Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Eric Clapton's Crossroads Guitar Festival 2019


Bookmark

Data

Released Studeni 2020
Format Kompilacije
Vrsta Blues rock / Modern Electric Blues
Dodano Četvrtak, 04 Ožujak 2021
Žanr Blues
Length 3:44:03
Broj diskova 3
Edition date Studeni 2020
Država Europa
Etiketa Rhino Records
Catalog Number 628783
Edition details objavljeno: 20.11.2020.; izvršni producenti: Jaqui Lang, Peter Jackson, Michael Eaton i Hannah Charlesworth; snimano: 20. i 21. 9. 2019. - American Airlines Center
Tags Eric Clapton Rhino Records Michael Eaton Peter Jackson Hannah Charlesworth Jaqui Lang

Review

Da, Eric Clapton's Crossroads Guitar Festival 2019 namjerno sam tempirao za ovaj zadnji dan u mjesecu veljači, pa iako je nedjelja, iako je nekako postalo pravilo da vikendom ne objavljujemo tekstove, ovo je ipak iznimka, i to velika. Ne samo zato što je to događaj koji u glazbenom svijetu pobuđuje veliko zanimanje, ne samo zato što je riječ o dobrotvornoj akciji Erica Claptona, već što je to njegova volja i želja da jednostavno doprinese mogućnosti da se ljudi izlječe od ovisnosti.

Svi jako dobro znamo kako je velikih problema imao sam Clapton i koliko mu je dugo trebalo da se odupre svemu što je koristio. Danas, srećom, nije ovisnik ali teško da onakav život kakv je vodio nije ostavio traga, teško je zapravo pojmiti što su sve prolazili i što još uvijek prolaze neki od poznatih svjetskih glazbenika. Mnogi su u svom tom ludilu izgubili svoju životnu bitku i jednostavno nestali s lica zemlje. Naravno, neću ih nabrajati, lista je poduža i vi je jako dobro poznajete. Osnovno je pitanje što bi sada radili, kako bi zvučali da su kojom srećom ostali živi, no to je sada ipak stvar čiste hipotetike.

Eric Clapton odlučio je okrenuti B-stranu ploče i dati svom životu nakon svih tih eskapada jedan potpuno novi i drugačiji smisao. To je možda i ponajbolji način da ostanete pri sebi u tom ludom showbizu.

Live i video album Crossroads Guitar Festival 2019. peto je izdanje u nizu Eric Clapton's Crossroads Guitar Festivala, koji podržavaju njegov rehabilitacijski centar "Crossroads Center Antigua". I ovo izdanje dokumentira nastupe iz 2019. godine s dva koncerta održana 20. rujna i 21. rujna u American Airlines Centru u Dallasu. Album je objavljen 20. studenoga 2020. u izdanju Warner i Rhino Records. I to bi zapravo trebalo biti sve, jer kako pisati o ovakvim nadahnutim, spontanim nastupima glazbenika i njihovim međusobnim suradnjama?

Nije li to priča koja zapravo traži baš ovakav prostor gdje se može svojim riječima pisati o nečemu a da to ne mora biti isključivo kritički osvrt. Naravno, kao i svaki put, na festivalu nastupa i Eric Clapton ali uz njega tu je cijela plejada najboljih glazbenika ali i onih koji su malo manje poznati, no budite bez brige, sve je to pod kontrolom i svi oni koji su uvršteni u program festivala s pravom su tu. Uostalom i sam popis pjesama i glazbenika dovoljno svima govori sve, to doista ne treba posebno isticati.

Od svog početka, Claptonova vizija Crossroads festivala bila je stvoriti događaj na kojem se njegovi prijatelji i suvremenici mogu zabavljati i zajedno nastupati u dobrotvornu svrhu. Festival 2019. održan je u dvije večeri, gdje su realizirane glazbene izvedbe i suradnje, koje se mnogima događaju možda jednom u životu.

Sam popis glazbenika obuhvaća staro i novo glazbeno blago raznih glazbenih stilova i usmjerenja. Shodno tome, publika je dobila ​​zabavu bez premca, briljantnu gitarstičku svirku, brojna iznenađenja nenajavljenih gostiju i izuzetne glazbene improvizacije koje su zapravo obilježje svih sudionika festivala.

Od 20. do 21. rujna u gradu koji je bio domaćin prvog festivala "Crossroads Guitar Festival", u Dallasu, Clapton je okupio prošlost, sadašnjost i budućnost glazbe; naravno, glavnu riječ tu vodi gitara, ali i drugi prateći glazbenici pravi i istinski su vjetar u leđa onima ispred sebe. Sve njih dobiti i okupiti na jednom "stageu" pravi je pothvat a za uzvrat dobili smo glazbeni događaj, ali i tonski i video zapis bez premca. Doista unikatni koncert gdje su nevjerojatni glazbenici svirali i nastupali zajedno u različitim kombinacijama i svirkama. U tako opuštenoj atmosferi, glazbenici su se samo i jednostavno prepustili i rezultat nije izostao.

Sva dobit od festivala ide u rehabilitacijski centar The Crossroads Center Antigua, ustanovi za liječenje i obrazovanje ovisnika koju je osnovao sam Clapton.

ZAKLJUČAK:
Dragi moji, u preko 3 sata i 43 minute na vas se obrušuje nevjerojatni glazbeni tsunami koji će vas svojim ogromnim valom samo poklopiti. Pogledajte tko je sve tu nastupao i ne treba više trošiti vrijeme na piskaranje, radije idem to ponovno slušati!

Mladen Lončar - Mike

Hits 978
Life in 12 Bars « Life in 12 Bars Eric Clapton Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu