Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2005
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie
Dodano Nedjelja, 20 Veljača 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2005
Država UK
Etiketa Domino
Edition details Producenti: Franz Ferdinand, Rich Costey; Datum izlaska: 30.0.2005
Tags

Review

Legenda kaže da je Alexander Kapranos dobio bas gitaru od prijatelja pod uvijetom da napravi nešto pametno s njom.
Mijenjao ju je za gitaru.

Legenda kaže da ih je za ime inspirirao trkači konj imena The Archduke Ferdinand.
Jednostavno im je zvučilo dobro.

Pokojni Franjo Ferdinand da zna za ovo organizirao bi im koncert u Sarajevu, Gavrilo Princip je vjerojatno ljut jer mu ime ne kotira dobro na listi želja novih bendova, a uostalom ionako je preružan da bi ga se nosilo na majici.

Naših momaka je četiri, dolaze iz Glasgow-a, Škotska i žele raditi glazbu na koju djevojke mogu plesati i ovo im je već drugi album takve glazbe. Glazbe u kojoj dvije gitare, bas i bubanj služe za mrdanje bokovima (djevojke) i kulersko drmusanje u ritmu sa pivom i cigaretom u ruci (najgore je kad su ruke prazne u disku) za dječake. Vole ih svi; od domara do docenta; i poštena radnička klasa i krvopije roditeljskog novca u narodu poznatiji kao "studenti".

Singl Do You Want To? pošteno se izvrtio i na Otvorenom i na Stojedinici i najavio solidan pop album u rangu prvijenca koji je engleski glazbeni tisak napuhao do neprepoznatljivosti. No oni to ionako rade svako mjesec u svrhu pronalaska novih spasitelja rock glazbe. Jučer The Strokes i Yeah Yeah Yeahs, danas Bloc Party i Kaiser Chiefs, a sutra tko zna...

Fade Together i Eleanor Put Your Boots Back On prizivaju drugu četvorku, onu liverpoolsku, dok za ostatak bi se moglo reći da zvuči kao Gang Of Four i Beatlesi koji su odjebali sve Mahareshije, LSD i Yoko Ono i pošteno se napili rakije prije svirke.

Dobra stvar u svemu tome jest da je frontmen Alex navršio 33 godine života, a to znači da je prešao kritičnu dvadeset i sedmu godinu i nije suicidalan i/ili na narkoticima. Da ne favoriziram samo frontmena, u Franz Ferdinand su i Robert Hardy na bas gitari, Nicholas McCarthy na drugoj gitari, klavijaturama i back vokalima te Paul Thomson kao ljudska ritam mašina koja povremeno iz istog ritma i ispada.

Franz Ferdinand su poželjeli, ako budu slavni, da ljudi ovo ime prvo poistovjete s njima a tek onda sa povijesnom ličnošću.
Što su poželjeli - ostvarilo se. Ako na Google ukucate traženi pojam ili ime dobiti će te 2 490 000 rezultata za bend, a 71 600 za nadvojvodu Franju Ferdinanja ili točno 23866,66 po metku koji je idol Lee Harvey Oswald-a ispalio u istog.

 

Antonio Hadrović

Hits 522
Franz Ferdinand Albumi Kronologija Tonight: Franz Ferdinand » Tonight: Franz Ferdinand

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42