Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Peter jenner credit Wiggy-bw-e-crop-sh

1966. Budući menadžer Pink Floyda, Peter Jenner, po prvi puta je gledao bend uživo. Nastup je održan u slavnom Marquee Club u ulici Wardour u Londonu.

Događaji

1965. The Supremes su imale pet uzastopni singl na američkom broju jedan s ‘Back In My Arms Again’. Autori pjesme bili su Motownov kolektiv Holland-Dozier-Holland.

1982. Adam Ant je u ‘Goody Two Shoes’ dobio svoj treći i posljednji singl na britanskom broju jedan.
1993. UB40 su s Elvisovom ‘I Can’t Help Falling in Love With You’ došli do vrha britanske ljestvice singlova. Pjesma se pojavila u soundtracku za film ‘Sliver’.

2000. Sinead O’Connor je otvoreno priznala da je lezbijka. Irska glazbenica je inače majka dvoje djece.
2003. U Songwriters Hall of Fame primljeni su irski velikan Van Morrison, slavni Britanci Queen, rock pionir Little Richard i svestrani (i sveprisutni) Phil Collins.
2008. Amy Winehouse je u Moskvi održala privatni nastup za ruskog oligarha Romana Abramoviča i njegovu djevojku Dašu Žukovu. Navodno je za to primila milijun funti.

Rođeni

1941. Armando Anthony ‘Chick’ Corea, američki glazbenik. Jedan je od najvećih jazz glazbenika u posljednjih pola stoljeća i među začetnicima tzv. jazz fusiona, a primarno svira klavijature. Karijeru je počeo svirajući s Cabom Callowayom i Stanom Getzom, između ostalih, a kasnih 60-ih pridružio se Milesu Davisu i njegovom bendu, gdje je zamijenio Herbieja Hancocka. Zatim je suosnovao sastav Circle te Return to Forever, s kojim je nizao najveće uspjehe. Najpoznatija skladba iz tog razdoblja mu je ‘Spain’. Do danas je osnovao i predvodio još niz jazz sastava te svirao s najvećim imenima modernog jazza. Preminu je 9. veljače 2021.

chic corea

Chic Corea, foto: Facebook.com

1941. Reg Presley, rođen kao Reginald Maurice Ball, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Troggs. Preminuo je 2013. godine.
1951. Bradley Edward ‘Brad’ Delp, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač bendova Boston i RTZ. Njegov bend Boston bio je jedan od najpopularnijih hard rock sastava 70-ih u SAD-u, a Delpov vokal širokog raspona obilježio je hitove grupe poput ‘More Than a Feeling’ i ‘Peace of Mind’. Bio je i dijelom The Beatles tributea pod nazivom Beatlejuice. Počinio je samoubojstvo u dobi od 55 godina ugušivši se ugljikovim monoksidom u svojoj kupaonici.

Preminuli

1957. James ‘Jimmy’ Dorsey (r. 1904.), američki jazz glazbenik. Slavni ‘JD’ svirao je klarinet, saksofon i trubu, a karijeru je počeo osnovavši bend s također slavnim bratom Tommyjem. U njegovim bendovima bili su i Glenn Miller i pjevačica Helen O’Donnell, a među hitovima su mu bili ‘I’m Glad There Is You (In This World of Ordinary People)’, ‘It’s The Dreamer In Me’, ‘Tailspin’, ‘John Silver’, ‘So Many Times’, ‘Amapola’, ‘Brazil (Aquarela do Brasil)’, ‘Pennies from Heaven’, ‘Grand Central Getaway’ i ‘So Rare’. Preminuo je u dobi od 53 godine od posljedica raka grla. Dio je Big Band and Jazz Hall of Fame i American Jazz Hall of Fame.