Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2018
Format Kompilacije
Vrsta Rock / Soundtrack / Blues rock / Hard rock / Regional Blues / British Blues
Dodano Srijeda, 28 Studeni 2018
Žanr Rock
Length 2:34:14
Broj diskova 2
Edition date Lipanj 2018
Država Velika Britanija
Etiketa Universal Music
Tags Eric Clapton

Review

Dvostruki album ''Life in 12 Bars'' zapravo je priča o Ericu Claptonu kojeg pričaju pjesme. Istoimeni dokumentarni film Lili Fini Zanuck daje zanimljiv presjek Claptonova rada i djelovanja kako u pojedinim bendovima, tako i u solo karijeri.

Clapton je oduvijek volio i naginjao klasičnom bluesu. Stoga prvi CD donosi glazbu starih, legendarnih blues majstora koji su zapravo duboko inspirirali Claptona a tu su i bendovi s kojima je Eric radio na početku svoje glazbene karijere. Nema nikakve sumnje, sve te epizode u konačnici dale su njegovoj životnoj priči smisao koji se na svu sreću održao do danas. Izdavačka kuća UMC (Universal Music Catalogue) učinila je sve da pod svoje okrilje stavi i ovaj dvostruki album.

Samog Claptona život nije nimalo mazio, baš ni u jednom segmentu, niti profesionalno, a bogme niti u osobnom životu. Ericova neprestana borba s porivom da mora biti najbolji na kraju imala je nevjerojatni kontraefekt i Eric jednostavno više ništa nije kontrolirao. Narkotici, alkohol i razne tablete uzrokovali su pravi i potpuni kolaps njegova organizma i naravno dugo mu je trebalo da to i sam prihvati. Mnoge godine Eric je proveo kao u magli, nije uopće znao što se oko njega događa. Stalni koncerti, nastupi, brojna ''after –party'' događanja te prolazne djevojke uzeli su danak i on je naprosto morao stati. Brojni pokušaji odvikavanja nikako nisu bili sprovedeni do kraja, sve do trenutka kada je sam Clapton shvatio da tako dalje više neće ići.

Danas Eric Clapton živi zdrav život i bori se sa zdravstvenim posljedicama svega onoga što je zanemarivao godinama. Njegova glazba uvijek je bila ta koja mu je davala snage i određivala smjer i on je to na kraju krajeva izpoštivao.  Čak i u najtežim trenucima  glazba mu je bila oslonac i potpora i od toga Clapton ne bježi. Dapače! Svi to već znaju:  od Yardbirdsa, preko Mayallovih The Bluesbreakersa, supergrupa Cream, Blind Faith, Delaney & Bonnie & Friends feat. Eric Clapton do Derek and the Dominos i njegove solo karijere Eric se stalno lomio između glazbe, ljubavi, osobnosti. Mnogih stvari se uopće ne sjeća, kao da je živio dva paralelna života u dva različita bara. Nažalost, tek nesretna  smrt  njegova sina Conora  totalno je promijenila sve njegove stvarne korelacije u svakodnevnom, stvarnom životu. Više ništa nije bilo kao prije i isto, više si jednostavno nije mogao lagati i to je zapravo bila ključna prekretnica njegova života. A naravno, njegova ga je glazba spasila!

Pogledajte film te poslušajte ovaj album i pred vama će se  otvoriti taj plavičasti svijet Erica Claptona, koji nije nimalo lijep niti privlačan. Kada skladate pjesmu voljenoj osobi a ona vas panično odbije i pobjegne od vas, kada vam umre najbolji prijatelj a vi plačete cijeli dan, ali ne zato što je Jimi umro, već zato što vas nije poveo sa sobom. Na kraju, još kada izgubite vlastito dijete tom crnilu kao da nema kraja. Na kraju krajeva došlo  vrijeme da se nešto radikalno mijenja i upravo to i Clapton čini. Cijelo to vrijeme oko Erica pršti blues, od Big Billa Broonzya i Muddyja Watersa pa sve do glazbe koja opisuje i obilježava sadašnjost. Stoički i bez ikakve patetike Eric je sve to preživio i danas sa svojih 73 godine života ide dalje, diljem svijeta prenoseći svoju glazbenu viziju. Strašno, potresno i izuzetno, zar ne?

Mladen Lončar - Mike

Hits 1092
Forever Man « Forever Man Eric Clapton Kompilacije Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42