Na današnji dan

Deep-Purple---rock-hall-snubs-jpg

1976. menadžer Rob Cooksey je službeno objavio raspad velikana Deep Purple. Bend je od 1968. promijenio nekoliko članova i izdao čak deset studijskih albuma. Tadašnji članovi grupe započeli su potom druge projekte i osnovali nove bendove, među kojima se izdvaja Coverdaleov Whitesnake i kratka samostalna karijera mladog gitarista Tommyja Bolina, koji je preminuo krajem iste godine. Godine 1984. Deep Purple su se ponovno okupili u ‘klasičnoj’ postavi Gillan-Blackmore-Glover-Lord-Paice.

Događaji

1954. objavljen je Elvisov prvi singl za Sun Records, ‘That’s All Right/Blue Moon of Kentucky’. A stranu singla je napisao Arthur ‘Big Boy’ Crudup i snimio ju 1946. godine. Elvisova verzija je 113. na listi najboljih pjesama svih vremena Rolling Stonea.
1958. George Treadwell, menadžer The Drifters, zamijenio je cijeli dotadašnji sastav grupe. Novim članovima su postali Benjamin Earl Nelson i njegova prateća grupa The Five Crowns. Nelson je već tada uzeo nadimak Ben E. King.
1967. ‘All You Need Is Love’ je postao 12. britanski broj jedan za The Beatles. Pjesmu je bend prvi put izveo uživo na TV emisiji ‘Our World’, a radilo se o prvom satelitskom prijenosu uopće.

1975. Bay City Rollers su bili su na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Give A Little Love", njihovim drugim i posljednjim britanskim brojem 1.
1980. ‘The Game’ grupe Queen je zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma. Bio je to njihov treći album na britanskom broju jedan, a prvi koji je isto postigao u SAD-u. Također se radi o prvom albumu grupe na kojem se koristio sintisajzer. Uspjeh albuma su povećali uspješni singlovi ‘Crazy Little Thing Called Love’ i ‘Another One Bites the Dust’.

1986. Genesis su dospjeli na 1. mjesto američke ljestvice singlova sa "Invisible Touch". Bivši pjevač benda, Peter Gabriel je bio na 2. mjestu sa pjesmom "Sledgehammer".
1988. Bruce Springsteen je održao svoj prvi koncert iza ‘Željezne zavjese’, točnije u istočnom Berlinu. Broj posjetitelja varira od 180 do 300 000, ovisno o izvorima. Novinar Erik Kirschbaum je prozvao koncert ‘najvažnijim koncertom igdje, ikada’, tvrdeći da je energičan nastup Amerikanca pripomogao skorom padu Berlinskog zida.

1996. Spice Girls su debitirale su u glazbenoj emisiji Top Of The Pops izvodeći svoj debitantski singl "Wannabe" koji im je pružio prvi od devet singlova na vrhu britanskih ljestvica.

1997. Oasis su dospjeli na 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa "D'You Know What I Mean".

2005. James Blunt je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "You're Beautiful" sa njegovog debitantskog albuma "Back To Bedlam". Bio je to njegov prvi broj 1, a proveo je 5 tjedana na vrhu ljestvice.

2014. Ed Sheeran je bio na 1. mjestu britanske ljestvice albuma sa "X" (multiply), svojim drugim studijskim albumom. Album je dostigao 1. mjesto u petnaest zemalja, a glavni singl "Sing" je postao prva Sheeranova pjesma na broju 1 u Velikoj Britaniji.

Rođeni

1946. Allan Gorrie, basist škotskog funka i R&B grupe The Average White Band koji su 1975. Imali singl na američkom broju 1 i britanskom broju 6, "Pick Up The Pieces".
1947. Brian Harold May, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe Queen. Na svojoj vlastito izrađenoj gitari ‘Red Special’ skladao je neke od najvećih hitova grupe poput ‘We Will Rock You’, ‘Tie Your Mother Down’, ‘I Want It All’ i ‘The Show Must Go On’. U anketi Guitar Worlda proglašen je drugim najboljim gitaristom svih vremena, u anketi Planet Rocka sedmim, a Rolling Stone ga je svrstao na 26. mjesto svoje liste. May se, uz glazbu, bavi i astrofizikom i borbom za prava životinja.
1952. Larkin Allen Collins Jr., američki gitarist, najpoznatiji kao suosnivač i član southern rock grupe Lynyrd Skynyrd. Bio je jedan od sukreatora najvećih hitova grupe u njenoj izvornoj postavi. U avionskoj nesreći, koja je uzela život trojici članova grupe, teško je ozlijeđen, a doživio je i automobilsku nesreću 1986. Tada je poginula njegova djevojka, a on je ostao paraliziran od struka naniže te više nikad nije svirao na pozornici. Preminuo je zbog komplikacija uslijed paralize u dobi od 37 godina.

1971. Urs B'hler, član multinacionalne klasične crossover vokalne skupine Il Divo. Njihov istoimeni album iz 2004. Je bio na 1. mjestu u 14 zemalja svijeta.
1976. Eric Sheridan Prydz, švedski DJ, poznat po hitu ‘Call on Me’ iz 2004. godine.

Hit dana

Jamie xx || Baddy On The Floor


Jamie xx || Baddy On The Floor

harvest

Na današnji dan

Na današnji dan 1964. rođen je Maynard James Keenan, pjevač progressive metal sastava Tool... OPŠIRNIJE

Blues corner

Corey Harris Insurrection Blues

Controfigura - "Non ho più segreti"

glazba koju čujem je moderna, kvalitetna i u potpunosti mi odgovara kada ju slušam... OPŠIRNIJE

Slučajnih 5

Aphrodite Aphrodite
Kylie Minogue
2010 3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici