Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2009
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Srijeda, 05 Listopad 2011
Žanr Blues
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2009
Država USA
Etiketa Nonesuch
Catalog Number 517241
Edition details 20.2.2009
Tags

Review

Kada ne djeluje, odnosno ne snima u studiju odlični dvojac pod nazivom The Black Keys, onda djeluje barem polovica benda. Da, ovdje će biti riječi o zadnjem studijskom albumu Keep It Hid, kojeg je snimio gitarista i pjevač Dan Auerbach.

Kada je riječ o ovom albumu odmah moram istaknuti da je Dan sve napravio sam; on je snimao, producirao i odsvirao sve instrumente uključujući bubnjeve, udaraljke, klavijature i gitare. Naravno, budući je sve to snimao u svom studiju u sam rad na albumu bili su uključeni Danovi brojni prijatelji, ali i članovi familije. Možda bih izdvojio samo njegovog ujaka James Quinea na električnoj gitari u pjesmi Street Walkin, back vokale, koje su otpjevale Ohioans Jessica i Lea Mayfield u pjesmi When the Night Comes, te bubnjara Bob Cesarea, koji je svirao u pjesmi Whispered Words ( koju je napisao Danov otac o.a.).

Sam Dan i ovog puta je insistirao na snimanju onako… od prve, živi zvuk bez puno kombiniranja, planiranja i sl. Dan je želio da i ovaj puta dobije ploču koja će prvenstveno zvučati spontano a tek onda, je sve drugo bitno i važno.

Budući da Dan Auerbach i dalje živi u provincijskom gradu Akronu u državi Ohio, gdje je započeta priča o bandu The Black Keys ( mislim da znate tu priču o.a.). Istina je da mu slava nije udarila u glavu, nije postao umišljen i nedodirljiv, već je i dalje "normalan" čovjek, koji se druži sa svima.

Treba istaknuti da Dan svojom ogoljelom verzijom ili bolje napisati koncepcijom glazbe oduševljava sve. On svojim bazičnim rockom, ali ako hoćete i bluesom, koji je primarno prljav, tvrd i sirov i za koji znamo da nastaje po malim garažama i podrumima osvaja simpatije publike ali i "teške" službene kritike. Na albumu Keep It Hid ne nalazimo baš previše bluesa jer je prikriven i nalazimo ga tek u tragovima.

Istina je da ono što je primijenio u bendu, sada čini i na svojim solo radovima i učinak je i dalje isti. Implementacija elemenata Hendriksove psihodelije, ali bez ikakvih studijskih nadosnimavanja i ostalih znanih i neznanih studijskih trikova, daje izvrsne rezultate.

I opet razvidna je činjenica da Dan ima nešto, što mnogi nikada ni neće osjetiti, a kamoli imati. Izražen "feeling" za garažni rock, ma treba se samo prisjetiti, kako je nekada Nirvana rušila sve davno utemeljene postulate, a tako to svojim albumima sada rade i The Black Keys, ali i sam Dan Auerbach svojim solo radovima.

PREPORUKA:
Možda ne bi trebao biti tako subjektivan i pisati na ovaj način, ali jednostavno se ne mogu obuzdati, jer u svoj ovoj poplavi raznih kvazi rock i inih bendova čak i solo radovi samo polovice The Black Keys odličnog Dan Auerbacha strše poput najvišeg vrhunca.

Možda je ipak moja tvrdnja od prije nekoliko mjeseci točna, možda zaista Dan Auerbach drži ključeve od nečega što se zove moderni garažni rock 21.stoljeća. Preporučam da se i sami uvjerite u isto.

 

Mladen Lončar - Mike

Hits 1426

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici