Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

led zeppelin

1970. Led Zeppelin su nastupili prvi i posljednji put na Islandu, u njegovom glavnom gradu Reykjaviku. Posjet otoku je navodno inspirirao stvaranje pjesme ‘Immigrant Song’.

Događaji

1963. 13-godišnji Stevie Wonder je prvi puta imao singl na američkoj ljestvici. ‘Fingertips’ je s vremenom dosegao vrh Billboard Pop ljestvice i R&B inačice. Bubnjeve je na pjesmi svirao 24-godišnji Marvin Gaye.

1971. objavljen je Blue, četvrti studijski album kanadske kantautorice Joni Mitchell. Inspiraciju za njegovo stvaranje je dao njen nedavni prekid s engleskim glazbenikom Grahamom Nashom te je u njemu, s brutalnom iskrenošću, prikazivala svoj ljubavni život, od početne zaljubljenosti u pjesmi "A Case of You" do nesigurnosti u pjesmi "This Flight Tonight". Blue je predstavljao ogroman uspjeh i bitno utjecao na druge izvođače koji su počeli snimati tzv. "ispovjedne" albume.
1973. David Bowie je izdao singl ‘Life on Mars’, skinut s dvije godine starijeg albuma ‘Hunky Dory’. Dosegao je treće mjesto britanske ljestvice. Ponovno je ušao na ljestvicu 30 godina kasnije zahvaljujući TV seriji istog imena. Na klaviru je gostovao slavni glazbenik Rick Wakeman (Yes).

1976. The Rolling Stones su održali svoj drugi nastup u dva dana u zagrebačkom Domu sportova. Idući put nastupili su kod nas 22 godine kasnije.

1981. Mark Chapman je priznao ubojstvo Johna Lennona te je osuđen na 20 godina do doživotne kazne zatvora. Još je uvijek u zatvoru. Točno sedam godina kasnije, Dennis Lobban je osuđen za ubojstvo reggae zvijezde Petera Tosha i kažnjen vješanjem.

1997. Hanson su dospjeli na vrh britanske ljestvice albuma s ‘Middle of Nowhere’. Sadržavao je hit ‘MMMBop’, a članovi grupe su imali između 11 i 16 godina u to vrijeme.

2008. ‘Viva la Vida’ grupe Coldplay je zasjela na vrh britanske ljestvice singlova. Singl je prodan u preko sedam milijuna primjeraka.

Rođeni

1936. Kristoffer ‘Kris’ Kristofferson, američki glazbenik i glumac. Poznat je kao autor i izvođač pjesama ‘Me and Bobby McGee’, ‘For the Good Times’, ‘Sunday Mornin’ Comin’ Down’ i ‘Help Me Make It Through the Night’. Bio je i članom supergrupe The Highwaymen. Član je Country Music Hall of Fame, a poznat je i po svom filmskom radu, naročito ulogama u ‘Alice Doesn’t Live Here Anymore’ i ‘A Star Is Born’.

1948. Todd Harry Rundgren, američki glazbenik i producent. Njegova glazbena karijera vrhunac je doživjela 1972. dvostrukim albumom ‘Something/Anything’ te progresivnim nasljednikom ‘A Wizard, a True Star’ iz 1973. godine. Osim toga, producirao je i radio na albumima ‘Straight Up’ (Badfinger), ‘Stage Fright’ (The Band), ‘We’re an American Band’ (Grand Funk Railroad), ‘Bat Out of Hell’ (Meat Loaf), ‘New York Dolls’ (istoimeni sastav), ‘War Babies’ (Hall & Oates), ‘Skylarking’ (XTC) i drugima.
1953. Cynthia Ann Stephanie ‘Cyndi’ Lauper, britanska glazbenica, glumica i aktivistica. Najpoznatija je po hitu ‘Girls Just Wanna Have Fun’ iz 1983. godine.

1961. James William ‘Jimmy’ Sommerville, škotski glazbenik, najpoznatiji kao član Bronski Beat od 1983. do 1985. godine.

1962. Robert ‘Bobby’ Gillespie, škotski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač Primal Scream te bubnjar Jesus & the Mary Chain u 80-ima.

1981. Christopher Dominic ‘Chris’ Urbanowicz, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe Editors od njihovog osnutka do 2012. godine.

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima