Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Rolling-Stones-concert-in-Hyde-Park

1969. The Rolling Stones su nastupili besplatno u Hyde Parku u Londonu pred 250 000 ljudi. Bio je to koncert kojim su odali počast tragično preminulom kolegi Brianu Jonesu, a istovremeno je to bio i zvjezdani debi Micka Taylora na mjestu gitarista grupe.

Događaji

1954. Elvis Presley je prvi puta radio u studiju s gitaristom Scottyjem Mooreom i basistom Billom Blackom te istog dana snimio bržu verziju ‘That’s All Right’, koja je postala njegovim prvim singlom za Sun Records.

1965. Marty Balin i Paul Kantner su osnovali grupu Jefferson Airplane. Najveću popularnost dosegli su nakon 1967. i ‘Ljeta ljubavi’, svirajući tada popularan psihodelični rock. Njihov najveći hit bio je i ostao ‘Somebody to Love’, a među klasicima grupe su i ‘White Rabbit’ i ‘Volunteers’. Grupa se raspala 1972. te kasnije doživjela nekoliko reuniona i tzv. ‘spin-offova’ poput (Jefferson) Starship.

1966. Bivši basist The Animalsa, a tada menadžer, Chas Chandler, prisustvovao je svirci Jimija Hendrixa u njujorškom Café Wha?. To mu je preporučila djevojka Keitha Richardsa. Chandler se oduševio i pozvao Hendrixa da dođe u Englesku, što je ovaj i učinio.

1986. Janet Jackson je započela dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa "Control". Na albumu su se našli hit singlovi: "What Have You Done For Me Lately", "Nasty", "Control", "When I Think Of You" i "Let's Wait Awhile".

1986. ‘There'll Be Sad Songs (To Make You Cry)’ Billyja Oceana je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Skinut je s albuma ‘Love Zone’, a bio je jubilarni 600. broj jedan Billboardove Hot 100 ljestvice.

1999. Eurhythmics su najavili svoju prvu svjetsku turneju nakon 10 godina. Njome su promovirali album ‘Peace’, koji sadrži hit ‘I Saved the World Today’.

2003. Johnny Cash je na Carter Ranchu održao svoj posljednji nastup u životu. Prije izvedbe ‘Ring of Fire’, pročitao je izjavu u kojoj je odao počast svojoj ženi June Carter, koja je preminula ni dva mjeseca ranije. Cash je preminuo u rujnu te godine.

Rođeni

1943. Robbie Robertson, rođen kao Jaime Royal Robertson, kanadsko-američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i tekstopisac grupe The Band. Autor je najvećih hitova grupe poput ‘The Weight’ i ‘The Night They Drove Old Dixie Down’. Inauguriran je u kanadski Songwriters Hall of Fame, a Rolling Stone ga je proglasio 59. najboljim gitaristom svih vremena.

1950. Michael Monarch, gitarist grupe Steppenwolf s kojima je imao singl na 2. mjestu američke ljestvice, "Born To Be Wild". Steppenwolf su prodali preko 25 milijuna albuma širom svijeta, objavili osam zlatnih albuma i postigli 12 singlova na Billboard Hot 100.

1950. Huey Lewis, američki pjevač i tekstopisac iz Huey Lewis And The News. Sa grupom je 1985. imao singl na američkom broju 1, "The Power Of Love". Njihov treći i najprodavaniji album bio je "Sports" iz 1983. godine, a pridonijeli su soundtracku igranog filma Back To The Future iz 1985. godine.

1954. Jimmy Crespo, gitarist benda Aerosmith od 1979. do 1984. Koautor je pjesme "Rock In A Hard Place" sa Stevenom Tylerom.

1973. Bengt Fredrik Lagerburg, bubnjar švedskog rock sastava The Cardigans koji su 1997. imali singl na britanskom broju 2, "Lovefool". Pjesma je bila soundtrack filma Romeo + Juliet iz 1996. godine.

1973. Róisín Marie Murphy, irska glazbenica i producentica. Glazbenu karijeru je počela u sastavu Moloko, kojeg je osnovala s tadašnjim dečkom Markom Brydonom. Nakon raspada grupe, započela je samostalnu karijeru te dosad objavila tri albuma.

1979. Shane Filan iz irske pop vokalne skupine Westlife. Grupa je imala 14 singlova na 1. mjestu u Velikoj Britaniji i prodali su preko 50 milijuna albuma širom svijeta. Unatoč njihovom svjetskom uspjehu, Westlife se nikada nije uspio probiti na američko tržište, postigavši 2000. samo jedan hit singl, "Swear It Again".

1985. Nick O'Malley, basist engleskog rock sastava Arctic Monkeys. Grupa je 2005. imala singl na britanskom broju 1, "I Bet You Look Good On The Dancefloor", a 2006. album na britanskom broju 1, "Whatever People Say I Am That's What I'm Not". Osvojili su šest Brit nagrada i bili su nominirani za tri nagrade Grammy.

1986. Adam Young, pjevač, tekstopisac i multiinstrumentalist američkog elektronskog projekta Owl City. 2009./2010. je imao svjetski singl na 1. mjestu ljestvica, "Fireflies".