Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ringo-Keystone-hutton-archives-getty

Događaji
1962. Održan je prvi nastup Ringa Starra s Beatlesima, čime su nastali slavni ‘Fab Four’. Koncert je održan u engleskom Birkenheadu.

1969. Mick Jagger slučajno je propucan na setu filma ‘Ned Kelly’ koji se snimao u Australiji, a u kojem je Jagger glumio glavnu ulogu.

1973. ‘Touch Me in the Morning’ Diane Ross zasjeo je na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma je lansirala karijeru svog autora i producenta Michaela Massera, koji je kasnije stvarao za zvijezde poput Whitney Houston.

1977. The Police su nastupili po prvi puta kao trio, u postavi u kojoj su ostali do kraja karijere benda. Sting, Summers i Copeland nastupili su u klubu Rebecca’s u Birminghamu.

1979. Nick Lowe je oženio pokćerku Johnnyja Casha Carlene Carter u Los Angelesu. Rastali su se 1990. godine.

1979. Chic su s ‘Good Times’ stigli do prvog mjesta američke ljestvice singlova. Pjesma je jedna od najsempliranijih u povijesti hip-hop/rap glazbe, a i drugi izvođači su uzimali njene motive: Queen za ‘Another One Bites the Dust’, Blondie za ‘Rapture’, The Cure za ‘Hot! Hot! Hot!’ i Shakira za ‘She Wolf’. Rolling Stone je pjesmu proglasio 229. najboljom svih vremena.

1986. Bon Jovi su izdali svoj treći studijski album, ‘Slippery When Wet’. Dosegao je vrh američke ljestvice albuma te bio najprodavaniji album 1987. godine u SAD-u, ponajviše zahvaljujući hitovima ‘Livin’ on a Prayer’, ‘You Give Love a Bad Name’ i ‘Wanted Dead or Alive’.

1990. na stadionu "Radnik" u Velikoj Gorici koncert je održala Tina Turner.

tina zg

Isječak iz novina, izvor: izvor: Facebook.com, Igor Novaković - grupa Retroteka

Setlista koncerta izgledala je ovako:

Steamy Windows (Tony Joe White cover)
Typical Male
Foreign Affair
Undercover Agent for the Blues (Tony Joe White cover)
Ask Me How I Feel
We Don't Need Another Hero (Thunderdome)
Private Dancer
I Can't Stand the Rain (Ann Peebles cover)
Nutbush City Limits (Ike & Tina Turner song)
Addicted to Love (Robert Palmer cover)
The Best (Bonnie Tyler cover)
I Don't Wanna Lose You
What's Love Got to Do With It
Let's Stay Together (Al Green cover)
Proud Mary (Creedence Clearwater Revival cover)
What You Get Is What You See
Show Some Respect
Better Be Good to Me (Spider cover)
Be Tender with Me Baby

tina zg ulaznica

Ulaznica s koncerta, izvor: Facebook.com, Igor Novaković - grupa Retroteka

Rođeni:

1969. Erik Francis Schrody, poznat i kao Everlast, američki glazbenik. Godine 1990. izdao je prvi studijski album, koji je prošao nezapaženo. Proslavio se kao frontman rap grupe House of Pain, osnovane godinu kasnije, a 1996. je po drugi put započeo samostalnu karijeru, ovog puta znatno uspješnije. Upamćen je po hitovima ‘Jump Around’ (s House of Pain), ‘What It’s Like’ i ‘Put Your Lights On’ (suradnja sa Santanom).

1971. Richard David James, britanski glazbenik, najpoznatiji pod pseudonimom Aphex Twin. Stvarao je i nastupao pod još gotovo 20 pseudonima, a kao Aphex Twin svojim je elektronskim zvukom nadahnuo mnoge poznate glazbenike poput Johnnyja Greenwooda (Radiohead), Johna Frusciantea (RHCP) i Wesa Borlanda (Limp Bizkit). Pod tim imenom je snimio šest studijskih albuma.

1977. Régine Chassagne, kanadska glazbenica, najpoznatija kao suosnivačica, multiinstrumentalistica i pjevačica sastava Arcade Fire. Udana je za kolegu iz benda Wina Butlera.

Preminuli:

2012. Scott McKenzie, rođen 1939. kao Philip Wallach Blondheim, američki kantautor. Najpoznatiji je po hitu ‘San Francisco’ iz 1967. godine, koji je bio najprepoznatljivija pjesma hippie pokreta.