Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jefferson Airplane

1965. Jefferson Airplane su održali svoj prvi nastup u karijeri, nastupivši u klubu Matrix u San Franciscu. U njemu su snimili i fotografiju koja krasi omot njihovog albuma ‘Surrealistic Pillow’.

Događaji

1952. Big Mama Thornton je snimila ‘Hound Dog’, svoj do danas najveći hit te također uspješnica u verziji Elvisa Presleyja. Točno dvanaest godina kasnije The Supremes su snimile ‘Baby Love’, koji je postao drugi od pet singlova grupe u nizu koji su došli do vrha američke ljestvice.

1966. The Lovin’ Spoonful su stigli do vrha američke ljestvice singlova sa ‘Summer in the City’. Rolling Stone je pjesmu proglasio 401. najboljom svih vremena.

1967. Fleetwood Mac su imali ‘zvjezdani’ koncertni debi pred publikom National Jazz and Blues festivala u engleskom Windsoru. Na festivalu su nastupili i Jeff Beck, Cream, Small Faces, The Move, The Pink Floyd i Donovan. Fleetwood Mac je tada predvodio karizmatični gitarist i pjevač Peter Green.

1971. John Lennon je zauvijek napustio rodnu Englesku te odletio za New York, koji je postao njegov posljednji dom – tamo je ubijen devet godina kasnije.

1977. osmi studijski album grupe Yes postao je njihovim drugim albumom na britanskom broju jedan. ‘Going For the One’ je tako ponovio uspjeh ‘Tales From Topographic Oceans’ iz 1973. godine. Album je također označio povratak klavijaturista Ricka Wakemana u bend.

1983. KC and the Sunshine Band su dobili svoj jedini britanski ‘chart topper’ u karijeri kad je ‘Give It Up’ zasjeo na čelno mjesto britanske ljestvice singlova. Grupa je osnovana 1973., a prestala je s radom 1985. da bi od 1993. do danas opet bila aktivna. Najviše je u svijetu upamćen njihov hit ‘That’s the Way (I Like It)’.

1994. održan je drugi od ukupno tri dana festivala Woodstock ’94, čime se obilježavala 25. godišnjica originalnog Woodstock festivala. Nastupili su veterani Woodstocka: Joe Cocker, CSN i The Band, stariji izvođači poput Boba Dylana, Traffic i The Allman Brothers Band kao i tada ‘vrući’ bendovi RHCP, The Cranberries, Nine Inch Nails i Blind Melon, uz već iskusne Metallicu i Aerosmith.

2004. glazbeni kanal VH1 proveo je anketu prema kojoj je ‘Angels’ Robbieja Williamsa proglašena najboljom pjesmom koja je trebala biti britanski broj jedan, no nije. Najgorim, pak, brojem jedan u povijesti britanske ljestvice proglašena je ‘Millenium Prayer’ Sir Cliffa Richarda.

Rođeni

1958. Seán Feargal Sharkey, sjevernoirski pjevač, najpoznatiji kao član The Undertones.

1968. Zlatan Stipišić ‘Gibonni’, hrvatski glazbenik. Sin je muzikologa Ljube Stipišića. Karijeru je započeo u hard&heavy sastavima Osmi putnik i Divlje Jagode, a nastavio u V2 u Berlinu. Nakon toga započinje vrlo uspješnu samostalnu karijeru za vrijeme koje je postao jedan od najpoznatijih domaćih glazbenika. U 90-ima je izdao četiri albuma: ‘Noina arka’ (1993.), ‘Kruna od perja’ (1994.), ‘Ruža vjetrova’ (1997.) i ‘Judi, zviri i beštimje’ (1999.), za koji je dobio čak sedam ‘Porina’. ‘Mirakul’ iz 2001. mu je bio prekretnica jer je počeo eksperimentirati s world glazbom, a 2012. snimio je ‘20th Century Man’ na engleskom jeziku. Posljednji album mu je ‘Familija’ s Oliverom Dragojevićem iz 2016. godine.

1984. James Morrison Catchpole, britanski glazbenik, najpoznatiji po debitantskom singlu ‘You Give Me Something’ i debi albumu ‘Undiscovered’ (britanskom broju jedan) te duetu s Nelly Furtado ‘Broken Strings’.

Preminuli

2009. Les Paul, rođen kao Lester William Polsfuss 1915., američki glazbenik i izumitelj, jedan od pionira električne gitare punog tijela te tehnika overdubbinga, tape delayja, phasinga i multitrack snimanja. Jedna od njegovih gitara poslužila je kao inspiracija Gibsonu za ‘Les Paul’ model. Paul je član Rock and Roll Hall of Fame (sa stalnim postavom izložbe o njemu) te National Inventors Hall of Fame.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima