Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Roses

Bookmark

Data

Released Veljača 2012
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Britpop / Pop rock
Dodano Petak, 18 Srpanj 2014
Žanr Rock
Length 44:29
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2012
Država Germany, Austria, & Switzerland
Etiketa Cooking Vinyl
Catalog Number 06025 2788442 4
Edition details Produkcija: -; Datum objave: 22.2.2012.; Snimano: 2011.
Tags The Cranberries Alternative Rock Britpop Cooking Vinyl

Review

Deset godina nakon albuma Wake Up and Smell the Coffee, njihovog posljednjeg prije nego što su odlučili zamrznuti grupnu karijeru, novim izdanjem vratili su se The Cranberries. Isti oni koji su 1994. bili na vrhuncu slave, a zatim iz godine u godinu polako padali na ljestvici popularnosti, da bi 2002. krenuli na oproštajnu turneju i posvetili se solo-karijerama, prije dvije i pol godine ponovno su se sastali i počeli raditi na materijalu koji je nedavno objavljen pod imenom Roses. Među novim pjesmama, a ukupno ih je 11, nalaze se i neke koje datiraju još iz 2003. kada je bend pripremao novi album, ali sve je ostalo samo na pripremama. Irski sastav se ubrzo nakon toga raspao, Dolores O'Riordan izdala je dva samostalna albuma, Mike Hogan samo jedan, a ostali su čekali bolja vremena.

Što se u međuvremenu promijenilo? Gotovo ništa. Dobili smo više-manje klasičnu tvorevinu iz radionice «brusnica». Kao da nikada nisu ni otišli. Drugim riječima, nemojte očekivati bilo kakve eksperimente, drugačiji zvuk ili iole značajniju promjenu. Sve ono po čemu pamtimo ovaj bend prisutno je i tu - prepoznatljivi vokal O'Riordan, gitare i nerijetko gudači. Oni koji ih vole, voljet će i album Roses.

Akustikom prožete melodije nalik Linger na ovom su albumu u većini. Ima i vedrijih pjesama poput Tomorrow koja će narednih godina sigurno zaživjeti i kao koncertni adut grupe. S druge strane, Schizophrenic Playboys zvuči kao da je skinuta s albuma To the Faithful Departed, vjerojatno najslabijeg u karijeri benda, sporim tempom i uz pomoć violina Waiting in Walthamstow opjevava u glazbi do sada slabije zastupljeni istoimeni londonski kvart, a Show Me pokazuje odlike ne baš originalne ali zato vrlo radiofonične pjesme kakvih smo se od Cranberriesa u prošlosti naslušali. Srećom, tu je sanjiva i lagana, ali kontrastno brzog refrena Astral Projection, ujedno jedna od najboljih na cijelom albumu. Na kraju balade, opet slijedi balada. Za kraj je ostavljena naslovna pjesma u kojoj O'Riordan svojim osebujnim glasom kaže da «život nije vrt ruža, više jedan čičak u vremenu».

Kako sve navedeno i malo više od toga zvuči uživo, napokon će moći čuti i žitelji Lijepe naše (i njihovi gosti). Iako to već i vrapci znaju, ponovit ćemo još jednom – The Cramberries će posjetiti IN music festival koji se od 28. do 30. lipnja održava na Jarunu. Za one koji su fanovi, a možda ih neće biti u prilici pogledati postoji sitna utjeha. Album Roses doživio je i

Dvostruko CD-izdanje – na njegovom drugom disku snimka je koncerta iz Madrida koji je bend prije točno dvije godine održao u tom gradu.

Bojana Perhat

Hits 943
The Cranberries Albumi Kronologija Something Else » Something Else

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42