Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Ure letenja za ekstravagantne ptice

Bookmark

Data

Released Veljača 2009
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Ponedjeljak, 03 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Slovenija
Etiketa Kif-Kif
Tags

Review

 

Kad bi trebao u cijelosti ispričati priču o grupi Dan D, vjerujte trebalo bi mi puno više prostora od ovoga koji imam na raspolaganju. Iza njih do sada stoje 4 albuma. Počevši od 1997., kad je nastala Igra, drugi album se zove Ko hodiš nad oblaki, a treći Katere barve je tvoj dan bio je jedan od najprodavanijih albuma zadnjih godina u Sloveniji.
 
Ovom prilikom ipak pričamo priču o njihovom zadnjem albumu. Osobno sam bio dosta prisutan kod nastajanja pjesama sa ovog albuma. Pritom ne mislim na onaj studijski dio, nego na onaj korjen i srž kad sirova ideja izađe iz glave, to sjeme je na kraju izraslo u prekrasan plod.
 
Kada vidite cover i naslov albuma Ure letenja za ekstravagantne ptice dobijete osjećaj da se unutra skriva nešto tajanstveno i čudno. Najveće zasluge za to "tajanstveno i čudno unutra" uzima svakako frontmen benda Tomislav Jovanović - Tokac koji je glavni pisac glazbe i teksta.
 
Uz malu pomoć svojih prijatelja i odličnih producenata, bend je uspio dobiti hvale vrijedan proizvod koji će se vjerujem uspješno prodavati.
Odlično raspoređenih 14 pjesama otvara Magično, čarobna pjesma koja odmah ulazi u uho širinom, različitosću i bojom vokala. Ako bend možda i nije trenutno najbolji u Sloveniji, onda je Tokac svakako najbolji muški vokal. 
 
Slijedi Moj problem, veselica na kvadrat. Zarazni ska ritam vraća u 80te u ovoj i sljedećoj Google me koja je trenutni hit. Google me uz inteligentno ime ima i zarazan refren koji te tjera da ga pjevušiš dugo poslje slušanja. Jutarnja je jedan od mojih favorita, slijedi lagana Sirena i nabrijani San San, također favorit.
 
Na red zatim dolaze plesne Halo, Love song te Rožice stadionska varijanta jedne slovenske narodne pjesme. Preskočiti ću Čakamo i Tiho, mada to vjerujte nisu zaslužile, da bi došao do jedine pjesme na hrvatskom jeziku - Put slonova. Ovdje moram napomenuti da bend na svakoj svojoj ploči ima jednu pjesmu na hrvatskom jeziku, a ova svakako zavređuje posebno mjesto u toj hrvatskoj vitrini. Tekst odličan, dinamika savršeno raspoređena, otvara sve čakre... 
 
Album zatvaraju akustična verzija pjesme Moj problem i ko stvorena za kraj i početak nečeg novog Novo sunce.
 
Kada se sve zbroji i oduzme stvarno se nema što prigovoriti. Možda će biti zlih jezika koji će naći neke mane ili neke podudarnosti sa drugim grupama, no stvarno mislim da je tu sve na svom mjestu i baš tako kako treba biti. Izvrsna produkcija, kreativna glazba i odlični tekstovi (ako vam slovenski nije problem), bravo DAN D!
 
Na kraju moram ipak reći da bend nije podigao letvicu na još veću visinu od one koju je imao prošlim albumom, no sa ovim i dalje uspješno leti preko zadane visine.
 
Ujedno šaljem poziv svim ekstravagantnim pticama... okupite se, konačno je došlo vrijeme da naučite letjeti... instruktori letenja su tu.
 
Za sada toliko, a o samom bendu više jednom drugom prilikom.
 
Silvijo Selman
Hits 2800

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima