Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cosmo ccr

1970. peti album Creedence Clearwater Revival, ‘Cosmo’s Factory’, zasjeo je na vrh američke ljestvice. Naziv je dobio prema bubnjaru benda, Dougu ‘Cosmu’ Cliffordu, i prostoru gdje su uvježbavali pjesme za album, kojeg je Clifford prozvao ‘The Factory’. U filmu ‘Big Lebowski’, Jeff ‘The Dude’ ima kazetu s albumom u svom autu te se mogu čuti dvije pjesme s njega. Rolling Stone je album proglasio 265. najboljim ikada.

Događaji

1956. Elvis Presley je počeo raditi na svom prvom filmu, "Love Me Tender". U drami koja se odvijala tijekom i neposredno nakon građanskog rata, Elvis je glumio Clinta Rena, najmlađeg od četvorice braće. Originalni naslov filma bio je The Reno Brothers, ali je promijenjen kako bi se iskoristila pjesma "Love Me Tender" snimljena za film.

1964. The Supremes su dobile svoj prvi američki hit broj jedan s ‘Where Did Our Love Go’, pjesmom autorskog tima Holland-Dozier-Holland. Pjesma je prvo ponuđena The Marvelletes, koje su ju odbile riječima da je djetinjasta. Rolling Stone je pjesmu uvrstio na 475. mjesto svoje liste najboljih pjesama svih vremena.

1968. Ringo Starr je uslijed razmirica prilikom snimanja albuma ‘Abbey Road’ napustio Beatlese na dva tjedna. Otišao je na odmor na Sardiniju, gdje je posudio brod glumca Petera Sellersa. Na odmoru je dobio inspiraciju za kasniju pjesmu Beatlesa, ‘Octopus’ Garden’. Kad se vratio u Englesku, našao je svoj set bubnjeva prekriven cvijećem.

1978. Sid Vicious je održao svoj posljednji nastup uživo nastupivši u londonskom Electric Ballroomu s Ratom Scabiesom iz The Damned, bivšim Sex Pistolom Glenom Matlockom i svojom djevojkom Nancy Spungen. U publici su bili Elvis Costello, Joan Jett te članovi Blondie i The Slits. Sid je preminuo šest mjeseci kasnije u dobi od 21 godine.

1987. Madonna je dospjela na 1. mjesto američke ljestvice singlova sa "Who's That Girl", svojim šestim američkim brojem 1, a pjesma je također bila i na 1. mjestu u Velikoj Britaniji.

1999. bivša "spice-ica" Geri Halliwell je postigla svoj prvi solo singl na britanskom boju 1, "Mi Chico Latino".

Rođeni

1917. John Lee Hooker, američki blues glazbenik. Jedan je od pionira električnog delta bluesa i među najpoznatijim blueserima svih vremena. Njegove najpoznatije pjesme su ‘Boogie Chillen’, ‘Crawling King Snake’, ‘Boom Boom’ (hit za The Animals) i ‘One Bourbon, One Scotch, One Beer’. Karijeru je revitalizirao u 80-ima glumeći u filmu The Blues Brothers i snimivši album ‘The Healer’ s Carlosom Santanom, za kojeg su dobili Grammy. Preminuo je 2001. godine. Član je Rock and Roll Hall of Fame i Blues Hall of Fame, dobitnik Grammyja za životno djelo, a dvije njegove pjesme su uvrštene među pjesme koje su ‘oblikovale rock and roll’. Njegove su pjesme obradili mnogi poznati glazbenici od Hendrixa, Claptona i Springsteena do Led Zeppelin, AC/DC, The Doors, Vana Morrisona, Nicka Cavea i The White Stripes.

1945. Ron Dante, pjevač i tekstopisac grupa The Archies i The Cufflinks. 1969. je sa grupom Archies imao singl na američkom i britanskom broju 1, "Sugar Sugar".

1958. Ian Mitchell gitarist škotske pop grupe Bay City Rollers koji su 1975. godine imali singl broj 1 u Velikoj Britaniji, "Bye Bye Baby", a godinu dana kasnije singl broj 1 u Velikoj Britaniji, "Saturday Night".

1958. Vernon Alphonsus Reid, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, gitarist i autor pjesama grupe Living Colour.

1961. Roland Orzabal, britanski glazbenik i producent, najpoznatiji kao suosnivač, multiinstrumentalist, pjevač i glavni autor pjesama grupe Tears for Fears.

1961. Debbie Peterson, bubnjarica grupe The Bangles. Grupa je 1986. imala singl na britanskom broju 2, "Manic Monday", i iste godine singl na američkom broju 1, "Walk Like An Egyptian".

1963. Myra Ellen ‘Tori’ Amos, američka glazbenica. Vrlo nadarena pijanistica prepoznata je kao čudo od djeteta s pet godina, no izbačena je iz slavnog Peabody instituta kad je imala 11 godina zbog inzistiranja na sviranju po sluhu te velikog interesa prema rock glazbi. Bila je pjevačica grupe Y Kant Tori Read da bi 1990. započela uspješnu samostalnu karijeru. Neki od njenih hitova su ‘Crucify’, ‘Silent All These Years’, ‘God’, ‘Cornflake Girl’, ‘Caught a Lite Sneeze’, ‘Professional Widow’, ‘Spark’, ‘1000 Oceans’, ‘Flavor’ i ‘A Sorta Fairytale’. Prodano je preko 12 milijuna primjeraka njenih albuma u svijetu, a Tori je dosad osam puta nominirana za Grammy. Aktivna je u Rape, Abuse & Incest National Network u SAD-u (RAINN).

1967. Layne Thomas Staley, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Alice in Chains te kao član supergrupa Mad Season i Class of ’99. Osnovao je Alice in Chains s gitaristom Jerryjem Cantrellom 1990., a s grupom je izdao tri studijska LP-ja i jedan EP, od kojih je posebno uspješan bio ‘Dirt’ iz 1992. godine. Godine 1996. održao je posljednji nastup uživo s grupom te se izolirao, ponajviše zbog svoje dugogodišnje ovisnosti o narkoticima. Preminuo je u svom stanu 2002. nakon predoziranja.

1969. Stephen John ‘Steve’ Cradock, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist sastava Ocean Colour Scene. Svirao je i na svim solo albumima Paula Wellera od ‘Wild Wood’ iz 1993. godine.

1972. Paul Doucette, bubnjar i pozadinski vokal grupe Matchbox Twenty. Slavu su stekli svojim debi albumom "Yourself Or Someone Like You", koji je certificiran 12 × platinasti u SAD-u i multi-platinasti u Australiji, Kanadi i Novom Zelandu.

1973. Howie D, član američkog boy benda Backstreet Boys. 1997. su imali singl na američkom broju 2, "Quit Playing Games With My Heart", a 1999. singl na britanskom broju 1, "I Want It That Way".

1995. engleska pjevačica i spisateljica Dua Lipa. Njezin istoimeni debitantski album objavljen 2017. godine je proizveo sedam singlova, uključujući top 10 singl "Be The One" i singl na broju 1, "New Rules".

Preminuli

2004. Al Dvorin, tvorac slavnog izraza ‘Elvis has left the building’, kojom se odjavljivao koncert slavnog glazbenika. Dvorin se vraćao kući s Elvisove konvencije u Kaliforniji kad je doživio kobnu prometnu nesreću.

2011. Jerome ‘Jerry’ Leiber (r. 1933.), američki skladatelj, član slavnog skladateljskog dua Leiber-Stoller s Mikeom Stollerom. Koator je hitova ‘There Goes My Baby’ (The Drifters), ‘Hound Dog’, ‘Jailhouse Rock’ (Elvis Presley), ‘Stand By Me’, ‘Spanish Harlem’ (Ben E. King), ‘Love Potion No. 9 (The Clovers) i mnogih drugih. Sa Stollerom je uvršten u Songwriters Hall of Fame 1985. i Rock and Roll Hall of Fame 1987. godine.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici