis Quintet između 1955. i 1969. godine, a njegovim ‘magnum opusom’ smatra se album ‘Kind of Blue’ iz 1959. Snimio je ukupno 51 album autorske glazbe. Dobitnik je čak deset Grammya, među kojima je i onaj za životno djelo 1990., a stanovnik je Rock And Roll Hall of Fame od 2006. ‘Kind of Blue’ do danas ostaje naprodavaniji jazz album svih vremena. Davis je preminuo 1991. godine.

miles-davis

Miles Davis

1943. Levon Helm, bubnjar i pjevač legendarne grupe The Band.

1945. Verden Allen, klavijaturista grupe Mott the Hoople.

1945. Gary Peterson (Guess Who).

1946. Michael ‘Mick’ Ronson (r. 1946.), britanski glazbenik i producent. Najpoznatiji je kao gitarist Spiders from Mars, pratećeg sastava Davida Bowieja u vrijeme njegove ‘Ziggy Stardust’ faze (od 1970. do 1973.). Svirao je potom s Mott the Hoople, Rogerom Daltreyjem, Johnom Mellencampom, Morrisseyjem, Slaughter and the Dogs i mnogim drugima kao traženi sesijski gitarist, a pratio je i Vana Morrisona i Boba Dylana na turnejama. Ostvario je i samostalnu karijeru, u kojoj mu je najzapaženiji album bio debitantski ‘Slaughter on 10th Avenue’ iz 1974. godine, a koproducirao je album ‘Transformer’ Loua Reeda dvije godine ranije. Preminuo je 1993. od posljedica raka jetre. Rolling Stone ga je proglasio 41. najboljim gitaristom svih vremena.

1948. Stephanie Lynn "Stevie" Nicks, američka pjevačica i kantautorica. Najpoznatija je po svom radu u rock sastavu Fleetwood Mac, ali i po uspješnoj samostalnoj karijeri. Zajedno s tadašnjim dečkom, gitaristom Lindseyem Buckinghamom, pridružila se ostalim članovima Fleetwood Mac 1975. godine. S njima je dvije godine kasnije snimila epohalan album ''Rumours'' - jedan od najprodavanijih albuma svih vremena. Nicks je bila nominirana za Grammy sedam puta, a osvojila ga je 1977. kao članica Fleetwood Mac (za najbolji album godine). Primljena je u Rock and Roll Hall of Fame 1998. godine uz ostale članove matične grupe. Godine 1981. izdaje svoj prvi samostalni album ''Bella Donna'' koji je ostvario platinastu naknadu te iste godine. Časopis Rolling Stone ju je po izlasku tog albuma proglasio vladajućom kraljicom rock'n'rolla.

StevieNicks

Stevie Nicks

1949. Hank Williams Jr., country pjevač i tekstopisac, sin najveće legende countrya.

1962. Colin Vearncombe, pjevač i tekstopisac grupe Black.

1964. Lenny Kravitz, američki glazbenik. Surađivao je, između ostalih, s Mickom Jaggerom, Madonnom i Davidom Bowiejem. Neki od njegovih najvećih hitova su ''Fly Away'', ''I Belong To You'', ''Are You Gonna Go My Way'', ''It Ain't Over 'Til It's Over'' i obrada ''American Woman''.

lenny

Lenny Kravitz, foto: Mathieu Bitton; Facebook.com

1972. Alan White, bubnjar grupe Oasis.

1981. Isaac Slade, frontmen i klavijaturist grupe The Fray.