Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

freddie mercury

2016. Asteroid otkriven 1991. godine dobio je ime po Freddieju Mercuryju na njegov 70. rođendan. Vijest je javnosti priopćio Freddiejev kolega iz Queen, Brian May, inače doktor astronomije. Asteroid se službeno zove '17473 Freddiemercury'.

1964. The Animals su osvojili vrh američke ljestvice singlova sa današnjim rock standardom 'House of the Rising Sun', također brojem jedan u rodnoj im Britaniji. Bio je to jedan od duljih hitova tog vremena s trajanjem od četiri minute pa je na omotu singla napisano da pjesma traje tri minute u svrhu osiguravanja prostora u radijskom eteru. Ova je verzija tradicionalne američke pjesme svrstana na 122. mjesto Rolling Stone-ove liste najboljih pjesama svih vremena.

1968. U sklopu svog prvog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, The Doors su nastupili u emisiji 'Top of the Pops'.

1976. Gitarist Lynyrd Skynyrd, Gary Rossington, teško je ozlijeđen u automobilskoj nesreći. Godinu kasnije preživio je i pad aviona u kojem su bili svi tadašnji članovi grupe, a gdje su poginuli pjevač Ronnie Van Zant i gitarist Steve Gaines.

1981. 'Tainted Love' u obradi Soft Cell se popeo na vrh britanske ljestvice singlova. Pjesma je inicijalno bila hit za Gloriu Jones 1964. godine.

1998. Aerosmith su dobili svoj prvi singl na američkom broju jedan u 28 postojanja benda. 'I Don't Wanna Miss a Thing' je napisala Diane Warren, a bila je dijelom soundtracka za film 'Armaggedon'.

Rođeni:

1946. Freddie Mercury, rođen kao Farrokh Bulsara, britanski pjevač perzijskog porijekla, najpoznatiji kao član grupe Queen. Velikog raspona glasa i dominantnog nastupa na pozornici, Mercury je postao svjetska zvijezda sredinom 70-ih, kada su Queen počeli nizati uspješne albume i singlove. Preminuo je kao 45-godišnjak od posljedica AIDS-a. Blender, MTV i Classic Rock samo su neki mediji koji su ga proglasili najboljim pjevačem svih vremena. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 2001. kao član Queen, Songwriters Hall of Fame 2003. te UK Music Hall of Fame godinu kasnije. Njemu posvećen koncert na stadionu Wembley 1992. okupio je neke od najvećih glazbenih zvijezda tog i današnjeg vremena, a događaj je diljem svijeta gledalo oko milijardu ljudi.

1947. George Allen 'Buddy' Miles Jr. američki glazbenik i producent. Bio je osnivač, bubnjar i pjevač The Electric Flag, član Hendrixovog Band of Gypsys te osnivač i frontman Buddy Miles Express i Buddy Miles Band. Preminuo je 2008. godine.

1947. Melvyn Desmond 'Mel' Collins, britanski glazbenik. Bio je članom King Crimson, a poznat je i kao session saksofonist i flautist (The Rolling Stones - solo na 'Miss You', Camel, Alan Parsons Project, 10cc, Clannad, Eric Clapton, Bad Company, Dire Straits, Roger Waters, Gerry Rafferty, Tears For Fears...).

1968. Bradley J. 'Brad' Wilk, američki glazbenik, glumac i aktivist, najpoznatiji kao bubnjar Rage Against the Machine (1991.-2000., 2007.-2011.) i Audioslave (2001.-2007.). Svirao je i na albumu '13' Black Sabbath.