Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2011
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Hard rock / Southern rock / Album Rock / Boogie Rock
Dodano Srijeda, 03 Siječanj 2018
Žanr Rock
Length 52:32
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2011
Država Europa
Etiketa Rounder Records
Catalog Number 0011661859524
Edition details objavljeno: 18.1.2011.; producent: T Bone Burnett; snimano: Village Recorder, Los Angeles, California
Tags Rounder Records T Bone Burnett Gregg Allman

Review

Kada je 26. lipnja prošle godine poznat filmski glumac Bill Murray tražio od brojnih posjetitelja da daju svoju podršku velikom Greggu Allmanu, koji se oporavljao od teškog i uspješnog operativnog zahvata (transplantacije jetre na the Mayo Clinic u Jacksonvilleu na Floridi), Čikaškim Toyota parkom (Chicago's Toyota Park) širila se gromoglasna buka. Od te snažne i bezrezervne podrške brojne publike ovom planetarno poznatom glazbeniku, mnogima su zasuzile oči.

Upravo taj, čvrsti i uporni Gregg Allman uspješno se oporavio od operacije i već krajem prošle godine ulazi u studio, a rezultat svega je pred Vama, štovani posjetitelji glazbenog portala SoundGuardian.com, odnosno njegovog Blues Cornera. Naime, Roadrunner Records ponosno Vam predstavlja putem ovog glazbenog portala album Low Country Blues proslavljenog Gregg Allmana. Album se nalazi u slobodnoj prodaji od 18. siječnja 2011. godine.

Prošlo je punih 13 godina od zadnjeg solo albuma sjajnog Gregg Allmana (do sada je ovaj legendarni član Rock & Roll Hall of Fame snimio sedam solo albuma o.a.). Ovaj novi album Low Country Blues producirao je fenomenalni i jednako tako legendarni T Bone Burnett. Na albumu imamo 11 briljantnih, legendarnih blues tema koje su skladali poznati blues majstori: Muddy Waters, Otis Rush, B.B. King, Bobby Bland, Sleepy John Estes i dr. A tu je i jedna nova pjesma, koju su zajedno napisali Gregg Allman i Warren Haynes. Riječ je o temi Just Another Rider.

Pored toga tu su sjajne puhačke dionice, koje daju izuzetan šarm i ugođaj cijelom albumu (puhačke aranžmane posložio je trubač Darrell Leonard o.a.). Ovakav snažan i nadasve ekspresivan bend uz Greggovu svirku na akustičnoj gitari, neponovljivim dionicama Hammond B-3 orgulja; cijelom albumu daje onaj prizemni, pomalo prljavi sound 'strašnog' i oporog r&b-a, govorljive Južnjačke psihodelije i zamamnih i dubokih soul ugođaja. Pred Vama je briljantni glazbeni uradak, album, nosač zvuka… kako god hoćete, meni osobno, je sasvim svejedno kako ćete ga zvati.

Mogu se pojedinci žestiti i kazivati ili dokazivati da je nešto bolje ili lošije, može biti, ja sam suglasan, ali što se mene osobno tiče u mojim venama još uvijek teče ona davno dobivena transfuzija glazbene krvi sa kraja šezdesetih, sedamdesetih i stoga tu jednostavno pomoći nema. Predlažem da se u to ime posluša obrada poznate blues teme Rolling Stone, nakon prvih 56 preslušavanja tek sam shvatio koliko je to… velika pjesma i da njenim varijacijama i razno-raznim nadgradnjama i poslagivanjima jednostavno nema kraja…cijela ta priča samo ide dalje i ona teče i teče… i nema joj kraja.

Komparirajući odmah jednu autorsku skladbu Just Another Rider u kojoj je osjetljiva krv onoga što znače the Allman Brothers Band, zašto? Poslušajte pažljivo pjesmu od (0:00 do 5:39) pa mi pokušajte objasniti što je tu loše?! Prosto, nemoguća misija Gregg i Warren sjajno su osmislili skladbu (0:00 – 0:20) i to na sljedeći način:

dali joj srce (0:21 – 1:32),
udahnuli joj dušu (1:33 do 3:43) i onda preko puhača i suptilnih klavijatura… uspostavili su skladbi krvotok (3:44 – 4:54) i
oživili je filigranskim vezom gitare i učinili ju toliko dobrom (4:55 – 5 :39).

I nakon bezbrojnih preslušavanja ulovio sam se kako opet nešto nisam čuo, kako sam opet nešto propustio i kako opet slušam pjesmu ispočetka.

Evo, tako to izgleda, kada se radi o onome što možda netko naziva nostalgijom, dragi moji čitatelju ovih redaka, pred sobom imate tekst čovjeka, koji tu glazbu nosi duboko u sebi. I zašto bi pisao o nečemu što mi se ne sviđa, što ne volim ili što ne spada u djelokrug mog interesa. Zašto bih se silio da pišem o nečemu što me apriori odbija, zašto? Pa za to zaista, nema potrebe …neka to čine neki drugi osobno, to mi nije niti na kraj pameti.

Kada čujete samo prvu pjesmu Floating Bridge, ostati ćete bez teksta, koji ugođaj, koji pristup, aranžman i koja svirka, pjesme se samo redaju Little By Little, preko zadivljujuće Devil Got My Woman i I Can't Be Satisfied do meni posebno drage Little Miltonove Blind Man. Tu se našla i dojmljiva Please Accept My Love, I Believe I'll Go Back Home srce parajuće Tears, Tears, Tears, My Love Is Your Love a tu je i potpuno raspojasana i razgolićena Checking On My Baby.

Zaista, već dugo nisam čuo ovako razrađen, pojednostavljen, razgolićen, otvoren i simplificiran blues album.

Low Country Blues Gregg Allmana je album koji će zauzimati visoka mjesta na raznim radijskim postajama, on će vjerojatno osvajati brojne nagrade i priznanja, a to će činiti samo svojom iskrenom glazbom i ničim više. Jednostavno čim prije osigurajte svoj primjerak!

I na kraju evo što piše na www.amazon.com: Simply but, Low Country Blues is Gregg Allman at his very best, a self-assured, spirited collection that will stand as a major milestone in what is undeniably an exceptional career.

Mladen Lončar - Mike

Hits 506
Gregg Allman Live At The 2011 New Orleans Jazz & Heritage Festival « Gregg Allman Live At The 2011 New Orleans Jazz & Heritage Festival Gregg Allman Albumi Kronologija Southern Blood » Southern Blood

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42