Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

wyatt robert

Događaji
1973. Bubnjar Soft Machine Robert Wyatt pao je s prozora na četvrtom katu i ostao paraliziran te vezan uz invalidska kolica. Wyatt se nastavio baviti glazbom sve do danas. Tears for Fears su mu posvetili poznatu pjesmu ‘I Believe’.

1959. Verzija ‘The Battle of New Orleans’ Johnnyja Hortona zasjela je na vrh američke ljestvice singlova. U pjesmi se opisuje bitka za New Orleans iz 1815. iz perspektive američkog vojnika u humornom tonu. Autor pjesme je učitelj Jimmy Driftwood.

1961. Elvisova ‘Surrender’ je stigla do vrha britanske ljestvice singlova. Njegov osmi broj jedan u toj zemlji baziran je na talijanskoj pjesmi ‘Return to Sorrento’.
1968. Simon & Garfunkel su sa ‘Mrs. Robinson’ zasjeli na prvo mjesto američke ljestvice singlova. Pjesma je bila dio soundtracka za film ‘The Graduate’ (‘Diplomac’) s Dustinom Hoffmanom, a dvojcu je priskrbila Grammy za snimku godine 1969.

1982. ‘House of Fun’ grupe Madness se popela na vrh britanske ljestvice singlova. Bio im je to jedini broj jedan, a imali su još 26 hitova unutar top 40.
2005. Lider White Stripesa Jack White oženio je model i glazbenicu Karen Elson u Brazilu. Rastali su se 2013. godine.
2006. Povodom 50-e godišnjice službene britanske nacionalne ljestvice provedena je anketa u kojoj je biran najbolji album svih vremena, a pobjedu je odnio ‘Definetly Maybe’ Oasis iz 1994. godine.

oasis

2013. ‘Modern Vampires of the City’ Vampire Weekend zasjeo je na vrh američke ljestvice albuma. Rolling Stone ga je izabrao za album godine.

Rođeni

1934. Charles Eugene ‘Pat’ Boone, američki pjevač, glumac i autor. Bio je jedan od najpopularnijih glazbenika 50-ih i ranih 60-ih u SAD-u, a više hitova u tom razdoblju je imao samo Elvis Presley. Prodao je više od 45 milijuna primjeraka svojih albuma i singlova, vodio emisiju na TV postaji ABC, a glumio je i u 12 holivuskih filmova. Imao je pet singlova na američkom broju jedan: ‘Ain’t That s Shame’, ‘Don’t Forbid Me’, ‘Love Letters in the Sand’, ‘April Love’ i ‘Moody River’. Kasnije se posvetio gospel glazbi, a danas je prisutan na i na televiziji te kao motivacijski govornik i politički komentator.

pat-boone

Pat Boone

1947. Ronald David ‘Ronnie’ Wood, britanski glazbenik. Nakon članstva u The Birds (ne zamijeniti s The Byrds) , The Creation i The Jeff Beck Group, pridružio se bivšim članovima The Small Faces te su postali The Faces. Nakon četiri albuma s grupom i jednog samostalnog, stigao je u Rolling Stones kao zamjena za Micka Taylora. Nakon odlaska Billa Wymana iz grupe 1993., Wood je preuzeo dužnost basista.

ronnie

Ronnie Wood, foto: Facebook.com

1959. Alan Charles Wilder, britanski glazbenik, najpoznatiji kao član Depeche Mode od 1982. do 1995. godine.
1960. Simon Jonathon Gallup, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist sastava The Cure.
1963. Michael Adrian Paul ‘Mike’ Joyce, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Smiths.
1974. Alanis Nadine Morissette, kanadsko-američka glazbenica, glumica i producentica. Počela je glazbenu karijeru kao mladi pop talent, a prvi međunarodno izdani album bio je megauspješni ‘Jagged Little Pill’ iz 1995., koji je prodan u 33 milijuna primjeraka diljem svijeta, a sadržavao je hit ‘Ironic’. Nakon toga je izdala još pet studijskih albuma. Dobitnica je sedam Grammyja i 16 Juno nagrada.

Alanis-promo-shot-8-by-Williams-amp.jpg-Hirakawa

Alanis Morissette; foto: Williams Hirakawa

 

Preminuli

1991. Davis Eli ‘David’ Ruffin (r. 1941.), američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Temptations tijekom njihove ‘Classic Five’ ere. Pjevao je na hitovima grupe poput ‘My Girl’, ‘Ain’t Too Proud to Beg’ i ‘I Wish It Would Rain’. Godine 1968. je otišao iz grupe nakon četiri zajedničke godine te započeo uspješnu samostalnu karijeru. Preminuo je u dobi od 50 godina, a sumnjalo se na uključenost narkotika.