Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2014
Format Albumi
Vrsta Hard rock
Dodano Četvrtak, 04 Prosinac 2014
Žanr Rock
Length 34:55
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2014
Država Europa
Etiketa Columbia
Catalog Number 88875034862
Edition details Objavljeno: 28.11.2014. (Australija) / 2.11.2014. (ostatak svijeta); produkcija: Brendan O'Brien; snimano: 2014. - Warehouse Studio, Vancouver, British Columbia
Tags Columbia Brendan O'Brien AC/DC

Review

KISS, BLACK SABBATH, JUDAS PRIEST… isporučuju nam svoje vrlo dobre albume posljednjih nekoliko godina. Građani treće dobi, bendovi koji su s nama po četrdesetak godina – a glazba koja sviraju i kreiraju još je uvijek među najboljom dostupnom glazbom. »Rock or Bust« je još jedan od takvih glazbenih kreacija. Album koji se nestrpljivo očekivao na svim kontinentima napokon je, u utorak, 02.12. 2014. ugledao svjetlo dana (ili mrak noći). AC/DC su svojevrstan glazbeni fenomen. Kroz svoju glazbu (možda najbolje opisanu kao hard rock blues) u posljednjih, nešto više od, četrdeset godina postali su jedan od simbola rodne im Australije, brend koji se u nekim analizama nalazi zajedno sa sveprisutnom Coca-Colom. »Rock or Bust« im je šesnaesti studijski album (u koji uključujem i TNT iz 1975. koji je službeno objavljen samo za australsko tržište). Bilo je među tim izdanjima i onih vrhunskih,ali i nešto gorih izdanja. Međutim, AC/DC su uvijek dosljedni sami sebi, te su stvorili svoj vlastiti hard rock still koji je 'osvojio' svijet na ovaj ili onaj način. Osim šesnaest albuma, u ovih četrdesetak godina AC/DC su odradili dvadesetak turneja od kojih su neke trajale i više od 18 mjeseci. Za sljedeću godinu je najavljena i nova »Rock or Bust« turneja.

Prekjučerašnjem službenom objavljivanju »»Rock or Bust« prethodili su i neki malo veći problemi. Nažalost, grupu je radi bolesti službeno napustio Malcom Young jedan od pokretača i simbola ovog benda. Na njegovo mjesto stigao je Malcomov i Angusov nećak Stevie Young. Bubnjar Phil Rudd (koji je u AC/DC lupao od 1975. do 1983., pa ponovo od 1994 do danas) je prije nekih mjesec dana optužen za posjedovanje nedopuštenih supstanci, ali i za naručivanje ubojstva?! To nije zaustavilo Angusa, Briana i Cliffa u pripremanju za nadolazeću turneju. Hoće li Phil lupati i na ovoj turneji nije sasvim jasno.

Dakle, »Rock or Bust« nije još jedan od albuma koji se snimio samo zato da bi se snimio. Po slobodnoj procjeni ovo je najbolji AC/DC album u posljednjih dvadesetak i više godina (od »The Razors Edge« iz 1990). Albumi koji su objavljeni od 1990 do »Rock or Bust« nisu loši, dapače… Međutim »Bust« ima ono nešto. Već su dvije pjesme sa albuma postali singlovi. Najprije 27. studenoga 2014. »Play Ball« puštena na Major League Baseball on TBS, nakon čega se brzo proširila Internetom, radijskom i tv mrežom. Himničn rock uradak koji je dodatno zainteresirao fanove i širu publiku za album. Nakon »Play Ball« AC/DC su uz pomoć svojih 500 fanova snimili spot za drugi singl »Rock or Bust«, a 17. studenoga 2014 spot je uplodan u mrežni svijet. Neki su kritizirali kako je spot jednostavan i već viđen?! To bi možda i bila kritika da se radi o Justinu Bieiberu, a ne o AC/DC. »Rock or Bust« jest britka, jednostavna AC/DC pjesmica s huškačim rock stihovima:

We be a good time band
We play across the land
Shootin' out tonight
Gonna keep you up alright
You hear the guitar sound
Playin' nice and loud
Rock you to your knees
Gonna make your destiny
In rock we trust, it's rock or bust

»Dogs of war“ je zanimljiva pjesma koja podsjeća na starije AC uradke. Vesela i vrlo dobra »Baptism by the fire« ima sličan ugođaj koji podsjeća na albume iz sedamdesetih. »Miss Adventure« and »Got Some Rock & Roll Thunder« su klasični himnički hard rock blues pjesmuljci, koji AC/DC mogu stvarati i zatvorenih očiju.
Milijuni AC/DC obožavatelja neće biti razočarani. Album je za današnje vrijeme vrlo kratak (34:55). Najduža pjesma na albumu» Emission Control« traje 3 minute i 41 sekundu, a započinje blusičnim riffom koji puno obećava, malo se u pjesmi ono obećavajuće razrjeđuje, ali riff je odličan.

»Kratko i jasno« je najkraći opis ovog albuma. Ono što se sad s nestrpljenjem čeka je »Rock or Bust« turneja koja bi trebala krenuti 2015. godine.
»U rock vjerujemo, rock ili propast!«.

Bruno Ćurko

Hits 3750
Black Ice « Black Ice AC/DC Albumi Kronologija Power Up » Power Up