Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Blind Faith 1969 Michael Ochs Archives

1969. Supergrupa Blind Faith je održala svoj prvi koncert, i to besplatan, u londonskom Hyde Parku. Eric Clapton, Steve Winwood, Rick Grech i Ginger Baker izdali su samo jedan zajednički album, nazvan prema grupi, s kojeg je najupamćenija skladba ‘Can’t Find My Way Home’.

1963. Izdan je debitantski singl The Rolling Stones, ‘Come On’. Radilo se o obradi dvije godine stare pjesme Chucka Berryja. B-strana je također bila obrada, ‘I Want to Be Loved’ Willieja Dixona.

1969. ‘Tommy’ The Who je ušao na britansku ljestvicu albuma kao drugi. Nije stigao do vrha ljestvice, no do danas pripada najslavnijim albumima grupe. Jedna je to od prvih ‘rock opera’ ikada, zajedno s ‘S.F. Sorrow’ The Pretty Things.
1975. ‘Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboys’ Eltona Johna je postao prvi album u povijesti Billboarda koji je odmah po ulasku na tu ljestvicu zauzeo prvo mjesto. Britancu je to bio deveti studijski album.

captain

1977. Led Zeppelin su održali prvi od šest uzastopnih rasprodanih nastupa u njujorškom Madison Square Gardenu.
1987. David Bowie je održao koncert u blizini Berlinskog zida sa zvučnicima uperenim prema zidu kako bi i publika s istočne strane mogla slušati.

Concert for Berlin

Ulaznica koncerta za Berlin u sklopu kojega je nastupio David Bowie


2002. U brak su stupili Liam Howlett iz The Prodigy i pjevačica All Saints, Nicole Appleton.

Rođeni

1917. Dean Martin, rođen kao Dino Paul Crocetti, američki pjevač, glumac, komičar i filmski producent. Popularni crooner je ‘drmao’ Amerikom sredinom prošlog stoljeća zahvaljujući hitovima ‘Memories Are Made Of This’, ‘That’s Amore’, ‘Everybody Loves Somebody’, ‘Sway’, ‘Volare’ i drugima. S Jerryjem Lewisom činio je komičarski par ‘Martin and Lewis’, a bio je i dio ‘Rat Packa’ sa Sinatrom, Sammyjem Davisom Jr. i Humpreyjem Bogartom. ‘The King of Cool’ je preminuo na Božić 1995., a 2009. je posthumno dobio Grammy za životno djelo.

Dean Martin

Dean Martin

1940. Sir Tom Jones, rođen kao Thomas Jones Woodward, velški pjevač. Žanrovska različitost i elvisovski šarm učinili su Jonesa jednim od najpopularnijih pjevača posljednjih pola stoljeća. Među njegovim najvećim hitovima su ‘Delilah’, ‘It’s Not Unusual’, ‘Green, Green Grass of Home’, ‘She’s a Lady’, ‘What’s New Pussycat’ i ‘Sex Bomb’. Kraljica Elizabeta imenovala ga je vitezom 2006. zbog njegovih zasluga u glazbi.

tom jonesTom Jones

1958. Prince Roger Nelson, američki glazbenik i glumac. Poznat je po svom eklektičnom izričaju, koncertnoj koreografiji i širokom rasponu glasa. Proslavili su ga albumi ‘Purple Rain’ iz 1984. i ‘Sign O’ The Times’ iz 1987. godine. Prodano je više od 100 milijuna primjeraka njegovih albuma u svijetu. Prince je dobitnik sedam Grammyja, član Rock and Roll Hall of Fame od 2004. te 27. najbolji izvođač svih vremena prema magazinu Rolling Stone. Preminuo je 21.4.2016. u dobi od 57 godina.

prince

Prince

1967. David Michael ‘Dave’ Navarro, američki glazbenik i glumac. Najpoznatiji je kao osnivač i gitarist grupe Jane’s Addiction te član Red Hot Chili Peppers od 1993. do 1998. godine.

Preminuli

2010. Stuart Cable (r. 1970.), velški glazbenik i radijski voditelj, najpoznatiji kao bubnjar grupe Stereophonics.
2012. Robert Lawrence ‘Bob’ Welch (r. 1945.), američki glazbenik, poznat kao gitarist Fleetwood Mac od 1971. do 1974. te po uspješnoj samostalnoj karijeri nakon toga.

Pjesma "Hypnotized" autosko je djelo Boba Welcha, a nalazi se na albumu "Mystery To Me" grupe Fleetwood Mac