Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Rolling-Stones-concert-in-Hyde-Park

Događaji
1969. The Rolling Stones su nastupili besplatno u Hyde Parku u Londonu pred 250 000 ljudi. Bio je to koncert kojim su odali počast tragično preminulom kolegi Brianu Jonesu, a istovremeno je to bio i zvjezdani debi Micka Taylora na mjestu gitarista grupe.

1954. Elvis Presley je prvi puta radio u studiju s gitaristom Scottyjem Mooreom i basistom Billom Blackom te istog dana snimio bržu verziju ‘That’s All Right’, koja je postala njegovim prvim singlom za Sun Records.
1965. Marty Balin i Paul Kantner su osnovali grupu Jefferson Airplane. Najveću popularnost dosegli su nakon 1967. i ‘Ljeta ljubavi’, svirajući tada popularan psihodelični rock. Njihov najveći hit bio je i ostao ‘Somebody to Love’, a među klasicima grupe su i ‘White Rabbit’ i ‘Volunteers’. Grupa se raspala 1972. te kasnije doživjela nekoliko reuniona i tzv. ‘spin-offova’ poput (Jefferson) Starship.
1966. Bivši basist The Animalsa, a tada menadžer, Chas Chandler, prisustvovao je svirci Jimija Hendrixa u njujorškom Café Wha?. To mu je preporučila djevojka Keitha Richardsa. Chandler se oduševio i pozvao Hendrixa da dođe u Englesku, što je ovaj i učinio.
1986. ‘There'll Be Sad Songs (To Make You Cry)’ Billyja Oceana je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Skinut je s albuma ‘Love Zone’, a bio je jubilarni 600. broj jedan Billboardove Hot 100 ljestvice.
1999. Eurhythmics su najavili svoju prvu svjetsku turneju nakon 10 godina. Njome su promovirali album ‘Peace’, koji sadrži hit ‘I Saved the World Today’.
2003. Johnny Cash je na Carter Ranchu održao svoj posljednji nastup u životu. Prije izvedbe ‘Ring of Fire’, pročitao je izjavu u kojoj je odao počast svojoj ženi June Carter, koja je preminula ni dva mjeseca ranije. Cash je preminuo u rujnu te godine.

Rođeni:
1943. Robbie Robertson, rođen kao Jaime Royal Robertson, kanadsko-američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i tekstopisac grupe The Band. Autor je najvećih hitova grupe poput ‘The Weight’ i ‘The Night They Drove Old Dixie Down’. Inauguriran je u kanadski Songwriters Hall of Fame, a Rolling Stone ga je proglasio 59. najboljim gitaristom svih vremena.
1950. Michael Monarch, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist hard rock benda Steppenwolf.
1973. Róisín Marie Murphy, irska glazbenica i producentica. Glazbenu karijeru je počela u sastavu Moloko, kojeg je osnovala s tadašnjim dečkom Markom Brydonom. Nakon raspada grupe, započela je samostalnu karijeru te dosad objavila tri albuma.