Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Who Charlton Athletic 1976

1976. Koncert The Who na stadionu Charlton Athletica ušao je u Guinessovu knjigu rekorda kao najglasniji rock koncert ikada (120 dB). Danas takva kategorija više ne postoji zbog sigurnosnih razloga, a posljednji bend koji je proglašen ‘najglasnijim’ bio je Manowar.

1961. Chuck Berry je kraj St. Louisa otvorio svoj zabavni kompleks ‘Berry Park’.
1962. The Beatles su svirali posljednju večer u hamburškom Star Clubu. Sedmotjedni njemački angažman smatra se prijelomnicom njihove karijere.

beatles 1962

The Beatles u hamburškom Star Clubu 1962.

1975. Rolling Stones su nenajavljeno zasvirali na kamionu koji je prolazio ulicama New Yorka. Sličan potez su otada poduzeli mnogi slavni bendovi.
1977. ‘God Save the Queen’ Sex Pistols službeno je zabranjen na BBC-ju. Zabrana nije naškodila komercijalnom uspjehu singla: dosegao je drugo mjesto britanske ljestvice.
1980. Disco-hit ‘Funkytown’ grupe Lipps Inc dosegao je vrh američke ljestvice singlova. U Britaniji je došao do drugog mjesta. Na vrh britanske ljestvice istog je dana zasjela tema iz filma M*A*S*H* (‘Suicide Is Painless’), deset godina otkad je prvi put snimljena.

1986. Peter Gabriel je dobio album na britanskom broju jedan sa ‘So’. Album je sadržavao hitove ‘Sledgehammer’ i ‘Don’t Give Up’, duet s Kate Bush. Rolling Stone je album proglasio 14. najboljim 1980-ih.
1986. Mark Knopfler prvi put je nastupio sa svojom novom grupom Notting Hillbillies. Koncert je održan u Leedsu.
1998. Geri Halliwell ili Ginger Spice napustila je žensku grupu Spice Girls, a istog dana je album Simply Red ‘Blue’ stigao do vrha britanske ljestvice, što je grupi bio peti uzastopni album kojemu je to uspjelo.
2008. ‘Narrow Stairs’, šesti album Death Cab for Cutie, dosegao je vrh američke ljestvice. Bio je nominiran za Grammy u kategoriji alternativnog albuma godine.

Rođeni

1938. Peter Yarrow, američki glazbenik i aktivist, najpoznatiji kao pjevač Peter, Paul and Mary.
1948. John Henry Bonham, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe Led Zeppelin. Rolling Stone ga je proglasio najboljim bubnjarem svih vremena. Nakon njegove smrti 1980. Led Zeppelin su se raspali.

1948. James Martin Hannett, britanski producent i partner u diskografskoj kući Factory Records. Postao je notoran zbog svog neobičnog karaktera i producentskih tehnika, a bio je producentom ili inženjerom čuvenih albuma poput ‘Unknown Pleasures’ i ‘Closer’ Joy Division, ‘Spiral Scratch’ The Buzzcocks, ‘The Correct use of Soap’ i ‘Magic, Murder and the Weather’ Magazine, ‘Movement’ New Order, ‘Garage Flower EP’ Stone Roses i ‘Bummed’ Happy Mondays. Preminuo je u dobi od 42 godine nakon srčanog udara.
1952. Karl Bartos, njemački glazbenik, najpoznatiji kao član grupe Kraftwerk.

Karl Bartos 3 Credit Katja Ruge

Karl Bartos (foto: Bureau B - Katja Ruge)

1965. Steven Douglas ‘Steve’ White, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar The Style Council i pratećeg sastava Paula Wellera.

1969. Toni Cetinski, hrvatski pjevač.