Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Ed Sullivan Show

Događaji:
1948. Na CBS-u je premijeru doživjela emisija Toast of the Town, koja će od 1955. službeno nositi ime The Ed Sullivan Show. U svom prvom izdanju ugostila je mlade glazbene talente Deana Martina i Jerryja Lewisa.

1969. David Bowie je u londonskom Trident Studios snimio pjesmu ‘Space Oddity’. Iako nije imala velikog odjeka kad je izašla kao singl, njeno reizdanje 1975. doživjelo je uspon do vrha britanske ljestvice singlova.
1969. Jimi Hendrix je za nastup na festivalu Newport u Kaliforniji ostvario rekordnu zaradu u povijesti popularne glazbe, 125 000 dolara. Uz njega su nastupile još mnoge zvijezde tog doba poput Ikea i Tine Turner, Marvina Gayea, Creedence Clearwater Revival, The Byrds, The Rascals, Steppenwolf, Janis Joplin, Johnnyja Wintera, Erica Burdona i grupe Love.
1998. Baddiel, Skinner & Lightning Seeds su imali singl na britanskom broju jedan s navijačkom himnom za svjetsko nogometno prvenstvo, ‘Three Lions 98’.
1999. ‘Synkronized’ je postao drugi album na vrhu britanske ljestvice za Jamiroquai. S albuma su skinuti hit-singlovi ‘Deeper Underground’ i ‘Canned Heat’.
2009. ‘Big Whiskey & the GrooGrux King’ Dave Matthews Banda debitirao je na vrhu američke ljestvice. Bio je to sedmi album grupe i prvi nakon smrti njihovog saksofonosta LeRoia Moorea.

Rođeni:
1924. Chester Burton ‘Chet’ Atkins, američki glazbenik i producent. Jedan je od tvoraca tzv. Nashville sounda. Svojom je gitarističkom virtuoznošću zaradio nadimke ‘Mr. Guitar’ i ‘The Country Gentleman’. Imao je tek nekoliko manjih hitova na američkoj country ljestvici, no albumi su mu ipak bolje kotirali, a i uspješno je surađivao s mnogim poznatim glazbenicima od Hanka Snowa i Jerryja Reeda do Marka Knopflera i Tommyja Emmanuela. Preminuo je 2001. godine. Primio je 14 Grammyja te ušao u Rock and Roll Hall of Fame te Country Music Hall of Fame. Rolling Stone ga je proglasio 21. najboljim gitaristom svih vremena.
1938. Mickie Most, rođen kao Michael Peter Hayes, britanski producent. Nakon neuspješne glazbene karijere, posvetio se produciranju, i to: The Animals, Brenda Lee, Herman’s Hermits, Donovana, Jeffa Becka, Suzi Quatro, Mud i mnogih drugih. Vodio je TV talent show ‘New Faces’ te se smatra ‘pretečom Simona Cowella’. Preminuo je 2003. godine.
1942. Brian Douglas Wilson, američki glazbenik i producent, najpoznatiji je kao frontman grupe The Beach Boys. Smatran je jednim od najinovativnijih predstavnika popularne glazbe 60-ih, stvarajući u domeni onoga što će se kasnije nazvati art popom i art rockom. Razdoblje grupe od 1958. do 1966. popularno se zove i ‘Brian Wilson era’ zbog ključne uloge Wilsona u bendu. Vrhunac popularnosti postigli su albumom ‘Pet Sounds’ iz 1966., kojeg je trebao naslijediti ‘Smile’, a koji je odbijen, nakon čega je Wilson navodno doživio živčani slom te je s vremenom postao pasivniji u radu grupe. Wilson je smanjenim tempom nastavio s radom u The Beach Boys, koji su ponovno pridobili izgubljenu naklonost kasnih 80-ih. Uz to je vodio i samostalnu karijeru. Pjesme su mu posvetili, između ostalih, John Cale i Tears For Fears, a član je Rock and Roll Hall of Fame kao Beach Boy, Songwriters Hall of Fame i UK Music Hall of Fame. Godine 2014. o njemu je snimljen biografski film ‘Love and Mercy’, u kojem su ga utjelovili John Cusack i Paul Dano.
1949. Lionel Brockman Richie, Jr., američki glazbenik, producent i glumac. Ozbiljniju karijeru je započeo kao član popularnih The Commodores, gdje je pjevao i svirao saksofon. Skladao je hitove grupe poput ‘Brick House’, ‘Easy’ i ‘Three Times A Lady’. 1982. započinje samostalnu karijeru, a najveći hit mu je bio ‘Truly’ s eponimnog debitantskog albuma. Otada je izdao još devet studijskih albuma.
1973. Chino Moreno, rođen kao Camillo Wong Moreno, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe Deftones. Vodi i projekte Team Sleep, Crosses i Palms. Hit Parader ga je proglasio 51. najboljim heavy metal pjevačem svih vremena.