Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LedZeppelin1980

1980. Led Zeppelin su u Zapadnom Berlinu održali svoj posljednji koncert u originalnoj postavi. Sjevernoamerička turneja, koja je trebala početi tu jesen, nije se nikad dogodila zbog iznenadne smrti bubnjara Johna Bonhama.

Događaji

1963. The Rolling Stones su prvi put nastupili na televiziji pojavivši se u emisiji ‘Thank Your Lucky Stars’. U iduće tri godine tamo su gostovali još 12 puta.
1966. ‘Sunny Afternoon’ Kinksa je zasjeo na čelno mjesto britanske ljestvice singlova. Bio je to treći i posljednji broj jedan slavne britanske grupe.

1984. Prince je dobio svoj prvi broj jedan na američkoj ljestvici singlova s ‘When Doves Cry’. Rolling Stone je pjesmu proglasio 52. najboljom svih vremena.
2010. Paul McCartney se pridružio bivšem kolegi Ringu Starru na pozornici Radio City Music Halla na koncertu povodom Ringovog 70. rođendana. Među gostima Ringo All Starr Banda tog dana bili su i Lennonova udovica Yoko Ono, Joe Walsh (The Eagles), Angus Young (AC/DC) i Steven Van Zandt (E Street Band).

Rođeni
1932. Joseph Eric ‘Joe’ Zawinul, austrijski klavijaturist, jedan od utemeljitelja jazz fusion pravca. Proslavio se sviranjem u bendu Milesa Davisa, a kasnije je osnovao utjecajni Weather Report s Jacom Pastoriusom te Zawinul Syndicate. Preminuo je 2007. godine.
1940. Ringo Starr, rođen kao Richard Starkey, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Beatles od 1962. do njihovog raspada. Skladao je i neke pjesme benda, poput ‘Yellow Submarine’, te pjevao lead vokal u ‘With A Little Help From My Friends’. Nakon Beatlesa je ostvario uspješnu samostalnu karijeru, za koju je zaslužio ulazak u Rock and Roll Hall of Fame po drugi puta 2015. godine (prvi put kao Beatle 1988.).

ringo

Ringo Starr

Preminuli
2006. Syd Barrett (r. 1946.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i pjevač grupe Pink Floyd. Barrett je iz grupe izašao 1968., nakon drugog studijskog albuma benda te je kasnije objavio dva studijska albuma (The Madcap Laughs i Barrett). Pink Floyd su nakon njegovog odlaska napisali mnogo pjesama Sydu u čast, od kojih je svakako najpoznatija ‘Shine On You Crazy Diamond’.