Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pearl-Jam-at-Roskilde2000

Događaji
2000. Devetero ljudi pregaženo je tijekom nastupa Pearl Jam na Roskilde festivalu u Danskoj. Članovi grupe su nakon tragičnog događaja čak razmišljali o prekidu karijere grupe, a otkazali su preostala dva nastupa na europskoj turneji.

1973. George Harrison je dobio svoj drugi singl na američkom broju jedan s ‘Give Me Love, Give Me Peace on Earth’, skinutim s albuma ‘Living in a Material World’.

1975. Cher se udala za Grega Allmana iz Allman Brothers Band, samo četiri dana nakon razvoda od Sonnyja Bona. S Allmanom je u braku ostala tri godine.
1975. The Jackson 5 su najavili prestanak suradnje s Motown Records i prelazak pod Epic Records. Bili su prisiljeni promijeniti i ime u The Jacksons jer je Motown kupio prava na njihovo ime.
1977. Marvel je pokrenuo strip baziran na bendu Kiss.
1979. ‘Are ‘Friends’ Electric?’ grupe Tubeway Army popeo se na vrh britanske ljestvice singlova. Grupu je predvodio Gary Numan, koji je ubrzo otišao u solo vode i napravio veliku karijeru. Singl je bio jedan od prvih brojeva jedan iz domene sve snažnijeg post punk pokreta.

1990. ‘Step By Step’ New Kids on the Block je stigao do vrha američke ljestvice singlova, što je bio njihov treći singl kojem je to uspjelo. Na taj dan se i njihov istoimeni album popeo do vrha britanske ljestvice albuma.
1995. Country zvijezda Garth Brooks je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih. Brooks je jedan od komercijalno najuspješnijih američkih glazbenika svih vremena, prodavši preko 135 milijuna primjeraka svojih albuma, više i od Elvisa.
2001. Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya i Pink su verzijom ‘Lady Marmalade’ došle do prvog mjesta britanske ljestvice singlova. Original Patti LaBelle iz 1975. obrađen je za potrebe filma ‘Moulin Rouge’ Baza Luhrmanna.

2004. Dave Davies, gitarist slavnih The Kinks, doživio je moždani udar koji mu je paralizirao desnu stranu tijela. Glazbenik se oporavio u iduće dvije godine i nastavio baviti glazbom.
2004. Pete Doherty je izbačen iz benda The Libertines zbog svojih problema s narkoticima. Pjevač i gitarist grupe ponovno se pridružio Libertinesima na njihovom ponovnom okupljanju 2010. godine.

Rođeni

1943. Florence Glenda Ballard Chapman, američka pjevačica, najpoznatija kao suosnivačica The Supremes i njihova članica do 1967. Pjevala je na deset pjesama grupe koje su dosegle vrh američke ljestvice singlova. Nakon odlaska iz sastava, borila se s ovisnostima, a preminula je 1976. u razdoblju kad je pokušala oživjeti svoju glazbenu karijeru. Inaugurirana je u Rock and Roll Hall of Fame kao članica The Supremes 1988. godine.
1951. Stanley Clarke, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist fusion jazz sastava Return to Forever Chicka Coree. Svirao je i s Jacom Pastoriusom, Stewartom Copelandom, Jeffom Beckom, Alom di Meolom, Miroslavom Vitoušem i drugim velikanima. Također je skladao glazbu za brojne filmove poput ‘What's Love Got to Do with It’, ‘Passenger 57’, ‘Romeo Must Die’ i ‘The Transporter’.

stanley

Stanley Clarke, foto: Steven Parke/facebook.com

1968. Philip Hansen ‘Phil’ Anselmo, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Pantera. Trenutno je pjevač u sastavu Down, a bio je članom još nekoliko glazbenih projekata.
1983. Cheryl Ann Fernandez-Versini, najpoznatija kao Cheryl Cole (prezime bivšeg muža), britanska pjevačica, glumica i TV lice. Bila je članicom ženske pop grupe Girls Aloud, a od 2009. vodi uspješnu samostalnu pjevačku karijeru. Poznata je i kao članica žirija britanskog ‘X-Factora’, gdje se nalazi od 2008. godine.

Preminuli

2001. Chester Burton ‘Chet’ Atkins (r. 1924.), američki glazbenik i producent. Jedan je od tvoraca tzv. Nashville sounda. Svojom je gitarističkom virtuoznošću zaradio nadimke ‘Mr. Guitar’ i ‘The Country Gentleman’. Imao je tek nekoliko manjih hitova na američkoj country ljestvici, no albumi su mu ipak bolje kotirali, a i uspješno je surađivao s mnogim poznatim glazbenicima od Hanka Snowa i Jerryja Reeda do Marka Knopflera i Tommyja Emmanuela. Primio je 14 Grammyja te ušao u Rock and Roll Hall of Fame te Country Music Hall of Fame. Rolling Stone ga je proglasio 21. najboljim gitaristom svih vremena.

ChetAtkins

Chet Atkins, foto: Melodie Gimple ©Hackney and Kewley Television, Inc