Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Holy Haunted House

Bookmark

Data

Released Lipanj 2008
Format Albumi
Vrsta Rock / Jazz
Dodano Subota, 08 Listopad 2011
Žanr Jazz
Broj diskova 2
Edition date 2008
Država USA
Tags

Review

 

Budući da sam oduvijek pretendirao gitaristički stil meni posebno dragog gitariste Warren Haynesa, koji je kao druga zamijena legendarnom Duane Allmanu, znalački iskoristio vrijeme provedeno u Allman Brothers Bandu i tako stekao neprocijenjivo glazbeno – prezentacijsko iskustvo. A onda Warren Haynes i Allen Woody 1994. godine osnivaju band Gov"t Mule, koji je svakako sušta suprotnost njegova rada i djelovanja u ‘Allmanima’.
 
Album uživo nazvan The Holy Haunted House snimljen je prošle godine tijekom Halloween večeri, a Gov"t Mule objavili su ovaj posebni dupli live album u lipnju 2008. godine. Posebni – zašto? Pa, ovaj album sadrži kompletnu live izvedbu albuma Houses of the Holy Led Zeppelin, eto zašto - posebni.
 
Kao što sam već napisao u samoj najavi ovog mog osvrta na ovaj live album, oduvijek sam pretendirao njihov zaista poseban glazbeni izričaj. Od početka Gov’t Mule imali su albume koji su zračili sirovom snagom i energijom, koju su redovito uspjevali obuzdati i svesti u okvire, koji bi svakog poklonika rock glazbe ugodno iznenadili. A onda, iznenada, 26. kolovoza 2000. godine u hotelskoj sobi u New Yorku pronađen je mrtav Allen Woody. Došlo je do kratkotrajne stanke no, bend je odlučio krenuti dalje. Njihova oficijelna diskografija najbolji je pokazatelj njihova rada i djelovanja, evo kako je to išlo kronološkim redom:
 
01. Dose/ Volcano/1998
02. Live...With a Little Help from Our Friends/ Capricorn/1999
03. Life Before Insanity/ Polygram/2000
04. The Deep End, Vol. 1/ ATO/2001
05. Dive...With a Little Help from Our Friends, Vol.2/ Evangeline/2002
06. The Deep End, Vol. 2/ Ato/2002
07. The Deepest End: Live in Concert/ Ato/2003
08. Déjà Voodoo/ ATO/2004
09. The Deep End, Vol. 1-2, Plus Hidden Treasures/ Evangeline/2006
10. High & Mighty/ ATO/2006
11. The Benefit Concert ( Live)/Evil Teen /2007
12. Mighty High/Red /2007
 
Gitarista Warren Haynes, bubnjar Matt Abts, basista Andy Hess imaju i novog klavijaturistu Danny Louisa, koji svojim muziciranjem efektno pokriva ’background’ svake pojedine pjesme. Možda, nekadašnji kompliment nasljednika fantastične super grupe, legendarnih Creamovaca, još je jači i intenzivniji uključivanjem ovog izvrsnog klavijaturiste. Upravo ovo je za mene jedno novo viđenje prezentacije rock, r&b i bluza, te nadasve jedno zaista neponovljivo iskustvo.
 
Naravno, da je primarna Warrenova gitara, koja dobija još jednu dodatnu dimenziju u prezenatcijskom smislu. Nije to više samo energičnost i eksplozivnost već uz to; sound njegove gitare dobio je jednu sasvim novu formu, gotovo van vremensku dimenziju.
 
Gov"t Mule su od svog postanka (1994.) do danas zaista progradirali u bend koji se jednostavno "igra" i u toj svojoj igri oni istražuju, eksperimentiraju i u tome imaju uspjeha i uz to, još uvijek uspiju apsolutno sve iznenaditi; poslušajte samo njihove obrade svih pjesma sa albuma Houses of the Holy legendarnih Led Zeppelina ili pak, poslušajte kako samo zvuči tema No Quarter i sve će Vam biti jasno. Apsolutno neponovljivo, izvan vremensko glazbeno nadahnuće i iskustvo. Gov"t Mule ovakvim načinom prezentacije svojoj glazbi svakako daju sasvim novu formu, dimenziju i oblik. Shodno tome, za rock / blues sladokusce nema boljeg odabira. S druge pak strane, svi oni koji nisu skloni ovakvim glazbenim eksperimentima, neka jednostavno zaobiđu ovaj album.
 
Album The Holy Haunted House zasigurno će oduševiti svakoga tko voli glazbu, onoga tko ne robuje formama i stilovima. Ovaj album jednostavno pršti od svoje "nove" aranžmanske raskoši, sound je možda svima na početku čudan, no kada se opustite i jednostavno se prepustite glazbi, otkriti ćete sasvim nove, jedinstvene i osobite trenutke velike ugode. 
 
PREPORUKA:
Danas nema pretjerano puno bendova koji se svojom glazbom mogu natjecati za sam vrh r ’n’ r i rock/blues scene. Waren Haynes svojim nepobitnim talentom pridonosi da band Gov’t Mule bude pri samom vrhu i na tome mu treba odati dužno poštovanje.
 
Album uživo The Holy Haunted House preporučam prvenstveno stoga što je to još jedan klasično dobri rock album, a to je danas najvažnije. Za sve ostalo detaljno se informirajte, tako da nabavite album The Holy Haunted House i sami stvorite svoj sud.
 
Album The Holy Haunted House namijenjen je prvenstveno za starije poklonike moderne glazbe, u njemu će svi oni pronaći toliko puno materijala i neće se samo tako moći rastati od ovog albuma. Mlađi poklonici ostati će vjerojatno iznenađeni ovakvom glazbenom formom svima dobro poznatih Gov"t Mule.
 
Ono što je bitno, da svi oni koji se odluče poslušati ovaj album moraju zatomiti svoja očekivanja, kada je u pitanju Gov"t Mule, a live album The Holy Haunted House je pravi primjer za to. Sami odlučite, jeste li dovoljno hrabri I spremni za novi izazov?!
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 934
Mighty High « Mighty High Gov't Mule Albumi Kronologija By a Thread » By a Thread

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42