Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The London Sessions


Bookmark

Data

Released Prosinac 2014
Format Albumi
Vrsta Club/Dance / Adult Contemporary R&B / Contemporary R&B
Dodano Petak, 26 Prosinac 2014
Žanr R&B
Length 45:38
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2014
Država Europa
Etiketa Capitol Records
Catalog Number 0602547028358
Edition details objavljeno: 2.12.2014; izvršni producenti: Mary J. Blige, Rodney
Tags Capitol Craze & Hoax Mary J Blige Rodney "Darkchild" Jerkins Jimmy Napes Sam Romans Eg White Naughty Boy Disclosure

Review

Dvanaesti album sjajne Mary J. Blige, „London Sessions“ na neki način potvrđuje glazbeni zaokret u karijeri ove hip hop/soul kraljice. Još od davne 1992. godine, kada je izdala „What's the 411?“ Blige je imala svoje glazbene uspone i padove, iako... padove možemo i zanemariti, budući da Mary već preko dvadeset godina zapravo održava uspješnu karijeru, uglavnom žanrovski predvidljivu. Upravo je remix singla „F for you“, britanskog dvojca Disclosure s moćnom Blige za mikrofonom najavio i predstavio njenu kreativnu, hrabru i otvorenu potragu za nečim drugačijim.

Nešto ovako zanimljivo od J. Blige nismo čuli još od 2005. kada je izdala „Breakthrough“. Ovaj „povratnički“ album napravljen je u suradnji s britanskim glazbenim talentima, uključujući Disclosure, Eg White-a, Emeli Sande, Jimmy-a Napes-a, Naughty Boy-a, Sam Romansa i Sam Smitha. Rezultat jednomjesečnog eksperimentiranja i zajedničke suradnje je „London Sessions“ kojeg čini dvanaest pjesama, žanrovski šarolikih. Iako sjajne, prve četiri stvari na albumu su zapravo onakve kakve smo navikli dobivati od Blige, a potom slijedi sasvim zanimljivo iznenađenje.

Album započinje s pjesmom „Therapy“ koju je Blige i izbacila kao prvi singl, a neobično je to da ju je napisala u suradnji sa Sam Smithom, od kojeg bismo možda očekivali neki sasvim drugi zvuk. „Therapy“ ima elemente doo-wop-a i zapravo je pravi američki južnjački soul.

Pjesma „Doubt“, kao druga na albumu je Mary kakvu znamo, a izriče njenu čvrstinu kojom je godinama savladavala sve osobne i profesionalne prepreke, apostrofirajući vjeru u sebe. Nježna, emotivna i meka „Not Loving You“ smjestila se kao treća. Tematikom i ugođajem slijedi je „When You're Gone“ s laganom gitarom, veoma organskog i nježnog zvuka.

Nakon prve četiri stvari dolazi do svojevrsnog zaokreta, a album se nastavlja s „Right now“, singlom koji je za razliku od SAD-a, u Britaniji bio pušten kao glavni na albumu. Ovaj singl dolazi kao pravo osvježenje, a nakon samo nekoliko slušanja trajno ostaje u uhu slušača. Čuje se dobar utjecaj Disclousera, UK garage-a i deep house-a. Dobra klupska stvar, koja, iako nije ono što biste prvo povezali s J. Blige, ipak ne dokida njenu sposobnost da prenese svoje snažne emocije upakirane u jedan nov, zanimljiv zvuk.

Iza „Right know“, slijedi old school house zvuk na „My Loving“, koju je uz Blige i Romansa producirao i tekstualno sukreirao Rodney "Darkchild" Jerkins. Po mnogima jedna od najboljih stvari na albumu.

Druga polovica albuma počinje s „Long hard look“, dobrom laganicom s inspirirajućim porukama koje njena publika oduvijek cijeni, a slijedi je snažna balada "Whole Damn Year“ u kojoj pjeva o osobnoj borbi izražajno melankoličnim i nježnim, ali čvrstim vokalom.

Očito je da su Blige i majstor britanskog garagea, MJ Cole koji je producirao devetu stvar postigli sjajnu sinergiju, jer je rezultat sjajna klupska pjesma „Nobody but you“, a slijedi je „Pick me up“, kojoj sample klarineta daje jedan zanimljiv zvuk te „Follow“, još jedna izvrsna klupska stvar, nastala suradnjom J. Blige i Disclousure.

Album završava atmosferom kojom je i počeo, jednostavnom, snažnom, vokalno čistom baladom „Worth my time“.

Mary J. Blige je uvijek bila glazbeno hrabra. Kao što je početkom devedesetih uspješno spojila soul i hip hop, čime je ostvarila komercijalni uspjeh i zadobila titulu kraljice hip-hop soula, tako je sada spojila London i Bronx, a rezultat su „London Sessions“.

Katarina Funarić

Hits 1321
A Mary Christmas « A Mary Christmas Mary J. Blige Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42