Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2020
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Hard rock
Dodano Petak, 13 Ožujak 2020
Žanr Rock
Length 57:02
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2020
Država Italija
Etiketa Frontier Records
Catalog Number FR CD 1012
Edition details objavljeno: 14.2.2020.; producent: Jeff Pilson; snimano: Pilsound Studios Santa Clarita
Tags Frontiers Records Black Swan Jeff Pilson

Review

Nije u pitanju HDZ-ov crni labud, niti onaj P.I.Čajkovskog, u pitanju je još jedan pokušaj stvaranja supergrupe, za koje postoji uvriježeno mišljenje potvrđeno egzaktnim činjenicama da su to u pravilu promašene priče (čast izuzecima koji u principu potvrđuju pravilo).

Black Swan je bend iskusnih glazbenika, iskreno podcijenjenih bez razloga: Reb Beach (ex Whitesnake); Jeff Pilson (ex Foreigner ); Matt Starr (ex Mr.Big ) i Robin Mcauley (ex Survivor ) udruženih u, najbolje rečeno, projekt čiji je rezultat ovaj prvijenac izdan u veljači tekuće godine.

Ideja vodilja ovog projekta bila je iskazivanje zavidnih vokalnih mogućnosti Robina Mcauleya, žestoko serviranje riffova i solaža Reba Beacha, usklađeno i čvrsto građenje ritam sekcije Matta Starra i Jeffa Pilsona, a sve formulirano i realizirano kroz poznati hard rock obrazac poznat iz 80-tih godina sa jasnom vizijom, i potrebnim stilom. Black Swan ne treba smatrati rodonačelnicima tog žanra, jer to obzirom na vremenski odmak i nije moguće, ali ih se može smatrati autentičnim zaštitnicima istog. Da je ovaj album izišao u 80-tim siguran sam da bi bio vrlo zapažen i vjerojatno cijenjen. Black Swan su se tako uz Rival Sonse (nastupiti će na ovogodišnjem INmusicu), te Gretom Van Fleet postali vjerni sljedbenici i prezenteri iskonskog rocka kojeg (makar za sada) izvode sasvim kvalitetno i uspješno uz značajan odziv publike koja ipak zna biti reprezentativan filter za prepoznavanje kvalitete s kojom nedvojbeno dolazi uspjeh. Oni kojima je datum iz osobne iskaznice vidio mnogo toga sigurno će doći na svoje, otvarajuće „Shake The World“ i „Big Disaster“ će ih svojim odličnim gitarskim solom, snažnim vokalom, bubnjarskom grmljavinom i poletnim ritmom potaknuti na headbanganje (ukoliko im „frizure“ to dozvoljavaju). Tom društvu treba pridodati „Unless We Change“; „Long Road To Nowhere“

Ukratko, sadržaj albuma usmjeren je prema starim fanovima hard rocka, no ujedno i mjesto na kojem pripadnici mlađih generacija trebaju odvojiti vrijeme za evokaciju i edukaciju glazbene povijesti koja je na ovom mjestu ispričana bez uvijanja i uljepšavanja, povijest koju nije pisao pobjednik (ona je uvijek ispolirana). Zastupljeni su svi potrebni parametri (snaga, energija, dobra svirka, odličan vokal, čvrsta i postojana ritam sekcija) kojima je hard rock scena donekle i limitirana.

„Immortal Souls“ nastavlja te lekcije iz povijesti svojom zaraznom melodijom, a prisustvo baladične „Make It There“ je potvrđivanje činjenice da hard rock bendovi u pravilu imaju najljepše laganice uz koje se lako osvajaju pripadnice ljepšeg spola. Mcauleyov snažan macho vokal vrlo je istovremeno tu iskren u svojim emocijama.

Kroz cijeli sadržaj Reb Beachova gitara stenje, reži, propinje su u zanosnim riffovima, solažama kroz koje se očituje njegova inventivnost i brzina sviranja.

Album zatvara „Divided/United“ sa finom klavirskom pozadinom, vokalom i atmosferom koja bi se s lakoćom pripisala Bon Joviju (iz njegovih najboljih dana).

Sadržaj ovog albuma nisu samo pjesme kao pojedini fragmenti, ovdje su pjesme u cilju formiranja konzistentnog sadržaja.

I da se vratimo na supegrupe s početka priče. Vrsni pojedinci ne moraju biti tim, vrsni pojedinci iz Black Swan su zaista tim.

Poznato je da je slušanje francuskog rocka ili kušanje engleskih vina gubljenje vremena, slušanje ovog albuma ipak ne spada u te grozne kategorije.

Na kraju pitanje koje nema veze s glazbom: Ima li itko ideju zašto je na omotu neki mutantni, nabrijani bijelo/sivi labud?

Đorđe Škarica

Hits 420

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42