Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

quadropheniacontent

1979. Film ‘Quadrophenia’ je doživio svjetsku premijeru u kanadskom Torontu. Baziran je na istoimenoj rock operi grupe The Who, a priča prati mladića Jimmyja koji traži bijeg iz sive engleske svakodnevice pridruživanjem mod bandama, postajući sve narušenijeg mentalnog zdravlja. Soundtrack filma sadrži i četiri pjesme The Who koje se nisu našle na albumu ‘Quadrophenia’.

Događaji

1974. Eric Clapton je s obradom Marleyjeve ‘I Shot the Sheriff’ došao do vrha američke ljestvice singlova. Godine 2003. njegova je verzija uvrštena u Grammy Hall of Fame.

1984. David Bowie je osvojio MTV Music nagradu za najbolji videospot muškog izvođača za ‘China Girl’. Video godine na prvoj dodjeli tih nagrada bio je ‘You Might Think’ grupe The Cars.

1994. Steve Earle je osuđen na godinu dana zatvorske kazne zbog posjedovanja kokaina i oružja. Pušten je nakon izdržanih dva mjeseca kazne.

2002. Vjenčali su se pjevačica No Doubt, Gwen Stefani, i pjevač grupe Bush, Gavin Rossdale. Stefani je zatražila razvod u kolovozu 2015. godine.

2008. ‘Sex on Fire’ Kings of Leon je zasjeo na vrh britanske ljestvice singlova. Bendu je priskrbio Grammy, kojeg su dobili i za pripadajući album ‘Only By the Night’.

2014. Svečano je razoktrivena brončana skulptura Amy Winehouse na Stables Market u londonskom kvartu Camden. Tog dana bi Amy proslavila 31. rođendan.

Rođeni

1949. Steven Earl ‘Steve’ Gaines, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist southern rock benda Lynyrd Skynyrd. Poginuo je kad je avion s članovima benda pao u blizini Gillsburga, Mississippi. Poginuli su, osim Gainesa, Ronnie Van Zant, Cassie Gaines (Steveova sestra i prateća pjevačica), pomoćnik menadžera benda te pilot i kopilot. Ostali članovi benda su bili teško ozijeđeni. Gaines je imao 28 godina. Bend se nakon nesreće raspao, no nastavio je djelovati od 1988. do danas s mlađim bratom Van Zant, Johnnyjem, na mjestu pjevača i gitaristom Garyjem Rossingtonom kao jedinim originalnim članom benda.

1950. Paul Francis Kossoff, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist Free. Preminuo je u dobi od 25 godina. Rolling Stone ga je proglasio 51. najboljim gitaristom svih vremena.

1959. Morten Harket, norveški glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe A-ha.

1973. Nas, rođen kao Nasir bin Olu Dara Jones, američki reper, producent i glumac. Prodao je preko 25 milijuna primjeraka svojih deset studijskih albuma, od kojih su najcjenjeniji debi ‘Illmatic’ (1994.), ‘I Am’ (2000.), ‘Nas’ (2009.) i ‘Life Is Good’ (2012.). About.com ga je proglasio najboljim MC-jem svih vremena.

1983. Amy Jade Winehouse, britanska glazbenica, jedna od najvećih izvođača 2000-ih u svijetu. Izdala je dva vrlo uspješna albuma, ‘Frank’ (2003.) i ‘Back to Black’ (2008.), a za potonji je dobila čak pet Grammyja. Za života je postala uzor mnogim drugim glazbenicama, naročito zemljakinjama Adele i Duffy, ali i mnogim tadašnjim i kasnijim američkim zvijezdama. Uz to, bila je i istaknuta modna ikona, istodobno punivši stupce novina brojnim skandalima. Preminula je od posljedica trovanja alkoholom u dobi od 27 godina. Mark Ronson joj je posvetio svoj album ‘Uptown Special’ iz 2015., a snimljen je i dokumentarni film ‘Amy’ o njenom životu.