Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

eric clapton

Događaji
1999. Eric Clapton je stavio na aukciju stotinjak svojih gitara kako bi prikupio novac za svoju rehabilitacijsku kliniku Crossroads na Antigui. Najveću cijenu je postigao ‘Brownie’, Fender Stratocaster iz 1956. godine na kojem je Clapton snimio električnu verziju ‘Layle’, gotovo 500 000 dolara. Ukupno je prikupljeno oko pet milijuna dolara. Točno pet godina kasnije prodao je ‘Blackie’, sličan model Stratocastera koji je postao najskupljom gitarom na svijetu, prodavši se za 960 000 dolara.

1965. The Hollies su dobili svoj prvi od ukupno dva singla na britanskom broju jedan u karijeri. ‘I’m Alive’ je skladao Amerikanac Clint Ballard Jr.
1977. The Jacksons su postigli svoj jedini singl na vrhu britanske ljestvice, ‘Show You the Way to Go’. Pjesmu je napisao skladateljsko-producentski tim Gamble & Huff.
1991. Frank Zappa je održao jedan od posljednjih rock koncerata u životu, nazvavši ga ‘Adieu Soviet Army’. Održan je u Pragu, a bio je posvećen odlasku posljednjih sovjetskih vojnih trupa iz glavnog grada Češke.
2007. ‘Icky Thump’ The White Stripesa je došao do vrha britanske ljestvice albuma. Šesti i posljednji album dua je dobio Grammy za najbolji album alternativne glazbe naredne godine.
2012. Billboard.com je proglasio ‘Physical’ Olivie Newton-John najseksi pjesmom svih vremena.
2014. Nacrt pjesme ‘Like a Rolling Stone’ Boba Dylana prodan je u aukcijskoj kući Sotheby’s za 2 milijuna dolara. Njega je 1965. izradio tada 24-godišnji Dylan.

Rođeni:
1942. Arthur Wilton Brown, britanski glazbenik. Slavu je postigao krajem 60-ih nastupajući s The Crazy World of Arthur Brown, s kojim je imao hit ‘Fire’. Jedan je od pionira shock i progressive rocka, a izvršio je utjecaj i na heavy metal. Bio je i pjevačem grupe Kingdom Come te je surađivao s The Who, Hendrixom, Zappom i Hawkwind.
1944. Geoffrey Arnold ‘Jeff’ Beck, britanski glazbenik. Inicijalnu slavu je postigao kao gitarist The Yardbirds i frontman The Jeff Beck Group u 60-ima, nakon čega je ostvario vrlo uspješnu samostalnu karijeru, kao i karijeru session gitarista. Rolling Stone ga je proglasio petim najboljim gitaristom svih vremena.
1945. Colin Edward Michael Blunstone, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Zombies.
1947. Michael John Kells ‘Mick’ Fleetwood, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i bubnjar te jedini stalni član grupe Fleetwood Mac od njenog začetka. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 1998. kao član FM.
1949. John Edward Illsley, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i basist grupe Dire Straits.

1959. George Andrew ‘Andy’ McCluskey, britanski glazbenik i producent, najpoznatiji kao osnivač i frontman elektronske grupe Orchestral Manouvres in the Dark (OMD) te kao osnivač i suradnik grupe Atomic Kitten.
1961. Curt Smith, britanski glazbenik, najpoznatiji kao član dua Tears for Fears.