Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ringo

1989. u teksaškom Dallasu Ringo Starr je održao svoj prvi koncert nakon raspada Beatlesa 1970. U njegovom All Starr Bandu bili su gitarist Joe Walsh, klavijaturist Billy Preston i saksofonist Clarence Clemons.

Događaji

1966. album ‘Strangers in the Night’ Franka Sinatre popeo se na vrh američke ljestvice. Sadrži istoimeni hit, koji je također bio broj jedan u istom mjesecu.

1977. ‘Looks Like We Made It’ Barryja Manilowa je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Bio je to treći i posljednji pjevačev broj jedan u domovini.

1988. ‘Hysteria’ Def Leppard je zasjeo na prvo mjesto američke ljestvice albuma, što se kasnije ponovilo u još dva navrata. Album je u SAD-u prodan u preko 12 milijuna primjeraka (naspram dva milijuna u rodnoj im Britaniji). S više od 62 minute trajanja, u to vrijeme je ‘Hysteria’ bio jedan od najduljih albuma izdanih na samo jednoj ploči. Rolling Stone je album uvrstio na 464. mjesto liste najboljih albuma svih vremena.

1994. asteroid na putanji između Marsa i Jupitera dobio je oznaku ‘3834 Zappafrank’ po slavnom glazbeniku Franku Zappi. Dotada je već nekoliko životinjskih vrsta dobilo ime po Zappi.

2000. Farrah Franklin je izbačena iz Destiny’s Child nakon samo pet mjeseci u toj vokalnoj skupini. Nakon nje su u grupi ostale Beyonce Knowles, Kelly Rowland i Michelle Williams, koje su činile najpoznatiju postavu Destiny’s Child.

2008. otkrivena je voštana figura Amy Winehouse u slavnom londonskom muzeju Madame Tussauds. Glazbenica je preminula točno u dan tri godine kasnije.

Rođeni

1946. Andrew ‘Andy’ Mackay, britanski glazbenik, najpoznatiji kao puhač sastava Roxy Music.

1944. Dino Danelli, bubnjar američkog rock sastava The Rascals koji su imali singlove na američkom broju 1, "Good Lovin" (1966), "Groovin" (1967) i "People Got To Be Free" (1968).

1947. David Essex, rođen kao David Albert Cook, britanski glazbenik i glumac, najpoznatiji po hitovima broj jedan ‘Gonna Make You A Star’ i ‘Hold Me Close’ iz sredine 70-ih. Poznat je i kao glumac, a ističe se njegova glavna uloga u filmu ‘That’ll Be the Day’ iz 1973.

1961. Martin Lee Gore, britanski glazbenik, producent i DJ, najpoznatiji kao osnivač, multiinstrumentalist i autor pjesama grupe Depeche Mode.

1964. Tim Kellett, klavijaturist i trubač grupe Simply Redom koji su 1986. Imali singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Holding Back The Years".

1965. Slash, rođen kao Saul Hudson, britanski glazbenik. Bio je lead gitarist grupe Guns’n’Roses te osnivač i gitarist supergrupe Velvet Revolver, a izdao je i tri samostalna albuma. Total Guitar je proglasio njegov riff iz ‘Sweet Child O’Mine’ najboljim ikada, a Time drugim najboljim gitaristom svih vremena.

1971. Alison Maria Krauss, američka kantautorica. Albume, uglavnom u country i bluegrass žanru, snima od svoje šesnaeste, a do danas je osvojila 27 Grammy, zajedno s Quincyjem Jonesom rekordno među živim glazbenicima. Među rock publikom je postala poznata albumom ‘Raising Sand’, suradnjom s Robertom Plantom.

1973. Francis ‘Fran’ Healy, škotski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Travis.

1984. Matthew Murphy, pjevač, gitarist i klavijaturist engleskog indie rock sastav The Wombats.

Preminuli

2011. Amy Jade Winehouse (r. 1983.), britanska glazbenica, jedna od najvećih izvođača 2000-ih u svijetu. Izdala je dva vrlo uspješna albuma, ‘Frank’ (2003.) i ‘Back to Black’ (2008.), a za potonji je dobila čak pet Grammyja. Za života je postala uzor mnogim drugim glazbenicama, naročito zemljakinjama Adele i Duffy, ali i mnogim tadašnjim i kasnijim američkim zvijezdama. Uz to, bila je i istaknuta modna ikona, istodobno punivši stupce novina brojnim skandalima. Preminula je od posljedica trovanja alkoholom u dobi od 27 godina. Mark Ronson joj je posvetio svoj album ‘Uptown Special’ iz 2015., a snimljen je i dokumentarni film ‘Amy’ o njenom životu.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima