Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2012
Format Albumi
Vrsta / World / Worldbeat
Dodano Utorak, 29 Srpanj 2014
Žanr World
Length 19:03
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2012
Država France
Etiketa Because Music
Catalog Number none
Edition details Produkcija: -; Datum objave: 9.1.2012.; Snimano: -
Tags Amadou & Mariam World Music Because Music

Review

Za one koji ne znaju, Mali je državica u zapadnoj Africi iz koje nam dolazi ovaj zanimljiv dvojac. Amadou & Mariam, slijepi bračni par, široj javnosti poznati po hitu „La Realite“ s albuma Dimanche à Bamako iz 2004. Dvojac iza sebe ima šest studijskih albuma, a ovim EP-om najavili su album „Folila“ što bi u prijevodu značilo „muzika“ na Bambari (izvornom jeziku stanovnika Malija).

Mariam Doumbia i Amadou Bagayoko, poznati po svom jedinstvenom zvuku, mješavini tradicionalne afričke glazbe s rock gitarama, djeluju zajedno od 80-tih. Koketiranje sa zapadnijim zvukovima, raznim instrumentima i stilovima te mnogo suradnji ne izostaje iz njihovog repertoara ni u slijedećim radovima.

Predstavljene su četiri pjesme, od kojih je jedna remiksirana verzija, a daju nam poprilično dobar uvid u to što možemo očekivati od novog albuma. Prvi singl „Oh Amadou“ obećava mnogo. Za duet su izabrali Bertranda Cantata, francuskog izvođača i tekstopisca, bivšeg frontmena rock grupe Noir Désir, nažalost poznatog po tome što je završio u zatvoru zbog ubojstva vlastite supruge. No, bez obzira na njegov buran privatni život, riječ je o veoma talentiranom gospodinu te se duet s njim dokazuje kao prilično dobar izbor. Ovaj pjevač promuklog glasa se savršeno uklapa u njihov prepoznatljiv zvuk, na određeni način razbija rutinu te čini ovu pjesmu izuzetno zanimljivom.

Uz sve silne egzotične instrumente koji su neizostavni u glazbi ovog dvojca, usna harmonika odlično zaokružuje čitavu priču te daje ovoj pjesmi osobnost. Slijedeća je „Dougou Badia“, također duet, sa Santigold, američkom pop pjevačicom koju mnogi uspoređuju s M.I.A.-om. Solidno se uklopila u pjesmu, koja je začinjena žestokim gitarskim riffom, ali na kraju slušanja ne ostavlja prejak dojam. „Willy Kataso“ te „Dougou Badia (Keni Takashi Alternative Mix)“ su preostale dvije pjesme, s time da se ne mogu oteti dojmu da remix dotične pjesme zvuči čak i zanimljivije nego original.

Kada se sve uzme u obzir, očekuje nas zanimljiv album, prepun egzotičnih zvukova Afrike, plesnih pjesama koje nas uvlače u neki daleki, jednostavniji i topliji svijet, potpuno drugačiji od onog u kojem živimo. Sigurno ćete se zateći kako lupkate stopalima i rukama u ritmu, ja barem jesam.

Jasmina Šašić

Hits 1494

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici