Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Buddy Holly and the Critckets

Događaji

1957. Buddy Holly and the Critckets objavili su svoju prvu pjesmu "That'll Be The Day", britanski hit broj 1 i američki broj 3.

1963. Columbia je u SAD-u objavila drugi studijski album Boba Dylana "The Freewheelin' Bob Dylan". Album je od Dylana napravio vodećeg pjevača-tekstopisca i glasnogovornika buntovne generacije mladih. Album je pokazao sav Dylanov spisateljski talent te ga je lansirao kao nacionalnu i internacionalnu zvijezdu. Album je u Americi zauzeo 22. mjesto, a u Britaniji 1.

freewheelin

1964. jedanaest dječaka suspendirano je u školi u Coventryu u Engleskoj zbog frizura nalik Jaggerovim.

1977. The Sex Pistolsi su u Britaniji objavili singl "God Save The Queen". Singl je bio zabranjen na radiu u televiziji. Prodan je u 200.00 primjeraka i dosegao je drugo mjesto britanske liste singlova, odmah iza Stewartove "I Don't Want To Talk About It". Čak su postojale glasine da je singl bio tada najprodavaniji u britaniji no da je Britanska fonografska industrija taj podatak sakrila kako bi spriječila singl da dođe na prvo mjesto ljestvice.

1983. The Smiths su zasjeli na prvo mjesto britanske nezavisne liste singlova pjesmom "Hand In Glove".

1990. The Stone Roses održali su koncert u engleskom Cheshireu pred 30.000 obožavatelja. Koncert se u to vrijeme smatrao promašenim zbog problema sa zvukom i loše organizacije, no vremenom je postao legendarni kao "Woodstoock baggy generacije".

1994. The Eagles su održali prvi koncert u 14 godina kada su zasvirali u Burbanku u Californiji. Koncert je trajao 2 i pol sata, imao je dva bisa i završio je pjesmom "Desperado".

2001. Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya i Pink na 5 tjedana su zauzele broj 1 američke liste singlova pjesmom "Lady Marmalade", obradom pjesme LaBelle iz 1975. snimljenom za potrebe Baz Lurmannova filma "Moulin Rouge".

2006. Red Hot Chili Peppers su dosegli 1. mjesto američke liste albuma izdanjem Stadium Arcadium. Na broju 1 zadržali su se 2 tjedna.

2008. Sir Paulu McCartneyu dodjeljen je počasni doktorat iz glazbe sveučilišta Yale.

2008. Woolworths je objavio da će prestati prodavati singlove na CD-u te da će biti uklonjeni s polica od kolovoza. Prodaja singlova na CD-u drastično je pala uslijed porasta "skidanja" muzike s interneta.

2010. oko 150 fanova zatražilo je liječničku pomoć zbog osjeta pečenja u očima tijekom koncerta grupe AC/DC u austrijskom Welsu. Liječnici su utvrdili kako je sredstvo kojim je tretirana zemlja kako ne bi postala previše blatna izazvalo alergijsku reakciju kod posjetitelja što je rezultiralo neugodnom posljedicom u očima.

Rođeni

1935. Ruby Lewis (The Drifters).

1947. Marty Kristian (The New Seekers).

1948. Pete Sears (Jefferson Starship).

1956. Neil Finn, gitarista i pjevač.

1957. Eddie Harsch, klavijaturista The Black Crowesa.

1966. Sean Kinney, bubnjar Alice In Chainsa.

1971. Lisa "Left-Eye" Lopes, članica sastava TLC.

1975. Dre, američki reper, član grupe Outkast.

Preminuli:

2017. Gregg Allman, rođen 1947. kao Gregory LeNoir Allman, američki glazbenik, suosnivač i pjevač The Allman Brothers Band. Tvorac je naziva ‘southern rock’ za glazbu svog sastava i njemu sličnih. Osim u bendu, ostvario je karijeru i kao samostalni izvođač. Rolling Stone ga je svrstao na 70. mjesto liste najboljih pjevača svih vremena.