Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Getty JimGordon630 051713

1983. Američki bubnjar Jim Gordon usmrtio je majku udarcima čekićem po glavi te ubodima nožem. Tek mu se godinu kasnije, za vrijeme trajanja sudskog procesa, dijagnosticirala shizofrenija. Gordon je najpoznatiji kao koautor Claptonove ‘Layle’, a svirao je i s The Everly Brothers (kao 17-godišnjak), Georgeom Harrisonom, Joeom Cockerom, Steely Dan i Traffic. Također je autor poznatog ‘amen breaka’ (predstavljenog u verziji ‘Apache’ Incredible Bongo Banda), bubnjarskog breaka koji je poslužio kao sample mnogim kasnijim rap izvođačima. Danas mu je 69 godina te još uvijek služi zatvorsku kaznu u jednom kalifornijskom zatvoru.

1967. ‘Respect’ u verziji Arethe Franklin je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Prvi je pjesmu snimio Otis Redding, koji je na Monterey Pop festivalu s divljenjem ustvrdio: ‘Cura je jednostavno prisvojila ovu pjesmu...’. Arethina verzija je proglašena petom najboljom pjesmom svih vremena prema Rolling Stone magazinu.

1968. Radikalna feministica Valerie Solanas upucala je Andyja Warhola i njegovog kolegu Maria Amayu u Warholovom studiju u New Yorku. Razlog napada bilo je izbacivanje Solanas iz umjetnikog kolektiva kluba Factory. Warhol je jedva preživio te je do kraja života osjećao fizičke posljedice, a Amaya je samo lakše ranjen. Dio Factory scene bili su i slavni bend Velvet Underground, kojima je Warhol bio menadžer.
1970. Frontman The Kinksa Ray Davies bio je prisiljen letjeti iz SAD-a, gdje je bend bio na turneji, do Velike Britanije u jednom danu kako bi promijenio stih iz nadolazećeg singla ‘Lola’. U pjesmi je trebalo promijeniti riječi ‘coca cola’ u ‘cherry cola’ zbog prijetnji bojkotom singla iz BBC-a. Singl tako sadrži presnimljeni stih, a album verzija i dalje pjeva o coca coli.

1972. ‘Thick As A Brick’ Jethro Tull je zasjeo na vrh američke ljestvice albuma. Radilo se o svojevrsnoj parodiji ‘progresivnog rocka’, kako su glazbu benda počeli nazivati mediji. Album je zapravo samo jedna pjesma podijeljena na dva dijela, svaka u trajanju od malo više od 20 minuta.
1989. Fine Young Cannibals zasjeli su na vrh američke ljestvice s albumom ‘The Raw and the Cooked’. Bio je to drugi i posljednji album grupe, a nazvan je prema istoimenom djelu antropologa Claudea Levi-Straussa. Na albumu su se našli hitovi ‘Good Thing’, ‘She Drives Me Crazy’ i obrada Buzzcocks ‘Ever Fallen in Love’.

1995. Bryan Adams je s ‘Have You Ever Really Loved A Woman’ zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma se našla u filmu ‘Don Juan de Marco’.

Rođeni

1939. Ian Hunter Patterson, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist Moot the Hoople.
1942. Curtis Lee Mayfield, američki glazbenik i producent. Pripada skupini socijalno najangažiranijih glazbenika moderne afroameričke glazbe. Karijeru je počeo kao 14-godišnjak u vokalnom sastavu The Impressions, a za njih je napisao slavnu protestnu pjesmu ‘People Get Ready’ 1965. godine. Samostalnu karijeru je započeo 1970., a tijekom nje je ostao najupamćeniji po standardu ‘Move On Up’. Godine 1990. zadobio je ozljede koje su ga paralizirale od vrata naniže, no unatoč tome se nastavio baviti glazbom. Dobitnik je Grammyja za životno djelo te Grammy Legend Award, a dvaput je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame: kao član Impressions i kao samostalni glazbenik. Preminuo je 1999. od posljedica dijabetesa. Nadahnuo je mnoge crne izvođače, a među njima su Jimi Hendrix, Bob Marley, Tracy Chapman, Sly Stone, Marvin Gaye i Stevie Wonder.

curtis

Curtis Mayfield

1947. David Michael ‘Dave’ Alexander, američki glazbenik, najpoznatiji kao prvi basist proto punk sastava The Stooges. Preminuo je 1975. godine.
1950. Susan Kay ‘Suzi’ Quatro, američka glazbenica i glumica. Poznata je kao prva ženska zvijezda među basisticama. U vrlo uspješnoj samostalnoj karijeri prodala je preko 50 milijuna primjeraka svojih albuma. Među njenim najvećim hitovima su ‘Can the Can’, ’48 Crash’, ‘Daytona Demon’, ‘Devil Gate Drive’ i ‘Your Mamma Won’t Like Me’.

suzi-quatro-tinak 6698-b

Suzi Quatro

1952. William Norris ‘Billy’ Powell, američki klavijaturist, najpoznatiji kao član grupe Lynyrd Skynyrd od 1970. do svoje smrti 2009. godine.

1960. Jasenko Houra, osnivač, gitarista i pjevač hrvatske rock grupe Prljavo kazalište.
1974. Kelly Jones, velški glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist sastava Stereophonics.