Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Black Gives Way To Blue


Bookmark

Data

Released Rujan 2009
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Alternative rock / Alternative metal / Hard rock
Dodano Četvrtak, 04 Studeni 2010
Žanr Rock
Price 125.00 HRK
Length 54:10
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2009
Država SAD
Etiketa Virgin / EMI / Dallas Records
Catalog Number 50999 308266 2 5
Edition details Snimano od 23. 10. 2008 - 18. 3. 2009. - Studio 606 u Northridgeu, Californa. Produkcija: Nick Raskulinecz i Alice In Chains
Tags Alice in Chains EMI Virgin Dallas Records Nick Raskulinecz

Review

Poprilično je nevjerojatno da se bend nakon četrnaest (numerički – 14) godina vrati s ovakvim albumom. Smashing Pumpkins su se vratili nešto ranije (Zeitgeist, 2007). sa solidnim materijalom ali ništa više od toga dok su Alice In Chains isporučili ploču u rangu eponimnog albuma iz 1995., posljednjeg sa predvodnikom globalne liste za predoziranje – Layne Staleyem.

Ušlagiran do smrti kokainom i heroinom, kao i John Belushi i River Phoenix prije njega, konačno je otišao 2002. godine, a Jerry Canterll i ostatak benda nikad nisu raščistili sami sa sobom to what if pitanje koje se postavlja kad prerano umre netko do koga ti je stalo.
Što bi bilo da se Layne nije predozirao dva tjedna prije petog travnja? Ništa. Vjerojatno bi se predozirao mjesec dana kasnije. Bio je junkie. Talentiran, ali ipak junkie.
Layneovim tragovima i duhom Cantrell se bavi kroz cijeli album, čak je i naslovna pjesma posvećena tom čovjeku kojeg se moraš uz glasno „O jebote, pa na šta ličiš?“ uplašiti kada na snimci MTV Unplugged konačno skine sunčane naočale. Naslov albuma i istoimene pjesme sugerira da su se preživjeli pomirili sa gubitkom i sada su samo tužni. I spori. I glasni.
I koliko novi pjevač, DuVall, bojom glasa sliči pokojniku, i je dalje dovoljno svoj da cijela stvar ne ispadne neukusni pokušaj zgrtanja para na konto starog imena. William DuVall, za kojeg se čini da je ispao ni od kuda, zapravo je stari panker koji korijenje vuče iz hardcore scene istočne obale Sjedinjenih država (provjeri recimo Bad Brains, Minor Threat i Fugazi), a ima i diplomu iz filozofije.

Black Gives Way To Blue sniman je u studiju kod Dave Dave Grohl i od jedanaest pjesama dvije su vani kao singlovi, a treći snigl je na rasporedu 16. ovog mjeseca.
Spomenuti prvi singl bio je A Looking In View, teška i metalna pjesma sa dvoglasnim nadopunjavanjem između starog i novog člana i ogromnim, radiofoničnim refrenom gdje ispada da Alice In Chains nastavljaju tamo gdje su stali prije četrnaest godina. I na neki neobjašnjiv način to rade dostojanstveno i bez sranja. Mora da tada to rade iskreno.
Drugi, aktualni, singl je Check My Brain u kojem Cantrell zaziva medicinsku pomoć nakon seljenja u Los Angeles. Čedno i pristojno mjesto poput navedenog vjerojatno je bio šok za njegov, rock`n`rollom napaćen, organizam. Kao i količina sunčanih dana za razliku od Seattlea gdje su jedine konstante zemljina gravitacija i kiša.
Alice In Chains ne bi bili Alice In Chains kad negdje ne bi ugurali akustičnu stvar. Na ovoj ploči to je Your Decision, gdje je Cantrell specijalist za međuljudske odnose, što se vidi na primjeru pjesme Heaven Beside You (Alice In Chains, 1995.) koju je Jerry napisao nakon prekida sa djevojkom s kojom je bio sedam godina zbog činjenice da nije znao držati spolovilo u gaćama; u mraku i na toplom. Na Your Decision Jerry ne pjeva o kajanju poslije jebanja već o volji za životom bez da se zove Hrabri telefon.
Najtvrđa stvar na ovoj ploči je Acid Bubble, kotrljajućih skoro sedam minuta glasnog mraka, kljucanja i značajnog klimanja glavom dok na posljednjoj stvari kao svirač klavira gostuje glavom i bradom te sasvim neočekivano – Elton John. Njega se očekivalo još manje od Španjolske inkvizicije.

Antonio Hadrović

Hits 817
Alice in Chains Albumi Kronologija The Devil Put Dinosaurs Here » The Devil Put Dinosaurs Here

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42