Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

queen

1970. rana inkarnacija grupe Queen, tada još poznati kao Smile, održala je svoj prvi nastup. U engleskom Cornwallu za mikrofonom je stajao Freddie Bulsara (Mercury), na gitari je bio Brian May, na basu Mike Grose, a za bubnjevima Roger Taylor.1970. U engleskom Bathu je održan trodnevni Blues And Progressive Music festival, a među izvođačima su bili Santana, Led Zeppelin (headlining act), Jefferson Airplane, The Byrds (akustični set), Dr. John, Frank Zappa & the Mothers of Invention, Canned Heat, Steppenwolf, Johnny Winter, John Mayall s Peterom Greenom, Pink Floyd i Fairport Convention.

Događaji

1970. u engleskom Bathu je održan trodnevni Blues And Progressive Music festival, a među izvođačima su bili Santana, Led Zeppelin (headlining act), Jefferson Airplane, The Byrds (akustični set), Dr. John, Frank Zappa & the Mothers of Invention, Canned Heat, Steppenwolf, Johnny Winter, John Mayall s Peterom Greenom, Pink Floyd i Fairport Convention.

1970. ‘The Love You Save’ je postao treći singl na američkom broju jedan te godine za The Jackson 5.

1981. live album Motorhead, "No Sleep Til Hammersmith", je zasjeo na vrh britanske ljestvice. Na albumu su snimke s koncerata u Leedsu i Newcastleu, a unatoč naslovu, grupa nije nastupila u londonskom Hammersmith Odeonu na toj turneji.

1981. Michael Jackson je imao svoj prvi solo singl na britanskom broju 1 sa "One Day In Your Life".

1987. Whitney Houston je postala prva žena u povijesti SAD-a koja je ušla na ljestvicu albuma na 1. mjesto s albumom "Whitney". Također je postala prva žena na 1. mjestu ljestvice singlova sa "I Wanna Dance With Somebody".

1998. "Talk On Corners" grupe Corrs je nakon 30 tjedana na britanskoj ljestvici napokon stigao do njenog vrha. Bio je to drugi album iraca, a izbacio je hitove "Only When I Sleep", "What Can I Do" i "Dreams".

2003. reper Mystikal priznao je da je prisilio svog frizera da seksualno zadovolji njega i dvojicu njegovih tjelohranitelja. Kažnjen je s pet godina uvjetne kazne

2004. Beastie Boys bili su na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa "To The 5 Boroughs", njihovim četvrtim američkim brojem 1.

2009. Black Eyed Peas su dospjeli na 1. mjesto američke ljestvice albuma sa "The E.N.D.", njihovim petim studijskim albumom. Vodeći singl albuma "Boom Boom Pow" je bio na vrhu Billboard Hot 100 ljestvice 12 uzastopnih tjedana, a drugi singl "I Gotta Feeling" je proveo 14 tjedana na 1. Mjestu, što je grupi dalo 26 uzastopnih tjedana na vrhu ljestvice.

Rođeni

1942. Benjamin Baldwin, poznatiji kap Bruce Arthur Johnston, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao član The Beach Boys, u koje je stigao 1965. kao zamjena za Briana Wilsona na koncertima, budući da se Brian posvetio studijskom radu.

1945. američki bubnjar Joey Covington, najpoznatiji po angažmanima s Jefferson Airplaneom, Hot Tunom i Jefferson Starshipom. Smrtno je stradao u automobilskoj nesreći u Palm Springsu u Kaliforniji, 4. lipnja 2013.

1947. američki gitarist Jim Fuller iz grupe The Surfaris s kojima je imao singl na američkom broju 2 i britanskom broju 3, "Wipe Out". Preminuo je 3. ožujka 2017. u dobi od 69 godina.

1962. Michael Ball, britanski pjevač, radijski voditelj i glumac. 1989. godine je imao singl na britanskom broju 2, "Love Changes Everything". U travnju 2020. Ball & Captain Tom Moore su postigli singl na britanskom broju 1 sa svojom verzijom "You'll Never Walk Alone" prikupljajući novac u dobrotvorne svrhe tijekom pandemije COVID-19. Zbog toga je Moore, šest dana prije svog stotog rođendana, postao najstarijom osobom koja je postigla 1. mjesto (bio je na vrhu ljestvice na svoj 100. rođendan), pobijedivši prethodnog rekordera Toma Jonesa.

1976. Leigh Nash, pjevačica i spisateljica grupe Sixpence None The Richer. S grupom je 1999. imala singl na britanskom broju 4, "Kiss Me", i iste godine singl na američkom broju 8, "There She Goes".

1983. Evan David Taubenfeld, američki pjevač i tekstopisac, najpoznatiji kao gitarist sa Avril Lavigne i The Black List Club.

Preminuli

2002. John Alec Entwistle (rođ. 1944.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist The Who. Bio je poznat po nadimcima "The Ox", zbog svoje građe, te "Thunderfingers", zbog svog načina sviranja koji je nadahnuo mnoge kasnije basiste. Također je proglašen "Jimijem Hendrixom bas gitare". Počeo je učiti sviranje klavira sa sedam godina, a prebacivao se na trubu pa na rog te naposljetku na bas. Roger Daltrey, kasnije pjevač The Who-a, pozvao ga je u svoj bend The Detours, preteči The Who. Virtuoznost u sviranju basa na pjesmama The Who-a donijela mu je brojna priznanja, a pripisuje mu se i prvi pravi solo na basu u povijesti moderne glazbe – kratki četverodijelni solo na hitu ‘My Generation’. Izdao je i šest samostalnih albuma dok je još bio u The Who, a nakon raspada grupe svirao je i s brojnim drugim velikanima rocka, poput Ringa Starra. Preminuo je 2002. godine u Las Vegasu od posljedica predoziranja kokainom. U anketi Rolling Stonea 2011. proglašen je najvećim basistom svih vremena.

john

John Entwistle

2014. Robert Dwayne "Bobby" Womack, američki glazbenik. Karijeru je počeo u obiteljskom bendu The Valentinos, a nastavio kao gitarist pratećeg sastava Sama Cookea. Samostalno je snimao i nastupao od 1967., a njegovi hitovi uključuju "Lookin' For A Love", "That's The Way I Feel About Cha", "Woman's Gotta Have It", "Harry Hippie", "Across 110th Street" i "If You Think You're Lonely Now". Autor je i uspješnice Rolling Stonesa "It's All Over Now". Jedna od posljednjih uspješnih suradnji bila je s Damonom Albarnom za njegov projekt Gorillaz. Womack je vodio burni privatni život, obilježen aferama i opijatima. Preminuo je 2014. godine. Godine 2009. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame.

bobbywomack

Bobby Womack



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu