Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

phil lynott

2005. u čast Philu Lynottu podignut je kip u prirodnoj veličini u Harry Street u Dublinu. Lynott je jedan od najslavnijih irskih rock glazbenika svih vremena, a poznat je kao osnivač, basist i pjevač Thin Lizzy.

Događaji

1967. ‘All You Need Is Love’ je postao 14. američki broj jedan za The Beatles. Pjesmu je bend prvi put izveo uživo na TV emisiji ‘Our World’, a radilo se o prvom satelitskom prijenosu uopće.

1973. vjenčali su se glazbenici Kris Kristofersson i Rita Coolidge. Rastali su se sedam godina kasnije.

1978. The Commodores, grupa Lionela Richieja, našla se na britanskom broju jedan sa singlom ‘Three Times A Lady’. Radi se o najprodavanijem singlu kuće Motown u Britaniji.

2000. na petom izdanju V festivala u engleskom Stafforshireu nastupili su Richard Ashcroft, Paul Weller, James, Toploader, Moby, Joe Strummer, Dandy Warhols, Coldplay i još pedesetak izvođača. Na posljednjem izdanju ovog festivala nastupili su Kasabian, Sam Smith, Hozier, Calvin Harris, Paloma Faith, Mark Ronson, veterani Tom Jones i Echo & the Bunnymen te mnogi drugi.

Rođeni

1939. Peter Edward ‘Ginger’ Baker, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe Cream. Karijeru je počeo u sastavu Blues Incorporated, a kasnije je prešao s kolegom i basistom Jackom Bruceom prvo u The Graham Bond Organisation, a zatim u Cream, prvu rock supergrupu na svijetu, u kojoj je gitaru svirao Eric Clapton. Time je i Baker postao jedan od prvih bubnjarskih rock zvijezda, a njegov talent se najviše istaknuo u pjesmi ‘Toad’. Nakon raspada Cream, prešao je s Claptonom u Blind Faith, još jednu supergrupu kratkog vijeka. Nakon toga je osnovao Ginger Baker Air Force te svirao s Hawkwind, Felom Kutijem, Public Image Ltd. i Masters of Reality. Neki od njegovih posljednjih sastava bili su The Ginger Baker Trio i Ginger Baker Jazz Confusion. Ponovno je zasvirao s Cream 2005. na seriji koncerata u Royal Albert Hallu. Živio je u Nigeriji i SAD-u, a danas živi u Južnoafričkoj Republici. Napisao je autobiografiju ‘Hellraiser’, a o njemu su snimljeni dokumentarni filmovi ‘Ginger Baker in Africa’ (1971.) i ‘Beware of Mr. Baker’ (2012.), koji predočava njegovu tešku i problematičnu narav. Magazini Drum!, Modern Drummer i Rolling Stone su ga uvrstili među najbolje bubnjare svih vremena, a izvršio je velik utjecaj na bubnjare poput Johna Bonhama (Led Zeppelin), Neila Pearta (Rush), Iana Paicea (Deep Purple), Stewarta Copelanda (The Police), Petera Crissa (Kiss), Nicka Masona (Pink Floyd) i Alexa Van Halena (Van Halen).

1940. John Lester ‘Johnny’ Nash, Jr., američki glazbenik. Najpoznatiji je po hitu ‘I Can See Clearly Now’ iz 1972. Snimao je i na Jamajci, gdje je surađivao s Bobom Marleyjem i Wailersima.

1945. Ian Gillan, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač Deep Purplea. Profesionalnu karijeru je počeo kao član Episode Six, a ušao je u Deep Purple 1969. godine. U njemu je ostao do 1973., zatim opet bio njenim članom od 1984. do 1989. te od 1992. do danas. Najveći je uspjeh imao u prvoj fazi svog članstva u bendu, kada je napisao i otpjevao neke od najvećih hitova grupe poput ‘Child in Time’, ‘Black Night’, ‘Highway Star’, ‘Smoke on the Water’, ‘Lazy’ i ‘Woman from Tokyo’. Bio je i kratko članom Black Sabbath (s njima je snimio ‘Born Again’ 1983.) te je predvodio Ian Gillan Band te Gillan, uz sedam izdanih studijskih albuma kao ‘Ian Gillan’. Također je glumio Isusa u originalnoj operi ‘Jesus Christ Superstar’ A. Llyoda Webbera.

1951. Joh Richard Deacon, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist grupe Queen. Autor je njihovih hitova ‘I Want to Break Free’ i ‘Another One Bites the Dust’, između ostalih.

Preminuli

1995. Pierre Henri Marie Schaeffer(r. 1910.), francuski skladatelj, pisac, inženjer, muzikolog i radijski djelatnik. Bio je inovator u području komunikacija i akustike, ali i jedan od pionira elektroničke glazbe i tzv. 'musique concrete'. Također je tvorac mnogih tehnika snimanja i najvjerojatnije prva osoba koja je koristila sempliranje u današnjem značenju. Glazbom se prestao baviti krajem 70-ih. Preminuo je 1995. godine, a Jean Michel Jarre mu dvije godine kasnije posvetio svoj album 'Oxygene 7-13'.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici